Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Barbari z Daeš ničia to, čo tu stojí tisíce rokov: Príbehy Sýrčanov, ktorí bránia pamiatky životom

Na zbombardovanú Palmýru je strašný pohľad Zobraziť galériu (4)
Na zbombardovanú Palmýru je strašný pohľad (Zdroj: SITA)

DAMASK - Historik Jakub Abdalláh zo sýrskeho Dajr az-Zauru odviezol manželku a štyri dcéry do bezpečia, no sám zostal a venoval sa záchrane starých artefaktov pred rabujúcimi islamskými radikálmi. Ako vedúci oddelenia historických pamiatok so svojimi kolegami počas horúceho leta 2014 a pri vyčerpaní z pôstu počas ramadánu zabalil exponáty múzea do dvanástich krabíc a odviezol ich do Damasku.

Medzi exponátmi bola takmer 5000 rokov stará soška usmievajúceho sa veriaceho, nástenný fragment z Belovho chrámu z 2. storočia, stovky krehkých hlinených tabuliek s listami, administratívnymi a obchodnými údajmi, ktoré boli napísané klinovým písmom, a ktoré poskytujú informácie o živote v starovekom meste Mari. 

Abdalláh konal v súlade s pokynom, ktorý dostali kolegovia v celej Sýrii. Mali zachrániť všetko, čo by mohli ulúpiť alebo zničiť radikáli z Daeš. O tom, ako rozsiahla to bola akcia, sa doteraz vedelo len málo. Agentúra AP zistila, že sa jej zúčastnilo najmenej 29 z 34 sýrskych múzeí, ktoré vyprázdnili svoje sály a vyviezli približne 300-tisíc cenností do hlavného mesta. Boli umiestnené do tajných skrýš, o ktorých vie len niekoľko odborníkov, tvrdí Maamún Abdalkarím z generálneho riaditeľstva pamiatok. "O tom, kde tie veci sú, okrem zasvätených nevie nikto, ani politici ani iní Sýrčania," povedal. 

VIDEO Extrémisti z Daeš zanechali v antickej Palmýre stopu: Pozrite sa na tie škody

Symbolom historických klenotov je Palmýra, ktorá je od minulého víkendu znovu v rukách armády. Než ju vlani v máji obsadili bojovníci z Daeš, sa z nej podarilo vyviezť 400 vzácnych pamiatok. Deštrukcia, ktorú za sebou nechávajú radikáli na území Sýrie, je tragická. S pomocou ťažkej techniky zničili monumenty, ktoré považujú za pohanské modly. Aj v múzeách, ktoré sa snažili rabovaniu predísť, boli cenné predmety príliš veľké na prevoz - gigantické sochy, brány a fresky. Padli do rúk Daeš a ich osud nie je známy. 

Barbari z Daeš ničia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Barbari z Daeš ničia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Barbari z Daeš ničia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Niektorí z 2500 sýrskych archeológov, historikov, kurátorov a inžinierov z oddelenia pre pamiatky sa pripojili k opozícii a mnohí riskovali život, aby zachránili, čo sa dá. Strážcovia archeologických nálezísk posielajú Abdalkarímovi tajné fotografie z miesta, niektorých z nich islamisti zavraždili. Je medzi nimi aj Chálid Asad, ktorý spravoval zbierky v Palmýre. 

Múzeum v Maar an-Numane na severozápade Sýrie vlastní byzantské mozaiky a chrániť ich pomáhajú archeológovia, ktorí sa pripojili k opozícii. Nebezpečenstvo tu hrozí z náletov sýrskeho letectva, takže za finančnej a logistickej pomoci bývalého riaditeľa oddelenia pre pamiatky Amra Azmu vytvorili hradbu z vriec s pieskom. Dokončili ju vlani v júni, krátko po tom dopadla na múzeum barelová bomba a poškodila mozaiky na dvore múzea. 

Sýria je miestom odkazu civilizácií, ktoré na tomto území obchodovali, bojovali a budovali mestá - Babylončanov, Asýrčanov, obyvateľov Akkadskej ríše, rôznych semitských kráľovstiev, Rimanov a Byzančanov a po nich islamských dynastií. Krajinu pokrývajú pahorky rozprestierajúce sa nad tisíce rokov starými mestami. Niektoré boli vykopané čiastočne, mnohé na objavenie stále čakajú. Oblasť Dajr az-Zaur pozdĺž rieky Eufrat je na ne obzvlášť bohatá. Patrí k nim aj Mari, ktoré bolo kedysi strediskom kráľovstva existujúceho v 3. tisícročí pred naším letopočtom a fungovalo tisíc rokov až do dobytia Babylončanmi. 

Od začiatku od Mari je Dura Europos, ktoré fungovalo na začiatku letopočtu a bolo rímskym hraničným mestom. Pozostatky z neho dokladajú zrejme vôbec prvý prípad použitia chemických zbraní - Peržania tam pri dobývaní zrejme dusili rímskych obrancov sírovým dymom. V takom prostredí vyrastal Abdalláh, ktorý sa začal o archeológiu zaujímať už ako dieťa. Pozoroval amerických a francúzskych archeológov pri práci v zrúcaninách mesta Terka, ležiaceho severne od Mari. Neskôr viedol desať vykopávok v blízkosti Eufratu. Teraz riadi damašské múzeum a to, že v roku 2014 s rizikom vyviezol z Dajr az-Zaur artefakty, považuje za svoju povinnosť. "Ľudia, ktorí niekedy pracovali na vykopávkach, vedia, aké to je hľadať konkrétnu vec a nájsť ju. Považujeme také veci za svoje deti a bojíme sa o ne rovnako ako o svoje rodiny," povedal. 

Viac o téme: SýriaPalmýraDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu