Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NAJväčšie výkvety vedy vo svete: TOP kozmodrómy, ktoré zmenili pohľad na vesmír

Svetové kozmodrómy
Svetové kozmodrómy (Zdroj: SITA/AP)

PLESECK - V dnešný deň, 17. marca, bola pred päťdesiatimi rokmi vypustená prvá družica z ruského kozmodrómu Pleseck. Pri tejto príležitosti vám ponúkame fakty o vybraných kozmodrómoch, ktorých je vo svete v prevádzke momentálne 22.

PLESECK

Ruský kozmodróm Pleseck, ktorý v súčasnosti slúži na vojenské, vedecké aj komerčné lety, leží približne 200 kilometrov južne od severoruskéhho prístavu Archangeľsk. Bol vybudovaný v roku 1957 ako prísne utajovaná základňa pre medzikontinentálne balistické rakety R-7. V polovici 60. rokov sovietske vedenie rozhodlo o tom, že základňa Pleseck sa bude využívať aj pre kozmické lety. Klasickým kozmodrómom sa Pleseck sa stal 17. marca 1966 štartom prvej družice Kosmos-112. Z kozmodrómu boli vypustené československé družice Magion a Mimosa. 

BAJKONUR

Za prvý klasický kozmodróm sveta je označovaný najznámejší ruský kozmodróm Bajkonur, ktorý sa ale nachádza na území Kazachstanu. Ide o rozsiahly komplex odpaľovacích rámp pre pilotované lety, kozmické sondy, komunikačné družice a družice typu kozmos. Bol miestom vypustenia prvej umelej družice Zeme (1957) a štartu Jurija Gagarina do vesmíru (1961). Kozmodróm začal svoju činnosť v júni 1955 ako náhrada za územne nedostačujúci komplex Kapustin Jar.

Názov Bajkonur je ovodený od baníckeho mesta vzdialeného asi 300 kilometrov od kozmodrómu. Základni sa neskôr začalo hovoriť aj podľa neďalekej dediny Ťuratam. Na zabezpečenie kozmodrómu slúži asi 30 kilometrov vzdialené novovybudované mesto Bajkonur (predtým Leninsk). Ruskú závislosť na Bajkonure by mal znížiť nový kozmodróm Vostočnyj, ktorý vyrastá v Amurskej oblasti na východe krajiny blízko hraníc s Čínou. Jeho budovanie sprevádzali problémy a podľa zatiaľ poslednej správy by mala prvá raketa z kozmodrómu odštartovať koncom apríla. Prvé pilotované lety do vesmíru odštartujú až v roku 2025. 

CAPE CANAVERAL

Najväčšia americká kozmická základňa Cape Canaveral sa rozkladá na Floride pri mestečku Titusvile. Aj keď oficiálny názov celého komplexu je Eastern Test Range (Východná skúšobná strelnica), je známejší ako Cape Canaveral. Prevádzka strelnice začala vypustením upravenej nemeckej rakety V-2 (Bumper) v júli 1950. Južná polovica kozmodrómu patrí vojenskému letectvu, severnejšie sa nachádza Kennedyho vesmírne stredisko (KSC) patriace Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA). 

KOUROU

Francúzskemu kozmickému programu a predovšetkým Európskej vesmírnej agentúre (ESA) slúži kozmodróm Kourou, ležiaci vo Francúzskej Guyane. Kozmodróm začalo Francúzsko budovať v súvislosti s likvidáciou kozmodrómu Hamákír v roku 1964. Francúzska Guyana je zámorským departmentom Francúzska. ESA využíva kozmodróm pre svoje dva kľúčové vesmírne programy Copernicus, ktorého cieľom je vybudovať európske kapacity na pozorovanie Zeme z vesmíru a zlepšiť monitorovanie klimatických zmien či prírodných katastrof, a satelitný navigačný systém Galileo, ktorého administratívne centrum je v Prahe. 

ŤIOU-ČCHÜAN

Najstaršou čínskou základňou je Ťiou-čchüan v severozápadnej provincii Kan-su v púšti Gobi. Západné pramene ho nazývajú Šuang-čcheng-cu podľa mesta, u ktorého je vybudovaný. Pôvodne raketová strelnica sa začala stavať v júni 1956, prvé testy sa uskutočnili v septembri a v novembri 1960 (ruské balistické rakety R-2). Dve rampy slúžia na skúšky balistických rakiet a pre vypúšťanie návratových družíc. V roku 1999 bola uvedená do prevádzky rampa pre štarty pilotovaných letov, v októbri 2003 odtiaľ Čína vyslala svoju prvú robotizovanú raketu. 

Viac o téme: VesmírBajkonurCape canaveralNasa KozmodrómPleseck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu