Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vo vesmíre objavili deväť monštier: Megahviezdy zatienia aj Slnko, a to 30-miliónov krát

Týchto 9 hviezd patrí medzi monštrá, z ktorých väčšina vznikla spojením menších.
Týchto 9 hviezd patrí medzi monštrá, z ktorých väčšina vznikla spojením menších. (Zdroj: nasa)

NEW YORK - Hubblov teleskop opäť raz ukázal vesmír v celej svojej kráse. Medzinárodný vedecký tím vďaka ultrafialovému žiareniu objavil až 9 nových hviezdnych monštier, ktoré majú 100-krát väčšiu hmotnosť ako Slnko. Všetky sa nachádzajú v hviezdokope R136, ktorá je od nás vzdialená len niekoľko svetelných rokov.

Masívne, teplé a svetlé hviezdy, ktoré vyžarujú najmä ultrafialovú energiu, sú pomerne mladé. Sú omnoho jasnejšie, ako podobné, doteraz objavené hviezdne monštrá. Dokopy by týchto deväť hviezd zatienilo Slnko, a to viac ako 30 miliónov krát. Aj kvôli tomu ich však čaká pomerne rýchla smrť, ako informuje webstránka NDTV.com.

„Schopnosť rozlišovať ultrafialové svetlo z takejto mimoriadne preplnenej oblasti, sledovanie jednotlivých komponentov a rozoznávanie ich znakov, to bolo možné len vďaka nástrojom Hubblovho teleskopu,“ vysvetlil hlavný autor štúdie Paul Crowther. Podobný objav Crowtherov tím prezentoval už v roku 2010, keď v tej istej hviezdokope našiel 4 hviezdy, z ktorých každá mala 150-krát väčšiu hmotnosť ako Slnko.

„Predpokladali sme, že tieto monštrá sú výsledkom fúzie menej extrémnych hviezd z blízkych binárnych systémov. Z toho, čo vieme o frekvencii takéhoto zlučovania, tento scenár nemôže zodpovedať vzniku všetkých masívnych hviezd, ktoré sme našli v R136, takže sa zdá, že niektoré z nich museli vzniknúť aj pri procese ich vzniku,“ vysvetlila spoluautorka štúdie Saida Caballero-Nievesová.

Viac o téme: HviezdokopaUltrafialové žiarenieHubblov teleskopVedecký tím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu