Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poruchy spánku: Zbavte sa ich!

Dlhodobé problémy so spánkom konzultujte s lekárom.
Dlhodobé problémy so spánkom konzultujte s lekárom.

Každý z nás má čas od času problémy so zaspávaním, alebo má obdobia, keď zle spí. Viete si však predstaviť, že by ste tento problém mali noc čo noc, niekoľko týždňov či mesiacov v kuse? Nedovoľte, aby vám nedostatok spánku uberal na sile, duševnej pohode a doslova ukrajoval zo života.

Spánok je ako funkcia „stand by“ pri televízore. Ak sa vypínač pokazí, televízor ide nepretržite a opotrebuje sa oveľa skôr. Potreba spánku je síce u každého jedinca rozdielna a vekom sa dokonca znižuje, no dlhodobá a neliečená nespavosť môže priniesť so sebou celý rad zdravotných ťažkostí: žalúdočné a črevné problémy, srdcovo-cievne ochorenia, neurózy, agresivitu, depresie a záchvaty paniky a strachu.

Čo je to nespavosť

Poruchy spánku sa prejavujú problémami pri zaspávaní, ktoré trvajú viac ako 30 minút, bezdôvodným prebúdzaním počas noci, nekvalitným spánkom a predčasným zobúdzaním nadránom bez opätovného zaspania. Až keď sa tieto problémy opakujú častejšie, hovoríme o nespavosti (insomnii), ktorá má tri rôzne stupne. Prechodnú nespavosť zapríčiňujú zmeny prostredia a časového pásma či akútny stres. Krátkodobá nespavosť trvá obvykle len niekoľko týždňov a býva dôsledkom vážnejších príčin: emocionálna trauma z rozchodu alebo rozvodu, bolesť, sťahovanie, dlhotrvajúci pracovný stres. Chronická nespavosť trvá minimálne 3 noci v týždni počas jedného mesiaca a spája sa najmä s neliečenými fyzickými či psychickými ochoreniami a dlhotrvajúcim stresom.

Aké sú spôsoby liečby

Problémy so spánkom často považujeme za banálne a jeho zlú kvalitu málokedy pred lekárom spomenieme. Ak ste však vyskúšali všetky možnosti, ako si vylepšiť svoj spánok a neuspeli ste, návštevu lekára neodkladajte. V súčasnosti sa spánkom zaoberajú neurológovia v profesionálnych spánkových laboratóriách. Liečba nespavosti vyžaduje komplexný prístup. Je potrebné pátrať po jej hlbších príčinách. V súčasnosti je k dispozícii už tretia generácia liekov s účinnou látkou zolpidem, ktoré navodzujú prirodzenú štruktúru spánku (striedanie spánkových fáz). Po ich užití nemáte problémy s pamäťou, sústredením po prebudení a riziko návykovosti je minimálne.

Pomôcť si môžete i sami

Pri poruchách spánku je potrebné prehodnotiť celkový životný štýl. Spálňu si podľa možností zariaďte na pokojnom mieste, udržujte v nej teplotu 16 - 18 stupňov a investujte do vyhovujúcich matracov. Po 16. hodine už nepite povzbudzujúce nápoje. V posteli nejedzte, nečítajte ani nepozerajte televíziu. Ak nemôžete zaspať, vstaňte, venujte sa inej činnosti a ľahnite si, až keď pocítite ospalosť. Napravte si vaše vnútorné hodiny: chodievajte spať približne v rovnakú dobu a odsledujte si, po koľkých hodinách spánku sa cítite oddýchnutí. Túto dĺžku spánku dodržujte čo najčastejšie. Pri prechodnej a krátkodobej nespavosti si pomôžte voľnopredajnými prípravkami z lekárne, alebo si polhodinku pred spaním doprajte menšiu šálku upokojujúceho čaju.

Výživové doplnky pri nespavosti


Názov Forma Účinná látka Orient. cena
Melatonín 30 tbl. melatonín 298 Sk
Euvekan 25 tbl. valeriána, medovka 140 Sk
Persen 40 tbl. valeriána, medovka, mäta 62 Sk
Sanason 20 tbl. valeriána, chmeľ 59 Sk
Passedan 30 ml múčenka, medovka, oplodie kvapky pomaranča, škoricovník 56 Sk
Baldracin 50 ml chmeľ, mäta, kvapky medovka,valeriána 75 Sk
Novo-Passit 100 ml hloh, chmeľ, ľubovník, medovka, roztok baza, múčenka, valeriána, guaifenezín 67 Sk
Hypnosed 30 kaps. valeriána, chmeľ, múčenka 65 Sk
Sédatif PC 60 tbl. prilbica, ľuľkovec, kalina, nechtík, lastovičník (homeopat) 70 Sk
Revispan 30 kaps. ľubovník, chmeľ, valeriána 180 Sk
Melaton 20 vrec. bylinný upokojujúci čaj 37 Sk

Spánok v číslach

novorodenec spí priemerne 16 hodín denne
60-ročný človek už iba 7 hodín
spodná hranica spánku je 5 hodín
prespíme 1/3 života (cca 24 rokov)
najdlhšia bdelosť bez porúch vnímania je 36 hodín
2 - 3 prebdené noci majú za následok záchvaty mikrospánku
po 8 prebdených nociach zaspíme aj počas chôdze

Čo spôsobuje nespavosť

36 % psychické problémy
24 % stres, pracovná záťaž
24 % organické choroby
9 % hluk, práca na zmeny
7 % závislosť od alkoholu

Bylinky na dobré spanie

Baldrián (valeriána) - Má upokojujúci účinok, zmierňuje nervozitu a stresové stavy. Užíva sa vo forme kvapiek, tabletiek na cmúľanie a čaju (napr. v kombinácii s chmeľom).

Ľubovník (trezalka) - Pomáha pri nervozite spojenej s vyčerpaním a depresívnych stavoch.

Včelník (medovka) - upokojuje žalúdočnú nervozitu a zažívacie problémy, ktoré môžu tiež negatívne ovplyvňovať kvalitu spánku.

Múčenka - Užíva sa pri nepokoji a nervozite najmä ako zmes čaju s predchádzajúcimi bylinkami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu