Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Biznis smrti: Dedinčania chovajú milióny hadov a kráľovsky zbohatli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - C'-S'-čchiao je ospalá čínska dedina skrývajúca smrtiace tajomstvo. Ešte pred pár desaťročiami sa miestni ľudia živili poľnohospodárstvom a rybolovom. Ale teraz chovajú hady - okrem iného aj pytóny, zmije a kobry. Celkovo ich tu žije milión, čo znamená, že hady miestnych obyvateľov prečíslovali v pomere 3000 k jednému, napísal spravodajský server BBC News.

Stačí vojsť na ktorúkoľvek z viac než stovky hadích fariem v dedine a uvidíte krútiace sa hady v malých drevených debnách naukladaných jedna na druhej. Počas letných mesiacov sú hadov plné betónové jamy. Z jedného z nich majú miestni obyvatelia obzvlášť strach. Hovoria mu "päťkrokový had", pretože jeho jed je tak smrtiaci, že keď vás uhryzne, dostanete sa maximálne do vzdialenosti piatich krokov, než zomriete.

Plazy sú tu chované na mäso, ktoré sa predáva do reštaurácií, a tiež kvôli častiam tiel, ktoré sú žiadané v tradičnej čínskej medicíne. A so začiatkom nového čínskeho roka, ktorý tento rok začal 10. februára a je v znamení hada, sa dedinčania tešia na výnosných dvanásť mesiacov.

Biznis smrti: Dedinčania chovajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"V roku hada dúfame, že sa zisky našej spoločnosti zdvojnásobia," povedal Jang Chung-čchang (61),  farmár, ktorý pred desiatimi rokmi s chovom hadov v dedine začal. "Kiež nám had prinesie prosperitu a šťastie."

Pán Jang vraj najprv chytal hady vo voľnej prírode, aby si liečil vážnu chorobu, ktorou trpel ako mladík. Vycítil v tom podnikateľskú príležitosť, a začal sa venovať chovu hadov, na ktorom rýchlo zarobil malé imanie. A ďalší dedinčania nasledovali jeho príklad.

Z chovania hadov plynú zjavné riziká. Jang sám pozná jedného muža, ktorý po uštipnutí hadom zomrel. Ale dopyt po hadoch stúpa, a tak kedysi chudobná dedina C'-S'-čchiao je teraz relatívne bohatá a mnoho z jej obyvateľov sa chvastá ziskami v desiatkach tisíc dolárov.

"Chovať a domestikovať hady si vyžaduje skúsenosti a techniku," vysvetľuje Jang, ktorý tvrdí, že jeho farma už prerástla v mnohomiliónový podnik. Ten vykonáva okrem iného aj výskum, ako vylepšiť stravu hadov, či ako nechať liahnuť ich vajcia, aby sa počet preživších jedincov zvýšil.

Hady sú v čínskej medicíne veľmi cenené pre údajné liečivé účinky. Ich telá sa varia v polievke a dokonca aj nakladajú do vína či liehovín, ktoré potom majú posilniť imunitný systém človeka. Na Jangovej farme je aj obchod, kde sa dá kúpiť celá škála výrobkov vrátane hadieho prášku.

Väčšinou predáva na domácom trhu, ale časť produktov putuje aj do Japonska a Južnej Kórey, rovnako ako do Nemecka či Spojených štátov. A zákazníci na jeho farmu mieria aj zo vzdialenosti stoviek kilometrov, aby získali prostriedky, o ktorých veria, že ich vyliečia.

Jedným z nich je aj mladík, ktorý vraj bol pripútaný na lôžko tri roky. Ale po tom, čo niekoľko mesiacov užíval hadiu medicínu, dokáže znovu chodiť. "Hady sú moji záchrancovia," tvrdí. "Keď som sem prvýkrát prišiel, desil som sa ich, ale už sa nebojím."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu