Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dedinčania chovajú milióny hadov a sú z nich boháči!

Boss Jang sa hadov zjavne nebojí Zobraziť galériu (2)
Boss Jang sa hadov zjavne nebojí (Zdroj: chinadaily.com.cn)

PEKING - Ospalá dedina uhniezdená medzi rozľahlými poliami východočínskej provincie Če-ťiang skrýva smrtiace tajomstvo. Stošesťdesiat obyvateľov každoročne doma odchová cez tri milióny jedovatých hadov, napísala agentúra Reuters.

Vkročiť do niektorej z miestnych domácností znamená ocitnúť sa tvárou v tvár tisíckam tých najobávanejších tvorov sveta. Kobry, zmije a pytóny možno v "hadej dedine" C'-S'-čchiao stretnúť na každom kroku.

Plazy sú tu chovajú na jedlo a na využitie v tradičnej medicíne, čo predstavuje príjmy miliónov dolárov pre dedinu, ktorá by normálne žila len z poľnohospodárstva. "Sme v Číne hadia dedina číslo jedna, takže sa nemôžeme spoliehať len na jeden druh hadov," vysvetľuje šesťdesiatročný roľník Jang, ktorý s nápadom prišiel. 
 
V roku 1985 začal Jang predávať obchodníkom so zvieratami hady, ktoré ulovil v oblasti. Čoskoro ale dostal strach, že divoko žijúce hady takto z prírody vymiznú, a tak sa ich pokúsil chovať doma. Za tri roky sa mu podarilo zarobiť imanie - a mnoho susedov sa rozhodlo jeho úspech napodobniť.
 
Pôvodne dedinčania jednoducho dali hadieho samca a samičku k sebe a čakali, až sa rozmnožia, teraz už ale starostlivo študujú spôsoby rozmnožovania, vyberajú kvalitné samice, venujú pozornosť ich potrave aj tomu ako nechávať dozrievať vajíčka, aby sa zvýšilo percento ich prežitia.
 
Vďaka rastúcemu dopytu po hadích produktoch majú teraz dedinčania ročný príjem vo výške desaťtisícov dolárov. Podľa Janga idú výrobky už aj na export do Spojených štátov, Nemecka, Japonska či Južnej Kórey.
 
Miliónový biznis je pochopiteľne terčom závisti iných vidieckych komunít. Ale konkurovať je ťažké, a navyše ide o riskantné povolanie. Chovatelia hadov priznávajú, že boli už niekoľkokrát uhryznutí, dokonca aj smrteľne jedovatými hadmi, a zachránila je len rýchla injekcia. "Život je drahocenný, zarábanie peňazí je druhotná záležitosť," konštatuje jedna z obetí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu