Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rabín kontroluje hruškovicu, berie za to "nemalé peniaze"

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Každý deň práce rabína, ktorý garantuje proces výroby kóšer hruškovice a slivovice, stojí "nemalé peniaze" a preto sa výrobná firma snaží organizovať jeho prácu tak, aby za deň stihol čo najviac. Povedal to Pavel Dvořáček, zastupujúci najväčšieho výrobcu pravých ovocných destilátov na svete, ktorý nie náhodou sídli vo Vizoviciach na Morave.

"Nie je to len tak, že príde a robíme len hruškovicu. Dávame dohromady niekoľko operácií. Keď preberáme slivky, tak sa napríklad na linke stáča kóšer Williams, aby (rabín, pozn. red.) nemusel byť prítomný väčšinu roku. To by bolo veľmi komplikované a hlavne, my za každý deň prítomnosti platíme nemalé peniaze," dodal. Na výrobu tejto hruškovice sa môže používať len jeden druh hrušiek odrody Williams, ktoré dovážajú z Chile.

"Rabín je prítomný pri všetkých výrobných postupoch. Rabín je prítomný, keď príde ovocie, kontroluje jeho kvalitu, má právo, v prípade, že sa mu kvalita nebude zdať, ovocie odmietnuť," doplnil Dvořáčka jeho kolega Zdeněk Chromý. Keď sa hrušky čiastočne zomelú a uložia do kvasných tankov, rabín ich zapečatí a označí v hebrejštine. V čase, keď je ovocie vykvasené, rabín tanky odpečatí a kontroluje priebeh destilácie. "Po destilácii zapečatí tank s destilátom. Operácia potom ešte pokračuje ďalej, lebo destilát je viacstupňový," pokračuje. Rabín je prítomný pri riedení alkoholu na 42 percent, mrazení, filtrovaní a stáčaní. "Len čo je fľaša uzavretá, je rabín s výsledkom spokojný. Kontrola je veľmi podrobná a pre nás, aj židovského alebo iného zákazníka je potom potvrdenie na etikete zárukou, že je fľaša v poriadku," uzavrel Chromý.

S nápadom vyrábať kóšer alkohol a exportovať ho najmä do USA prišiel ešte v roku 1934 pôvodný majiteľ a zakladateľ firmy Rudolf Jelínek, ktorý bol sám židovskej národnosti. V priebehu druhej svetovej vojny sa mu to stalo osudným a spolu s manželkou ho v poľskom Osvienčime zavraždili nacisti. Firma bola po roku 1948 znárodnená, naďalej však fungovala na štátnej báze. Jej dnešný manažment s úsmevom spomína, že ešte v roku 1992 predávala 60 percent svojej produkcie na Slovensku a len 40 percent v Čechách. "Z tých 60 percent sa viac ako polovica predávala na východnom Slovensku," poznamenal Dvořáček.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu