Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci zistili: Takto funguje spravodlivosť!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

ŠTOKHOLM – V ľudskom mozgu je zabudovaný mechanizmus, ktorý automaticky spúšťa zápornú reakciu, ak sa niekto odmietne spravodlivo rozdeliť. Za všetko údajne môže amygdala, ktorá sa nachádza v spánkových lalokoch.

Vyplynulo to z pokusnej peňažnej hry vždy dvoch subjektov, ktorým vedci sledovali mozgovú činnosť zobrazovaním pomocou magnetickej rezonancie.

Hra sa zakladá na univerzálnom ľudskom správaní: agresívnej reakcii, ak iná osoba poruší nefér konaním normu správania, ktorá je v najlepšom záujme celej skupiny.

Členovia vedeckého tímu Katariny Gospicovej z inštitútu v Štokholme a Erika Mohlina z University College v Londýne nechali 35 subjektov hrať Ultimate Game, pri ktorej jeden hráč navrhuje druhému, ako si rozdelia istú pevne stanovenú sumu peňazí. Druhý hráč to môže prijať, alebo odmietnuť – vtedy ale ani jeden z nich nedostane vôbec nič.

„Ak sa majú rozdeliť o 100 švédskych korún a návrh znie na 50 pre každého, obaja to prijmú, lebo sa to považuje za fér. Ak ale návrh znie, že dostanete 20 a ja 80, bude sa vám to javiť nefér. V asi polovici prípadov hráč, ktorý má dostať menší podiel, návrh odmietne, hoci ho to stojí 20 korún. Tým potrestá druhého hráča, ktorý mu dal nefér návrh, bez ohľadu na vlastnú stratu,“ povedala Gospicová.

Mozgový skener odhalil, že predmetné finančné rozhodnutia ovláda amygdala, evolučne stará a teda primitívnejšia časť mozgu, ktorá sa podieľa aj na pocitoch hnevu a strachu.

Skoršie výskumy naznačovali, že schopnosť analyzovať a rozhodovať o finančných otázkach sídli výlučne v prednej časti čelového laloka mozgovej kôry.

Vedci hráčom podali buď sedatívum Oxazepam, ktoré sa predpisuje proti úzkosti, alebo placebo. Zistili, že hráči, ktorí dostali liek, mali menej aktívnu amygdalu a boli náchylnejší prijať nefér rozdelenie peňazí, hoci ho – keď sa ich vedci na to priamo spýtali – stále posudzovali ako nefér.

Hráči, ktorí dostali placebo, oproti tomu prejavovali sklon k agresívnej reakcii a potrestaniu hráča, ktorý im navrhol nefér rozdelenie peňazí, pričom táto ich reakcia jednoznačne súvisela so silnejšou aktivitou amygdaly.

V tejto skupine vedci zistili aj rodový rozdiel – muži reagovali na nefér návrh agresívnejšie ako ženy. Úmerne tomu mali voči ženám ešte aktívnejšiu amygdalu. Pri hráčoch, ktorí dostali sedatívum, sa nič také nepozorovalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu