Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výskum varuje: S nadváhou prichádza demencia!

ilustačné foto
ilustačné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nadváha v strednom veku súvisí s vyšším rizikom vyvinutia demencie v neskoršom živote, vyplýva z nového výskumu, v ktorom švédski odborníci sledovali dvojičky v priebehu 30 rokov.

Výskumníci nechcú priamo tvrdiť, že demenciu spôsobuje nadváha, ale ako uviedla Weili Xu, vedúca projektu z inštitútu Karolinksa Institutet v Štokholme, dôkazy na to poukazujú. Výsledky výskumu zverejnené v magazíne Neurology naznačujú, že "kontrola telesného tuku v strednom veku je dôležitá pre prevenciu demencie v neskoršom živote", povedala vedkyňa pre agentúru Reuters.

Xu a jej kolegovia analyzovali údaje o takmer deväťtisíc švédskych dvojičkách. Keď boli vo veku okolo 43 rokov, výskumníkom poskytli informácie o ich výške a váhe. O 30 rokov neskôr vedci vyšetrili tých istých ľudí v snahe odhaliť znaky klesajúcich rozumových a pamäťových funkcií. Niektorým z nich diagnostikovali Alzheimerovu chorobu či iné typy demencie.

V ich prípade takmer jeden z troch mal v strednom veku nadváhu alebo bol obézny. U týchto ľudí bolo tak riziko vyvinutia demencie o 80 percent vyššie ako u ľudí s normálnou váhou. Čím väčšiu mali skúmaní ľudia hmotnosť v strednom veku, tým väčšie bolo u nich riziko demencie, prípadne "spornej demencie", teda stavu, keď vykazovali znaky problémov s myslením, ale nie dosť na to, aby im bola diagnostikovaná demencia.

Aj napriek prepojeniu nadmernej hmotnosti v strednom veku s neskoršou demenciou pri zameraní sa vedcov na 137 párov, ktoré boli "nesúhlasné" - teda, že jeden z páru mal demenciu a druhý nie - všeobecné predpoklady tejto teórie nemajú pevné základy. Aj keď podľa Xu výskum naznačuje, že "existujú niektoré spoločné gény, ktoré (ľuďom) vopred určia obidve ochorenia (nadváhu a demenciu)," mohlo tiež byť jednoducho príliš zložité nájsť nejakú pevnú spojitosť pri takej malej vzorke ľudí.

Nie je jasné, či demenciu spôsobujú gény, ktoré určia človeku nadváhu v dospelosti, alebo či je spojená so zlými stravovacími návykmi ľudí. Ako odborníci dodávajú, tukové tkanivo vylučuje do tela hormóny a inú bunkovú signalizáciu, ktorá môže ovplyvňovať mozgové funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu