Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sklony k anorexii majú najmä ľudia narodení na jar

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - U detí narodených na jar je mierne vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich v budúcnosti vyvinie mentálna anorexia, kým u tých narodených na jeseň je táto pravdepodobnosť nižšia. Vyplýva to z nového zverejneného výskumu britských vedcov.

Podľa správy zverejnenej v magazíne British Journal of Psychiatry príčinou tohto efektu môže byť teplota, slnečné svetlo, infekcie alebo stravovanie matky. Podľa BBC však mnohí akademici tieto faktory nepovažujú za také významné a tvrdia, že spomínaná porucha môže mať množstvo príčin.

Výskumníci analyzovali informácie z predchádzajúcich štyroch štúdií týkajúcich sa 1293 ľudí trpiacich anorexiou. Na základe výskumu prišli na to, že mentálna anorexia sa často vyvinula u ľudí narodených v mesiacoch marec až jún. Naopak v mesiacoch september a október zaznamenali menej prípadov, ako očakávali.

Lahiru Handunnetthi, jeden z autorov štúdie, ktorú uskutočnil Wellcome Trust Centre for Human Genetics, uviedol: "Množstvo predošlých štúdií ukázalo, že duševné choroby ako schizofrénia, bipolárna afektívna porucha a depresie sú bežnejšie u tých, ktorí sa narodili na jar, preto zistenie týkajúce sa anorexie možno nie je až tak prekvapujúce. Naša štúdia však poskytuje iba dôkaz súvislosti. Teraz potrebujeme výskum pre určenie, ktoré faktory predstavujú pre ľudí konkrétne riziko," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu