Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Dajte si pozor na počítačový vírus!

Určite každý z nás už počul o počítačových vírusoch, alebo sa mu stalo, že jeho počítač nejaký z nich napadol. Čo to vlastne je? Ako zistíte, že je váš počítač zavírený? Ako sa pred ním chrániť a čo robiť v prípade, že ste sa mu nedokázali vyhnúť?

Nebezpečenstvo zavírenia je veľké. Dodržiavaním niekoľkých praktických rád sa však takejto nepríjemnej záležitosti, ktorá môže znefunkčniť váš počítač, možno vyhnúť. Na to, aby sa vám to podarilo, mali by sme niečo o nich vedieť.

Čo to vlastne vírus je?
Na túto otázku existuje niekoľko rôznych definícií. Podľa antivírusového priekopníka Freda B.Cohena je počítačový vírus ako program, ktorý sa dokáže skopírovať do iného počítačového programu, ktorý infikuje a tento potom slúži na aktiváciu činnosti vírusu a jeho ďalšie šírenie. Zjednodušene povedané, ide o program, ktorého cieľom je vykonať škodlivú aktivitu na vašom počítači.

Kto je tvorcom vírusov?
Počiatočnými tvorcami vírusov boli prevažne programátori-študenti, ktorí ich tvorbou chceli ukázať svoje schopnosti. S postupným rozvojom internetu a s ním súvisiacej elektronickej pošty sa začali objavovať programátori, ktorí počítačový vírus používali na šírenie tzv. Spamu - nevyžiadanej pošty. Medzi tvorcami sa však nájdu i počítačoví experti, ktorí sú však využívaní na náročnejšie kriminálne aktivity.

Antivírusový program
Lepšie než počítač vírusu zbavovať, je predchádzať, aby k jeho nainfikovaniu vôbec došlo. V súčasnosti už existuje niekoľko možností, ako sa nákaze počítaču vyhnúť. Podľa Gabriela Fedorka, technického riaditeľa Microsoftu Slovensko, na ochranu počítača by ste mali mať v prvom rade nainštalovaný antivírusový program s pravidelnou aktualizáciou vírusovej databázy. Množstvo z nich je na trhu dostupných pre domáceho používateľa bezplatne. „Existujú aj špecializované programy pre určité druhy škodlivých programov, ako napr. Antispyware programy, ktoré sa dajú zaobstarať taktiež bezplatne a v kombinácii s antivírusovým programom zabezpečujú komplexnú ochranu počítača,“ dodáva Fedorko.

Bezpečnostné záplaty
Ďalšou možnosťou ako svoj počítač ochrániť, je inštalovať mu pravidelné bezpečnostné záplaty na operačný systém a iné programové vybavenie, ktoré používate. Podľa Fedorka v súčasnosti mnohé softvérové spoločnosti už majú vybudované komunikačné linky, ktoré vás môžu včas upozorniť na chybu vo vašom programovom vybavení a navigovať vás na miesto, odkiaľ si môžete stiahnuť opravu. Treťou dobrou zásadou je, aby ste si pravidelne zálohovali používateľské súbory. Hoci vás nechráni pred zavírením, ale zabránistrate dôležitých elektronických dokumentov v prípade, že pri nákaze vírusom bude potrebné počítač preinštalovať.

Nepodliehajte panike
Ak sa vám predsa len nepodarilo vírusu vyhnúť a k infekcii vášho počítača došlo, zachovajte chladnú hlavu. Skúste situáciu riešiť pomocou antivírusového programu. Ak však nebude účinný, kontaktujte odborníka, ktorý váš prípad posúdi a dokáže vám pomôcť. Podľa Gabriela Fedorka však ľudia často robia niekoľko typických chýb, na ktoré nakoniec dopláca ich počítač. Napr. neaktualizujú si pravidelne vírusovú databázu a napriek tomu, že ju majú nainštalovanú, nechráni ich pred najnovšími vírusmi. Vyhnúť by ste sa tiež mali otváraniu neznámej elektronickej pošty, podozrivým web stránkam a programom.

Ako zistíte, že počítač je zavírený?
- počítač alebo nejaký program sa nedá spustiť,
- doba spúšťania počítača je výrazne dlhšia ako obvykle,
- nepredvídateľné správanie sa programov - zatuhnutie behu,
nemožnosť spustenia nejakej funkcie, - nevysvetliteľné zmeny veľkosti súborov,
- na obrazovke sa objavia neobvyklé grafické objekty,
- z počítača vychádzajú neobvyklé zvuky,
- celkové spomalenie počítača.

Nepríjemné programy
spájajú sa s počítačovými vírusmi, avšak technicky sa od nich odlišujú
- červy - sú podobné programu, no na spustenie nepotrebujú pripojenie k inému programu
- trójske kone - vydávajú sa za obyčajný program, sú však vytvorené na rušenie činnosti infikovaného počítača
- trójske kone zadných dvierok - umožňuje používateľom iného počítača získať prístup do toho vášho prostredníctvom internetu

Fakty o počítačových vírusoch
1981 - objavujú sa prvé vírusy Apple Virus 1,2,3 - v prostredí počítačovej platformy Apple II sa šírili prostredníctvom pirátskych kópii počítačových hier
1987 - objavuje sa prvý súborový vírus - The Lehig nárast počítačových vírusov predstavuje 25 % ročne
2004 - bolo celosvetovo evidovaných viac ako 112 000 vírusov
2005 - ich počet dosiahol cca 130 000 až 150 000
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu