Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poliaci, ktorí emigrovali po vstupe do EÚ, sú stratenou generáciou

Poľská vlajka
Poľská vlajka

VARŠAVA - Státisíce mladých Poliakov, ktorí po rozšírení Európskej únie na východ v roku 2004 odišli za prácou do cudziny, sú podľa poľskej demografky Krystyny Iglickej stratenou generáciou. V krajinách, kam sa presťahovali, si podľa nej nemôžu dovoliť založiť rodiny, späť do Poľska sa im však tiež nechce.

Od vstupu Poľska do Európskej únie odišlo do krajín, ktoré "úniovým" nováčikom z východu otvorili svoj trh práce, okolo dvoch miliónov ľudí, z toho asi 700 000 do Británie. Na jar 2004 bol bez práce každý piaty Poliak. "Išlo do určitej miery o vývoz nezamestnanosti," povedala Iglická v denníku Gazeta Wyborcza o výjazdoch Poliakov, ktoré začali pred necelými šiestimi rokmi. Šťastie na západe hľadali hlavne mladí ľudia zo silných ročníkov z 80. rokov, pre ktoré sa v Poľsku nenašla práca, medzi nimi mnoho absolventov humanitných študijných smerov. Išlo predovšetkým o obyvateľov východných častí krajiny, ktoré boli nezamestnanosťou postihnuté najsilnejšie.

Vrátiť zo zahraničia sa rozhodlo 60 000 Poliakov, z toho 40 000 z Británie. "Poliaci sa stále snažia hľadať svoje miesto niekde v Európe, preto v čase krízy vzrástol počet poľských imigrantov v Holandsku, Dánsku a Nórsku," uviedla demografka na to, prečo je "navrátilcov" pomerne málo.

Podľa štatistík washingtonského Inštitútu pre migračnú politiku takmer 90% Poliakov pracujúcich v Británii zarába menej ako 400 libier hrubého za týždeň. Pri súčasnom kurze zlotého je to asi 6 500 zlotých mesačne (vyše 1 700 eur), pričom priemerná hrubá mzda v Poľsku vlani podľa štatistického úradu predstavovala 3 600 zlotých. Avšak denník Dziennik-Gazeta Prawna poznamenáva, že státisíce Poliakov, ktorí v Británii pracujú ako upratovači, stavební robotníci alebo čašníci, mesačne zarobí v prepočte okolo 4 300 zlotých. Životné náklady v Británii sú výrazne vyššie ako v Poľsku, takže Poliakom pracujúcim v profesiách, pre ktoré sa nevyžaduje žiadna kvalifikácia, sa pobyt v zahraničí prestáva vyplácať.

V Poľsku na nich tiež žiadne skvelé vyhliadky nečakajú. "Pre zamestnávateľov nie sú zaujímaví, ich životopis sa okrem práce za barom alebo starostlivosť o deti nijako neobohatil, a to, že hovorí dobre po anglicky, je mýtom," tvrdí Iglická. Mnoho mladých podľa nej svoj pobyt v Británii bralo ako dlhé prázdniny. "Teraz sú v pasci: hanbí sa vrátiť do Poľska, pretože nemajú žiadne väčšie úspory a nemôžu počítať s tým, že sa pre nich nájde dobrá práca," vysvetlila Iglická. "Pre Poľsko je to stratená generácia, ale možno sa budú chcieť vrátiť za 15-20 rokov s vedomosťami, kontaktmi v zahraničí a peniazmi, ktoré v Poľsku investujú do niečoho, čo má zmysel," myslí si poľská demografka.

Poľsko je najväčším európskym "vývozcom" pracovnej sily. Iglická o svojej krajine hovorí ako o "Mexiku Európy". Medzeru, ktorú spôsobil odchod "stratenej generácie" na západ, by Poľsko podľa nej malo vyplniť imigrantmi. "Namiesto snívania o tom, že sa vrátia naši emigranti, by sme mali premýšľať o tom, ako tu udržať napríklad Ukrajincov, aby sa nesnažili odchádzať do Nemecka," hovorí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu