Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tisíce Poliakov mrznú, bez prúdu sú už desať dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Na juhu Poľska je 34 tisíc domácností bez prúdu. Niektorým nejde už desať dní. Najhoršia situácia je v Sliezskom a Malopoľskom vojvodstve.

Drôty elektrického vedenia namŕzajú a trhajú sa, tvorí sa na nich viac ako desaťcentimetrová vrstva ľadu. Okrem toho na drôty padajú stromy a stále vznikajú nové poruchy, aj na miestach, kde ich energetici už predtým odstránili. Mnoho ľudí trávi večery pri sviečkach, nemôže si zakúriť, pripraviť niečo teplé na jedenie alebo dobiť mobilný telefón a spojiť sa so svojimi blízkymi.

Domácnostiam, kde kvôli výpadku prúdu netečie voda, ju priviezli hasiči v cisternách. V obchodoch už niekoľko dní nie je čerstvé pečivo, pretože malé pekárne nefungujú. Nemôžu si dovoliť kúpiť agregáty a palivo do nich. Problémy majú aj poľnohospodári - aby mohli podojiť kravy a postarať sa aj o ostatný dobytok, museli nakúpiť agregáty.

Sliezska poľnohospodárska komora už pre nich pripravila žiadosti o odškodnenie od distribútorskej spoločnosti Enion. Obyvatelia niektorých dedinách v Malopoľsku musia počítať s tým, že situácia sa v najbližších dňoch nezlepší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu