Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Protifajčiarsky zákon už majú aj Poliaci

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

VARŠAVA- Dolná komora poľského parlamentu schválila protifajčiarsky zákon. Novela zakazuje fajčiť na mnohých verejných miestach vrátane nemocníc, taxíkov, na zastávkach MHD alebo plážach či detských ihriskách.

Uviedla to televízia TVN24. Ústupky dosiahli majitelia reštaurácii, ktorí si vymohli miestnosti pre fajčiarov, a majitelia menších podnikov, ktorí sa môžu sami rozhodnúť, či sa u nich bude fajčiť alebo nie. Za zákon sa vyslovilo 217 poslancov Sejmu, 165 hlasovalo proti a 48 sa zdržalo. Návrh teraz preskúma Senát.
Pôvodný návrh zákona počítal s úplným zákazom fajčenia vo všetkých
reštauračných zariadeniach, baroch a na diskotékach. Tu môžu prevádzkovatelia vybudovať oddelené miestnosti pre fajčiarov. Ak majú podniky menej ako 100 metrov štvorcových, môžu sa majitelia sami rozhodnúť, či bude ich zariadenie fajčiarske alebo nefajčiarske.

Navrhovatelia protifajčiarskeho zákona pripomínajú, že v 38 miliónovom Poľsku fajčí pravidelne 15 až 20 cigariet denne na deväť miliónov ľudí. Každý rok vraj v Poľsku zomrie na následky fajčenia 70 tisíc ľudí.

Úplný zákaz fajčenia v pohostinských zariadeniach platí napríklad v Británii, vo Švédsku, Fínsku, Francúzsku, Slovinsku, v Čiernej Hore a Macedónsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu