Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Ak Rusko zvýši výrobu zbraní, vojna sa presunie na ďalšie územie, tvrdí ukrajinský generálporučík

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV/MOSKVA - Jedenásť ukrajinských bezpilotných lietadiel zostrelila ruská protivzdušná obrana v noci na nedeľu nad viacerými regiónmi ležiacimi v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 640

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 640 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:07 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo v nedeľu na zoznam hľadaných osôb hovorcu americkej spoločnosti Meta Platforms Andyho Stonea. Samotnú Metu, ktorá vlastní sociálne siete Facebook a Instagram, pritom Moskva už od vlaňajšieho roka kvalifikuje ako "extrémistickú organizáciu". Informuje o tom správ z agentúry AFP.

Sociálne siete Facebook a Instagram, ktoré Meta vlastní, sú pritom v Rusku blokované už od začiatku invázie na Ukrajinu. Tamojší užívatelia však pomocou VPN siete dokážu obísť obmedzenia sa dostať sa na ne. Zaradením Mety do predmetného zoznamu sa však Moskve otvorili možnosti ich prípadného stíhania či udeľovania pokút.

17:46 Ak bude Rusko s pomocou svojich spojencov naďalej zvyšovať výrobu zbraní a zlepšovať svoje technológie, vojna by sa mohla rozšíriť aj za východ a juh krajiny, uviedol generálporučík Serhii Naiev, zodpovedný za obranu severnej hranice Ukrajiny, pre ABC News. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

17:44 Rusi vyviezli z dočasne okupovaných oblastí Ukrajiny obilie v hodnote najmenej 1 miliardy dolárov. Informoval o tom ukrajinský premiér Denys Shmyhal. "Okupanti pripravili technické prostriedky na ukradnutie a vývoz z okupovaných území denne 12 tisíc ton obilia," povedal Shmyhal. Informoval o tom portál NEXTA.

17:43 Silná búrka sa očakáva v obsadenom Kryme. Podľa monitorovacieho systému Poseidon vlny v mori stúpnu na 8-10 metrov. Miestni zverejňujú videá s prvými vlnami, ako aj so stúpajúcou hladinou vody, ktorá už zaplavila diaľnicu Jevpatória. 

15:55 V dôsledku toho, že poľskí dopravcovia blokujú ukrajinské hraničné priechody, uviazlo okolo 2 100 vozidiel, ktoré sa od 26. novembra nemohli dostať na Ukrajinu, uviedlo ukrajinské ministerstvo infraštruktúry.  Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

14:25 Rusko pravdepodobne presunulo strategické systémy protivzdušnej obrany z Kaliningradu, aby nahradilo nedávne straty na ukrajinskom fronte, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej spravodajskej aktualizácii z 26. novembra. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

13:01 Jedenásť ukrajinských bezpilotných lietadiel zostrelila ruská protivzdušná obrana v noci na nedeľu nad viacerými regiónmi ležiacimi v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá.Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že drony boli zostrelené nad Moskovskou, Tulskou, Kalužskou a Brianskou oblasťou a útok Kyjeva sa tak podarilo zmariť.

12:38 Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjānis Kariņš vyzval poľského ministra pre záležitosti EÚ, aby spolupracovali pri hľadaní východiska zo situácie na poľsko-ukrajinskej hranici.

11:59 Ukrajinská správa vyzýva na prerušenie dodávok pre ruskú elektronickú vojnu. Ukrajinská správa rozoslaná hlavným krajinám, ktoré uvalili sankcie na Rusko, identifikuje kľúčové firmy zapojené do vývoja ruského elektronického vojenského vybavenia, informoval Guardian 26. novembra.

11:25 Ruský vodič tanku ukázal, ako tank, ktorý bol pred nimi, bol vyhodený do vzduchu mínou.

10:38 Litva prispeje 2 miliónmi eur na humanitárnu iniciatívu „Zrno z Ukrajiny“, oznámila 25. novembra litovská premiérka Ingrida Simonyteová.

9:30 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 26. novembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:15 Detský fond OSN (UNICEF) plánuje vyčleniť 450 miliónov dolárov na podporu komunít v prvej línii, oznámili predstavitelia 25. novembra. Projekty zahŕňajú zriadenie krytov proti bombám, obnovenie zásobovania vodou

7:41 Európska komisia vyčlení 50 miliónov eur na opravu ukrajinských prístavov poškodených ruskými útokmi. Ukrajinský vývoz obilia na medzinárodné trhy bude oveľa jednoduchší.

7:16 Tri budovy v Moskovskej oblasti boli poškodené pri útokoch bezpilotných lietadiel, pričom 5 ďalších bolo zadržaných v regióne, uvádzajú ruské médiá.

6:49 Ruské jednotky pokračovali v operáciách pri Avdiivke 25. novembra a dosiahli potvrdený postup, informoval ISW.

6:12 Dve medzinárodné letiská v Moskve pozastavili prevádzku po veľkom útoku dronu na hlavné mesto. Ruské médiá tvrdia, že protivzdušná obrana zostrelila 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel, pričom bola zasiahnutá jedna budova v meste Tula. O zraneniach informovali miestne ruské médiá.

6:00 Rusko ukradlo a vyviezlo ukrajinské obilie v hodnote 1 miliardy dolárov na svetových komoditných trhoch, povedal premiér Denys Shmyhal 24. novembra na fóre o obilnom trhu v Kyjeve.

Švajčiarsky prezident Berset na návšteve Kyjeva sľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine

Švajčiarsky prezident Alain Berset sľúbil v sobotu v Kyjeve na stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským dlhodobú podporu Ukrajine. Zúčastnil sa tam tiež na medzinárodnom summite o potravinovej bezpečnosti. Informovala o tom švajčiarska vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Ukrajina usporiadala medzinárodný summit, kde predstavila plán na vývoz svojho obilia napriek prebiehajúcej ruskej blokáde Čierneho mora, svojej hlavnej vývoznej trasy. "V rozhovore s prezidentom Volodymyrom Zelenským prezident Berset zdôraznil, že Švajčiarsko dlhodobo stojí solidárne pri Ukrajine, dokonca aj v časoch mnohých súbežných kríz," uviedla švajčiarska vláda. Zelenskyj na sociálnej sieti X napísal, že s Bersetom diskutovali aj o odmínovaní, mierových návrhoch a využití ziskov zo zmrazených ruských majetkov. Švajčiarsko predtým oznámilo, že zmrazilo ruské majetky za približne 7,5 miliardy švajčiarskych frankov (7,78 miliardy eur).

Počas cesty na Ukrajinu navštívil Berset aj Buču, kde ruskí vojaci v prvých fázach vojny zabili mnoho civilistov, a v Kyjeve položil kvety k pamätníku Holodomoru z rokov 1932-1933. Išlo o umelo vyvolaný hladomor za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina, keď boli milióny ukrajinských vidiečanov vyhladované na smrť. Deň pamiatky obetí hladomoru (ukrajinsky Holodomor) pripadá na štvrtú novembrovú sobotu.

Berset oznámil, že Švajčiarsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc a dodá jej desať ďalších sanitiek a šesť hasičských áut, ktoré nahradia tie poškodené. Švajčiarsko sa drží zásady neutrality zakotvenej aj v ústave, ale napriek tomu zaviedlo sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. A pridalo sa tiež k medzinárodnej výzve zriadiť osobitný súd, ktorý by súdil zločin "agresie" Ruska proti Ukrajine. Švajčiarsko tvrdí, že v tom nie je žiadny rozpor, lebo právna definícia neutrality znamená nepodporovať vojensky žiadnu z bojujúcich strán.

MIMORIADNY ONLINE Ak Rusko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Alessandro della Valle/Keystone via AP)

Poľský poslanec prisľúbil v Kyjeve ešte intenzívnejšiu podpory Ukrajiny

Poľská podpora Ukrajiny bude ešte intenzívnejšia, vyhlásil v sobotu v Kyjeve predseda Výboru zahraničných vecí poľského parlamentu a poslanec strany Občianska koalícia (KO) Pawel Kowal. Informovala o tom agentúra PAP.

Kowal do ukrajinskej metropoly pricestoval pri príležitosti Dňa pamiatky obetí hladomoru (ukrajinsky Holodomor), ktorý pripadá na štvrtú novembrovú sobotu. Počas návštevy ukrajinskej metropoly sa stretne s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom, predsedom tamojšieho parlamentného výboru zahraničných vecí Olexandrom Merežkom aj podpredsedom vlády pre obnovu Ukrajiny Olexandrom Kubrakovom.

Ukrajinských politikov plánuje počas týchto rokovaní podľa vlastných slov ubezpečiť o tom, že Ukrajina pre Poľsko naďalej zostáva dôležitým partnerom, pričom jej podpora zo strany Poľska sa ani po nedávnych voľbách nezmenila ani nezmení. "Chcem ukrajinskému vedeniu vyslať signál, že naša východná politika zostane nie len nezmenená, ale bude ešte intenzívnejšia a angažovanejšia, ako pri pomoci, tak aj pri riešení náročných problémov," uviedol. Zároveň dodal, že nová parlamentná väčšina zahŕňajúca aj stranu KO, ktorá vzišla z nedávnych volieb, plánuje nabádať aj Západ, aby ďalej podporoval Ukrajinu.

"Teší nás, že sa čoskoro začnú rokovania o rozširovaní Európskej únie. Dúfam, že Ukrajina s Moldavskom budú medzi krajinami, ktoré začnú prístupové rokovania a že Gruzínsko získa štatút kandidátskej krajiny," dodal. KO nedávno potvrdila, že je pripravená vytvoriť vládnu koalíciu so stranami Tretia cesta (TD) a Nová ľavica (NL). Vznik takejto vlády je v Poľsku čoraz pravdepodobnejší, keďže dosluhujúca vláda vedená stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá síce vo voľbách zvíťazila, nevie získať dostatočný počet poslaneckých mandátov na vytvorenie väčšinovej vlády.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu