Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Americký torpédoborec zostrelil v Červenom mori dron: Vypustený bol z Jemenu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Americký torpédoborec USS Carney zostrelil v oblasti prielivu Báb al-Mandab v južnej časti Červeného mora dron vypustený z Jemenu. Išlo údajne o dron iránskej výroby typu KAS-04. Agentúre AP to povedal americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Americká lietadlová loď USS Dwight D. Eisenhower počas operácií v medzinárodných vodách v Perzskom zálive v utorok taktiež zaznamenala vo vzdialenosti niečo vyše kilometra prelet iránskeho dronu. Podľa viceadmirála Brada Coopera, veliteľa Centrálneho veliteľstva námorných síl USA, dron "porušil bezpečnostné predpisy", podľa ktorých sa nemal priblížiť k lietadlovej lodi na vzdialenosť menšiu než desať námorných míľ (18,5 kilometra), a ignoroval viaceré varovania. Nakoniec sa však dron vzdialil. 

archívne video

Americká armáda hlási zrážku ruskej stíhačky s dronom (Zdroj: Telegram)

V priebehu tohto mesiaca americký torpédoborec USS Thomas Hudner plaviaci sa v Červenom mori taktiež v blízkosti prielivu Báb al-Mandab zostrelil dron, ktorý smeroval k lodi. Červené more je kľúčovou obchodnou cestou pre medzinárodnú lodnú prepravu. Od začiatku konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, ktorý zvýšil napätie v oblasti, vyslalo americké námorníctvo do Červeného mora viacero plavidiel. 

Viac o téme: MoreIránJemenTorpédoborecDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu