Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putin to má podľa viacerých zdrojov dobre premyslené: Na Ukrajine môže nastať zlom, Rusi sa spoliehajú na priateľa Kima

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a severokórejský Kim Čong-un Zobraziť galériu (3)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a severokórejský Kim Čong-un (Zdroj: TASR/AP Alexei Nikolsky)

MOSKVA/PCHJONGJANG – Vojna na Ukrajine sa v súčasnej situácii nachádza v stave, kedy ani jedna z bojujúcich strán nie je schopná získať výraznejšie územné zisky. Naskytla sa však teória, že ruský vládca plánuje presne takýto postup, aby vyčerpal sily Západu a následne sa pustil do protiofenzívy. Pomocnú ruku očakáva od ázijského partnera.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 559 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vládca Kim Čong-un by sa mali podľa odhalených informácii americkej tajnej služby stretnúť vo Vladivostiku, aby riešili okrem iného aj priebeh vojny na Ukrajine. Ako informuje The Telegraph, po spustení ukrajinskej protiofenzívy, ktorá začala zhruba pred štyrmi mesiacmi, Putin zrejme zmenil taktiku. V súčasnej dobe len vyčkáva a podľa expertov sa snaží vyčerpať vojenskú silu nepriateľa. 

Ázijský partner

Mohlo by to mať oveľa hlbší význam. Nedostatok mužov a vojenskej techniky sa Rusi možno len snažia zakryť za plánovanú ďalšiu ofenzívu, ktorú by ale nemohli uskutočniť bez pomoci zvonku. Tu nastupuje do hry Putinov silný ázijský partner, s ktorým má Západ dlhodobé problémy. Severná Kórea posiela do Ruska veľké zásielky zbraní aj streliva. Po spustení invázie na Ukrajinu s tým začala aj Wagnerova skupina a zdá sa, že tento severoázijský štát v tom chce pokračovať aj po jeho smrti. 

Vladimir Putin a Kim Čong-un
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin a Kim Čong-un  (Zdroj: TASR/AP Alexei Nikolsky)

Najväčším problém Ruska spočíva v tom, že prechod cez obranu je možný len s použitím obrovského množstva streliva. I keď Rusko disponuje najväčšou pozemnou armádou na svete, jeho výdavky nie sú pre možnú novú ofenzívu dostačujúce. Keby v tejto oblasti pomohol priateľ Kim, situácia by vyzerala pre Rusko inak. Telegraph ďalej informuje, že Severná Kórea má obrovské zásoby ťažkých zbraní a delostreleckej munície. 

Výmenný obchod 

Pchjongjang to teraz akoby svojmu spojencovi splácal. V období studenej vojny to bola práve Čína a Sovietsky zväz, ktoré zásobovali zbraňami Severnú Kóreu, pričom pokračovali aj po rozpade ZSSR. Zastavili ich až sankcie OSN. Zadarmo to teraz ale nebude. Kimov režim zúfalo potrebuje ropu, suroviny, potraviny aj poľnohospodárske plodiny, no to by pre Kremeľ nemal byť problém.

Putin to má podľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V neposlednom rade tu experti ešte hovoria o možnom prehĺbení v jadrovej spolupráci, ktorá by vztýčila varovný prst pre USA. Navyše sa na nej môžu dohodnúť aj v prípade, že sa Kim s Putinom vo Vladivostoku nestretne. Väzby ich krajín sú naďalej na veľmi vysokej úrovni.  

Už sa to stalo

Putinov možný plán druhého útoku na Ukrajinu pripomína nemeckú ofenzívu z marca 1918 na mesto Kaiserschlacht, ktorá spojencov zahnala späť a Nemci získali najväčšie územné zisky za štyri roky. Nechali nepriateľa vykrvácať a za líniami si vytvorili obrovské zásoby mužov a streliva, aby sa pripravili na útok. Nemecká ofenzíva napokon ale zanikla vyčerpaním a nedostatkom zásob.

Je teda otázne, či sa Putin vyberie rovnakou cestou. Ako vieme, bol to posledný rok prvej svetovej vojny, pretože Nemci boli zahnaní naspäť do svojej vlasti, o čo sa postarali spojenecké jednotky spoločne s Američanmi. Na druhej strane, keby sa dejiny opakovali, jedna či druhá strana utrpí buď veľké straty na bojisku, alebo z hľadiska financií. 


 

Viac o téme: SpojenecRuskoVladimir PutinKim Čong-unSeverná KóreaTaktika bojaVojna an Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu