Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty ôsmy (22. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Crimean Telegram channel via AP)

TORONTO - Po návšteve Spojených štátov pricestoval v noci piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na neohlásenú návštevu Kanady, informuje agentúra AFP, DPA a AP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 575

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 575 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:19 Poľský premiér varoval Zelenského, aby „už nikdy viac neurážal Poliakov“. Informovala o tom agentúra PAP. "Chcem odkázať prezidentovi Zelenskému, aby už nikdy viac neurážal Poliakov, ako to urobil nedávno počas svojho prejavu v OSN. Poliaci to nedovolia. A chrániť dobré meno Poľska nie je len mojou povinnosťou a cťou, je to najdôležitejšia úloha vláda republiky. V súčasnom geopolitickom kontexte budeme obhajovať všetky naše argumenty,“ cituje agentúra Morawieckeho.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (6)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

21:17 Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil ďalšiu pomoc Ukrajine, vrátane 650 miliónov kanadských dolárov (480 miliónov dolárov) na 50 obrnených vozidiel, ako aj výcvik na stíhačkách F-16.

19:58 Ruská armáda v piatok raketami zasiahla mesto Kremenčuk v strednej časti Ukrajiny. O život prišla najmenej jedna osoba a ďalších 15 ich bolo zranených. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.

18:39 V budúcom roku sa ruské výdavky na obranu zvýšia na 6 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny z 3,9 % v tomto roku a 2,7 % v roku 2021.

18:38 Okolo 19:00 hod. miestneho času bola potvrdená jedna osoba zabitá pri dnešnom ruskom raketovom útoku na Kremenčuk v Poltavskej oblasti, informoval regionálny guvernér. Je známe, že ďalších pätnásť ľudí bolo zranených, vrátane dieťaťa, uviedol Dmytro Lunin v Telegrame.

17:49 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prudko vzrástli represie voči občianskej spoločnosti v Rusku, situácia sa však zatiaľ nedá porovnávať s úrovňou útlaku z čias stalinistického Sovietskeho zväzu. V piatok to uviedla osobitná spravodajkyňa Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) Marijana Kacarovová. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

17:45 Americký prezident Joe Biden povedal svojmu ukrajinskému kolegovi Volodymyrovi Zelenskému, že Washington poskytne Ukrajine malý počet rakiet dlhého doletu ATACMS, informovala dnes NBC News s odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov a predstaviteľa Kongresu oboznámeného s touto záležitosťou.

17:41 Dánske ministerstvo obrany zistilo, že 12 z 20 tankov Leopard 1A5, ktoré poslalo na Ukrajinu, je chybných, informoval kanál TV2 vlastnený dánskou vládou.

17:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zaviazal oslobodiť východoukrajinské mesto Bachmut i dve ďalšie mestá. Velenie ukrajinskej armády má podľa neho na splnenie tohto cieľa "veľmi, veľmi komplexný plán", informuje v piatok agentúra DPA.

16:12 Ukrajina sa v piatok prihlásila k zodpovednosti za útok na budovu velenia Čiernomorskej flotily na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove, pričom ho označila za úspešný. Informovala o tom britská stanica BBC a agentúra AFP.

15:42 Jeden vojak je nezvestný po piatkovom ukrajinskom raketovom útoku na budovu veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily v meste Sevastopol na okupovanom polostrove Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

15:17 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinský raketový útok na Sevastopol na Ruskom okupovanom Kryme poškodil budovu veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl sa k útoku zatiaľ nevyjadril.

15:15 USA odovzdali Ukrajine kultúrne hodnoty, ktoré boli ukradnuté z okupovaných území. Americké orgány činné v trestnom konaní skonfiškovali artefakty, ktoré sa pokúsili prepašovať do USA. Medzi cennými predmetmi, ktoré boli ukradnuté počas okupácie ukrajinských území, sú staroveké skýtske meče, sekery a krompáče.

14:28 V Rusku odsúdili v piatok na osemročný trest odňatia slobody politického aktivistu Richarda Rouza. Dôvodom boli príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých kritizoval vojenskú operáciu Moskvy na Ukrajine. Výšku trestu pre agentúru AFP potvrdil hovorca vojenského súdu v Jekaterinburgu.

14:11 Ďalšie tri nákladné lode, ktoré súhlasili s využívaním dočasného čiernomorského koridoru zriadeného po odstúpení Ruska od dohody o obilí, sa presúvajú k ukrajinským prístavom, informoval 22. septembra minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

14:10 Na Ukrajinu bola prevedená ďalšia splátka makrofinančnej pomoci Európskej únie vo výške 1,5 miliardy eur, oznámil dnes na Twitteri premiér Denys Šmyhal.

13:47 V okupovanom Bakhchisaray, Kryme, došlo k zásahu vojenskej jednotky ruských okupantov.

13:45 Ukrajinský raketový útok zasiahol budovu námorného veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily na polostrove Kryme, oznámil v piatok Ruskom dosadený gubernátor prístavného mesta Sevastopoľ Michail Razvožajev. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

13:40 Kremeľ v piatok vyhlásil, že nevyhnutne muselo dôjsť k narastaniu napätia medzi Kyjevom a jeho európskymi spojencami. Moskva tak reagovala na spor Ukrajiny a Poľska  okolo vývozu ukrajinského obilia a ďalších agrokomodít. Informuje tlačová agentúra AFP a portál britskej televízie Sky News.

13:35 Poľský prezident Andrzej Duda označil v piatok spor v spojitosti s dovozom ukrajinského obilia za drobný, ktorý by nemal vážnejšie poškodiť vzťahy medzi oboma krajinami. Informuje agentúra PAP. "Nepochybujem, že spor o dodávkach ukrajinského obilia na poľský trh je úplnou trieskou v celkových poľsko-ukrajinských vzťahoch," povedal Duda na kongrese o obnove Ukrajiny v meste Poznaň. "Nie som presvedčený, že by ich to mohlo vážnejšie poškodiť. Je to záležitosť, ktorú musíme jednoducho vyriešiť medzi sebou."

Andrzej Duda
Zobraziť galériu (6)
Andrzej Duda  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

13:15 Výbuchy hlásené na okupovanom Kryme. Miestni obyvatelia hlásia aktivitu protivzdušnej obrany v blízkosti letiska Belbek a dve explózie boli zaznamenané v blízkosti Sevastopolského zálivu.

13:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že Ukrajina začne vyrábať zbrane spoločne so Spojenými štátmi. Informuje stanica Sky News. Kyjev vďaka dlhodobej dohode bude môcť začať vyrábať systémy protivzdušnej obrany. V súlade s dohodou vzniknú aj nové pracovné miesta a priemyselná základňa na Ukrajine. Ohlásenie zbrojárskej spolupráce zverejnila v piatok kancelária Zelenského na svojej webstránke krátko po ukončení jeho návštevy USA.

13:00 Ruské médiá zverejnili video, ktoré ukazuje následky raketového útoku na veliteľstvo Čiernomorskej flotily v okupovanom Sevastopole.

12:30 Ukrajinské sily podnikli raketový útok na sídlo Čiernomorskej flotily v Sevastopole na Krymskom polostrove, uviedol dnes na komunikačnej platforme Telegram gubernátor mesta Michail Razvožajev. O možných obetiach alebo škodách zatiaľ neinformoval. 

11:55 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok vyhlásil, že Rusko opäť spustilo systematickú operáciu vzdušných útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ale ukrajinská protivzdušná obrana je na tento nápor lepšie pripravená než vlani. Rusi začali "energetický teror" už pred zimou, dodal Šmyhaľ. Informuje agentúra AFP. Počas minuloročnej zimy Rusko opakovane útočilo na energetickú sústavu Ukrajiny, takže milióny obyvateľov boli dlhodobo bez elektriny, vykurovania a vody.

11:48 Poľsko bude pokračovať vo svojej podpore Ukrajiny, uviedol v piatok poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau v rozhovore pre portál politico.eu. Informuje správa agentúry PAP. "Čím silnejšie je Poľsko, tým viac vie pomôcť Ukrajine," uviedol Rau.

11:30 Včera večer ruskí okupanti zasiahli dvoch Iskanderov v Kurakhove, Doneckej oblasti. Uvádza sa asi 21 zranených. Poškodené boli obytné budovy.

11:00 Ruské veľvyslanectvo v Arménsku bolo postriekané červenou farbou.

10:30 Ukrajinská armáda zaznamenala pokrok v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, kde sa dostala za posledné ruské obranné línie. Uviedli to experti z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Informuje správa a agentúra DPA.

10:00 Ďalšia loď s obilím vyplávala z ukrajinského prístavu Čornomorsk a mieri do Egypta. Oznámil to v piatok ukrajinský minister dopravy Olexadr Kubrakov, informuje agentúra AFP.

9:30 Rusko bolo terčom kritiky na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN i v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) a jeho medzinárodná izolácia z dôvodu vojny na Ukrajine pokračuje. Uviedla to vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. "Moskva bola terčom jasnej kritiky za svoje pretrvávajúce porušovanie Charty OSN," povedala ministerka pre DPA počas 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

9:10 Kim Čong-un a delegácia, ktorá ho sprevádzala počas jeho cesty do Ruska.  Severokórejský diktátor podľa miestnych štátnych médií diskutoval o výsledkoch návštevy s členmi politbyra.

8:40 Trinásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na meste Kurachove západne od východoukrajinského mesta Doneck. V noci na piatok to uviedol miestny predstaviteľ, informuje správa agentúry Reuters.

8:05 Čínska vláda vo štvrtok počas všeobecnej rozpravy 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN opätovne žiadala ukončenie bojových operácií na Ukrajine. Informuje správa agentúry DPA.

7:30 Zelenskyy na stretnutí s Bidenom odpovedal na otázku novinárov, či sa Ukrajina bojí straty podpory Poľska pre obilný škandál: "Som vďačný poľskému ľudu, poľskej spoločnosti. To je všetko," povedal prezident Ukrajiny.

6:45 Približne 3500 ruských občanov v Lotyšsku dostane v priebehu tohto týždňa list od tamojšieho migračného úradu s výzvou na opustenie krajiny, informuje správa agentúry DPA.

6:20 Prívrženci bulharskej ultranacionalistickej strany Obrodenie (Văzraždane) protestovali vo štvrtok v Sofii proti vybudovaniu novej vojenskej základne NATO a pomoci Ukrajine. Pri proteste došlo k potýčkam s políciou. Informuje na základe správy agentúry Reuters.

6:10 Viac než 20.000 osôb bolo v Rusku od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu zatknutých za účasť na mierumilovných protestoch, vyhlásila expertka Organizácie spojených národov (OSN) Marijana Kacarovová počas diskusie o situácii v Rusku na pôde Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve.

6:00 Prvé americké tanky typu M1 Abrams dorazia na Ukrajinu v priebehu budúceho týždňa, oznámil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. Informuje agentúra AFP. Tanky posilnia ukrajinské jednotky v ich boji proti ruským silám v pomaly postupujúcej protiofenzíve Kyjeva.

Zelenskyj do Kanady pricestoval zo Spojených štátov

Kanadská vláda vo štvrtok večer miestneho času uviedla, že Zelenského prijme v hlavnom meste Ottawa kanadský premiér Justin Trudeau. Ukrajinský prezident tiež v piatok s prejavom vystúpi aj v tamojšom parlamente. Zelenskyj do Kanady pricestoval zo Spojených štátov, kde sa stretol s predstaviteľmi Kongresu i americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Ide o prvú návštevu Zelenského v Kanade o začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, pripomína AFP. Predtým v kanadskom parlamente vystúpil virtuálne. Ukrajinského prezidenta bude aj počas návštevy sprevádzať manželka Olena Zelenská, píše DPA. Prijatím návštevy z Kyjeva chce krajina zdôrazniť pretrvávajúcu podporu pre Ukrajinu v obrannej vojne proti Rusku, uvádza sa vo vyhlásení vlády v Ottawe.

Kanada od začiatku ruskej invázie poskytla Ukrajine podľa vlastných údajov viac než 8,9 miliardy kanadských dolárov (6,2 miliardy eur); zhruba jednu pätinu z tejto sumy tvorí vojenská pomoc. Na Ukrajinu dodala Kanada okrem iného aj tanky typu Leopard 2, systémy protivzdušnej obrany, delostrelecké systémy, obrnené vozidlá a muníciu.

Pomoc v hodnote 325 miliónov dolárov

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že "schválil ďalšiu tranžu bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu", ktorú Pentagón ohodnotil na 325 miliónov dolárov. Informuje agentúra AFP. Najnovší balík vojenskej pomoci pre Kyjev zahŕňa rakety protivzdušnej obrany, muníciu pre presné raketomety HIMARS, protitankové zbrane a delostrelecké náboje. Neobsahuje však taktické balistické strely dlhého doletu ATACMS, o ktoré Kyjev dlhodobo žiada.

Biden nový balík pomoci ohlásil v čase návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone. Zelenskyj sa Bidenovi v Bielom dome predtým poďakoval za pomoc zo strany USA pri boji Kyjeva proti "ruskému teroru". Najnovší balík obsahuje tiež kazetovú muníciu kalibru 155 milimetrov, ktorej dodanie Ukrajine Washington prvýkrát schválil v júli tohto roka napriek obavám z ohrozenia civilistov.

Ukrajina podľa Washingtonu uistila Spojené štáty, že bude minimalizovať riziko, ktoré tieto zbrane predstavujú pre civilistov. Kyjev okrem iného ubezpečil, že nebude túto muníciu používať v obývaných oblastiach. Taktické rakety ATACMS, o ktoré Ukrajina dlhodobo žiada, majú dosah 300 kilometrov a môžu byť odpaľované z raketometov MLRS alebo HIMARS. Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vo štvrtok uviedol, že Spojené štáty tieto rakety Ukrajine zatiaľ nedodajú. Biden vo štvrtok tiež oznámil, že prvé americké tanky typu M1 Abrams budú Ukrajine dodané v priebehu budúceho týždňa. 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu