Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty štvrtý (10. júna 2023)

Ukrajinskí vojaci bežia počas bojov na frontovej líni pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti. Zobraziť galériu (9)
Ukrajinskí vojaci bežia počas bojov na frontovej líni pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti. (Zdroj: TASR/Roman Chop via AP)

KYJEV - Hladina vody v oblastiach zaplavených po poškodení vodnej elektrárne Kachovka začala klesať. Podľa britskej stanice BBC o tom v piatok večer informovali ukrajinské úrady.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 471

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 471 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Kachovská priehrada pred a po ruskom útoku.

21:25 Ruské sily zabili hasiča a ďalšieho zranili v Charkovskej oblasti, keď sa títo dvaja muži snažili uhasiť požiar spôsobený predchádzajúcim ruským ostreľovaním.

20:25 Nové fotografie z vtáčej perspektívy zaplaveného regiónu Cherson.

19:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Irán, aby prestal podporovať Rusko vo vojne na Ukrajine svojimi dodávkami dronov. Macron to povedal počas telefonátu s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím, informoval podľa agentúry AFP Elysejský palác.

18:25 Kanada poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov kanadských dolárov (347 miliónov eur) a zároveň sa pridá ku krajinám, ktoré sa podieľajú na výcviku ukrajinských pilotov bojových lietadiel. Oznámil to v sobotu kanadský premiér Justin Trudeau, informuje o tom správa stanice Sky News.

Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (9)
Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: TASR/Frank Gunn/The Canadian Press via AP)

18:15 Ruské zničenie priehrady Kachovka viedlo k tomu, že Čierne more v južnej Odeskej oblasti sa zmenilo na znečistenú pustatinu s plávajúcimi troskami. Kyjevský nezávislý reportér zazrel stav pláže.

17:11 Ukrajinskí vojaci zo západoukrajinskej Zakarpatskej oblasti, ktorých zajali ruské sily a neskôr boli prevezení do Maďarska, už nie sú vojnoví zajatci, ale slobodní ľudia. Pre server mandiner.hu to v sobotu uviedol maďarský vicepremiér Zsolt Semjén, informuje spravodajca v Budapešti.

16:15 Minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyshin 10. júna informoval, že iba 15 % zo všetkých 4 655 protibombových krytov kontrolovaných v Kyjeve je vhodných na použitie „bez závažných problémov“.

15:50 Pri ruskom raketovom útoku bolo zranených osem civilistov, informoval guvernér Ihor Taburets. Došlo k poškodeniu priemyselného zariadenia a autoumyvárne.

15:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu bez ďalších podrobností potvrdil, že na Ukrajine už prebieha protiofenzíva zameraná na získanie území okupovaných ruskými silami. Vyjadril sa tak na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, ktorý je na návšteve Kyjeva. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (9)
Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: TASR/Frank Gunn /The Canadian Press via AP)

14:35 Ukrajina v súčasnosti čelí "výrazne závažnejšej" humanitárnej kríze než pred zničením Kachovskej priehrady na rieke Dneper, upozornil v sobotu námestník generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. Informuje o tom správa denníka The Guardian.

13:55 Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu vyjadril svoj zámer udržiavať kontakt s ruským prezidentom Vladimirom Purinom a "čoskoro" s ním uskutočniť rokovanie, informuje o tom správa agentúry DPA.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaKyjevVojna na UkrajineKachovská priehrada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu