Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätá situácia v Británii: Vysoká inflácia stupňuje nervozitu! Akceptujte, že ste chudobnejší, odkazuje ekonóm

Andrew Bailey, guvernér Centrálnej banky Veľkej Británie (Bank of England) Zobraziť galériu (2)
Andrew Bailey, guvernér Centrálnej banky Veľkej Británie (Bank of England) (Zdroj: Twitter/ Damian Pudner)

LONDÝN – Podobne ako v USA, aj na britských ostrovoch je ekonomická situácia na bode mrazu. Inflácia prekonáva rekordy a ceny v obchodoch sú naďalej príliš vysoké. Centrálna banka Spojeného kráľovstva vyhlásila, že aj keby sa na súčasný stav pripravila ešte pred vojnou na Ukrajine, ľudia by si museli utiahnuť opasky oveľa skôr.

archívne video

Inflácia by pod 5% mala podľa Kažimíra klesnúť až v roku 2025 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Mnohí britskí ekonómia sú názoru, že pri minuloročnom náraste cien zohrali veľkú úlohu kroky tzv. kvantitatívneho uvoľňovania (QE) za obdobie posledných desiatich rokov. Ako uvádza Politico, guvernér centrálnej banky Andrew Bailey všetkým kritikom odkázal, že za nekontrolovateľnú infláciu "jeho" banka nemôže. QE je neštandardný a krajný nástroj centrálnej banky, ktorá do obehu vlieva nové peniaze. Cieľom je zvýšenie hospodárskeho rastu, ktoré nastáva v prípade zvýšenia spotreby, teda tovary a služby sú viac žiadané.   

"Poviem to takto. Aj keby sme vedeli, že príde vojna na Ukrajinu a dokázali by sme sa potom nejako ochrániť, len by sa to zhoršilo. Udržať infláciu na dvoch percentách by sme dokázali len zvýšením bankovej sadzby a to výrazne na dvojciferné čísla. A čo by sme dosiahli? Nezamestnanosť by bola ešte vyššia ako dnes. Navyše by sa tak stalo v období najhoršej pandémie za posledných sto rokov," vysvetlil.

Len sa pozastavila

Ben Broadbent, člen výboru pre menovú politiku, poukázal, že množstvo peňazí v obehu, ktoré mnohokrát slúži ako signál v prípade inflačných tlakov, by tentoraz nič neodhalilo. Británia bojuje už siedmy mesiac v rade s infláciou nad 10 percent. Takýto stav tu nebol za posledných 40 rokov. Dlh Veľkej Británie sa aspoň sčasti pokúsila znížiť centrálna banka. Od marca 2020 vliala do obehu viac ako 340 miliónov libier.

Kritici tvrdia, že v skutočnosti sa celá trhová ekonomika len pozastavila, ale nič sa nezmenilo. Umožnilo to akurát prílev podvodov a odpadu. Výbor Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorý má na starosti verejné financie, odhalil, že v minulom roku zmizlo z poskytnutého vládneho balíčku pre rôzne chyby a podvody takmer 9 percent peňazí (zhruba 5,3 miliardy libier). Ďalších 21 miliárd libier sa podpísalo na pandemických balíčkoch a 10 miliárd vliala vláda do národného zdravotníctva a ďalších agentúr. 

Prognóza do budúcnosti

Podľa Baileyho sa na vysokej miere inflácie podpísalo hneď niekoľko faktorov. Sú nimi pandémia, ruská invázia na Ukrajinu a následný prudký nárast cien energií a potravín. "Británia prišla o fixné príjmy. Úlohou centrálnej banky je teraz zabrániť ešte väčšej inflácii. Obávam sa, že k tomu tak skoro nedôjde. Príjmy sa takmer s určitosťou nezvýšia," dodal na záver. Ekonóm Huwa Pilla zhruba pred mesiacom povedal to isté, avšak inými slovami: "Briti musia akceptovať, že sa stali chudobnejším národom."


 

Viac o téme: InfláciaLondýnVeľká BritániaAndrew BaileyCentrálna bankaOld LadyBank of Rngland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu