Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cesta k nečakanému krachu americkej banky: Experti bijú na poplach, budúcnosť je stále nejasná

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Začiatkom tohto týždňa ohlásila banka Silicon Valley krach. I keď nešlo o banku poskytujúcu tradičné služby, Americká centrálna banka (FED) tušila, že finančný nápor bude napokon nekompromisný. Proti inflácii bojuje pritom už rok. Budúcnosť bankového sektoru je stále viac neistá.

Americká centrálna banka sa snaží bojovať proti inflácii v USA už viac ako rok. Tento boj však nič nepriniesol Silicon Valley SVB, ktorá začiatkom tohto týždňa vyhlásila krach. I keď išlo o banku, ktorá poskytovala služby v oblasti kryptomien, svojím pádom ohrozila celý bankový sektor, informuje Fox Bussines. Fed to mohol tušiť a možno aj tušil. Veď od minulého roka navýšil úrokové sadzby najviac od 80. rokov minulého storočia. 

Na boj proti stúpajúcej inflácii Fed od 16. marca 2022 až osemkrát zvýšila sadzbu federálnych fondov. Inak povedané, referenčná sadzba fondov Fed sa navýšila o päť percent, čo je najviac od obdobia pred finančnou krízou v roku 2008. Navyše, čochvíľa tu máme už deviate navýšenie. Predseda FED Jerome Powell naznačil, že proces inflácie je rýchlejší ako sa predpokladalo a budú tomu musieť prispôsobiť aj zvyšovanie úrokovej sadzby. Tá bude tiež podľa posledných odhadov vyššia. 

Cesta k nečakanému krachu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Yellenová to povedala jasne 

Obchodná burza na Wall Street však nevidí ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb za možnosť, ktorá by to všetko udržala. Vo svojom tvrdení sa opiera práve o krach SVB, ktorá dala do pohybu finančné trhy.  Bol to najväčší krach americkej banky od globálnej finančnej krízy v roku 2008 a podľa ministerky financií Janet Yellenové zohrali pri kolapse kľúčovú úlohu práve rastúce úrokové sadzby. "Problémy s technologickým sektorom nie sú jadrom problémov tejto banky," dodala Yellenová.

ministerka financií USA Janet Yellenová
Zobraziť galériu (3)
ministerka financií USA Janet Yellenová  (Zdroj: Facebook/Janet Yellen)

Credit Suisse 

Aj keď sa zdá, že problémy európskej Credit Suisse nesúvisia s krachom SVB, nadväznosť a prepojenosť vyvolali nové obavy zo zraniteľnosti bankového sektora v ére vysokých úrokových sadzieb. Švajčiarske regulačné orgány v stredu popoludní oznámili, že v prípade potreby poskytnú likviditu Credit Suisse. Nasledovala by americkú Signature Bank, ktorá tak už spravila. 

Nové údaje zverejnené v utorok ráno 14. marca odhalili, že inflácia zostáva nepríjemne vysoká. Hoci ročná miera inflácie je najnižšia od septembra 2021, zostáva približne trikrát vyššia ako bol priemer pred pandémiou. Odzrkadľuje sa to na zvýšených cenách potravín, pohonných hmôt a ďalšieho tovaru. "Americká centrálna banka si bude musieť vybrať. Buď bude chvíľu tolerovať rastúcu infláciu, aby zistila, či súčasné zvyšovanie úrokových sadzieb zastaví zvyšovanie cien, alebo bude pokračovať v ďalšom navyšovaní a riešiť finančnú nestabilitu, ktorú spôsobila vlastnými politickými rozhodnutiami," povedal riadiaci partner Harris Financial Group Jamie Cox. 

Viac o téme: úroková sadzbaInfláciaBankový sektorFed
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu