Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruské jadrové lode sú v pozícii! Tajná služba varuje pred vážnou hrozbou pre Európu

Je Vladimir Putin pripravený zaútočiť jadrovými zbraňami?
Je Vladimir Putin pripravený zaútočiť jadrovými zbraňami? (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Sú vyhrážky Vladimíra Putina o použití jadrových zbraní viac ako prázdne hrozby? Nórska tajná služba teraz varuje Európu: Rusko uviedlo do pozícií svoje jadrové plavidlá.

Naozaj sa Vladimír Putin nevyhne použitiu jadrových zbraní? Odkedy šéf Kremľa vo februári 2022 vtrhol na Ukrajinu, táto otázka sa znova a znova diskutuje. Zatiaľ čo desivé vyhlásenia Putinaa sú často odmietané ako prázdne vyhrážky, nórska tajná služba teraz varuje pred „vážnou hrozbou“ pre Európu.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 356 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ako uvádza Bild, nórska tajná služba zverejnila výročnú správu a v tej aktuálnej varuje, že Vladimir Putin rozmiestnil lode schopné niesť jadrové zbrane zo svojej severnej flotily: „Dôležitá časť jadrových kapacít je na ponorkách severnej flotily a vojenských lodiach.“

Pre Rusko by bolo možné použiť jadrové hlavice a taktické zbrane prostredníctvom severnej flotily. To by predstavovalo veľkú hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale aj pre krajiny NATO: „Taktické jadrové zbrane predstavujú obzvlášť vážnu hrozbu vo viacerých operačných scenároch, ktoré by krajiny NATO mohli do nich zahrnúť,“ uvádza sa v správe. Nórska tajná služba pripomína, že hoci Rusko muselo vo vojne na Ukrajine prísť o konvenčné zbrane, „jadrové kapacity Ruska“ sú stále „rovnaké ako pred vojnou“: „Námorné sily sú z veľkej časti nedotknuté.“ Ruská severná flotila bude „naďalej vykonávať bežné cvičenia, dĺhé hliadkovanie ponoriek v Barentsovom mori a operácie ponoriek v Atlantiku“.

Je však jadrový útok skutočne pravdepodobný alebo sa chce Putin len vyhrážať Západu? Bild cituje „Inštitút pre štúdium vojny“, ktorý hodnotí ruského prezidenta ako „extrémne vypočítavého a riskujúceho aktéra“.  Využíva „strach Západu z jadrovej eskalácie“ pre seba.

Viac o téme: Jadrové zbraneLodePonorkyRuskoJadrový útokSeverná flotila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu