Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český expremiér Babiš nateraz prežil súd v kauze Čapí hnízdo: Už o pár dní ho pritom čakajú prezidentské voľby!

Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Mestský súd v Prahe v pondelok vyniesol verdikt, ktorým oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH) spod obžaloby. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

archívne video

Babiš: Najväčší odpad je, keď ľudia zneužijú choré deti proti politikom (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Aktualizované 13:40

Pondelkový rozsudok v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH) je dobrou správou pre celú Českú republiku. Expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš to uviedol v pondelok na tlačovej konferencii, informuje TASR.

"Mám obrovskú radosť kvôli svojej rodine, najbližším spolupracovníkom a ľuďom, ktorí mi fandili. Myslím, že je to dobrá správa pre celú ČR a všetkých občanov ČR, že žijeme v právnom štáte a máme nezávislé súdnictvo. Máme súd, ktorý nezávisle rozhodol o tom, že pani (Jana) Nagyová a ja sme zbavení viny," vyjadril sa expremiér k rozhodnutiu súdu.

Dodal, že pre neho a jeho rodinu bol celý proces obrovskou traumou. Podľa jeho slov šesť rokov musel bojovať s rôznymi informáciami, ktoré neboli pravdivé, pričom opakovane tvrdil, že je nevinný. Pripomenul, že kauza bola zneužitá v rámci rôznych volieb. K samotnej kauze sa počas tlačovej konferencie nechcel vyjadrovať.

Babiš sa tiež ospravedlnil za to, že v minulosti označil tento proces pod návalom emócii za spolitizovaný. Trvá však na tom, že to bolo politické trestné stíhanie, pretože ho štátny zástupca v roku 2019 zastavil, pričom následne pokračovalo podľa neho na základe "vymyslených argumentov". Expremiér zároveň uviedol, že tento rozsudok nevyužije v predvolebnej kampani na post prezidenta ČR a dúfa, že jeho protikandidáti sa k tejto kauze v predvolebných debatách už nebudú vyjadrovať.

Babiš povedal, že po vyslovení rozsudku mu zatelefonoval aj prezident ČR Miloš Zeman, ktorý mu pogratuloval a podporil ho. Expremiér dodal, že v utorok bude v Paríži v Elyzejskom paláci diskutovať s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, s ktorým je v jednej politickej frakcii a majú priateľský vzťah. Babiš sa vyjadril aj k odstúpeniu šéfa Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Josefa Středulu z kandidatúry na post prezidenta Českej republiky, ktoré ho prekvapilo. Podľa jeho slov tento ľavicový kandidát šokoval svojich priaznivcov tým, že im odporučil voliť de facto pravicovú kandidátku Danušu Nerudovú.

Predseda súdneho senátu Jan Šott na tlačovej konferencii v pondelok médiám oznámil, že podozrenie v predmetnej kauze sa žiadnymi ďalšími dôkazmi nepotvrdilo. Zaznelo niekoľko dôkazov, pričom najdôležitejšia bola výpoveď jedného zo svedkov, z ktorej vyplýva, že sa nejednalo o účelové vytvorenie spoločnosti za účelom získania dotácie.

Aktualizované 11:10 Kandidátka na post českého prezident Danuša Nerudová vyzvala na rešpektovanie rozsudku v kauze Farma Čapí hnízdo (FČH), na základe ktorého bol bývalý český premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš zbavený viny. Ďalší prezidentský kandidát Petr Pavel v tejto súvislosti vyzval občanov Česka, aby prišli voliť. Obaja českí prezidentskí kandidáti na rozsudok reagovali na sociálnej sieti Twitter.

"Súd dnes rozhodol o nevine Andreja Babiša a je potrebné to rešpektovať. Máme nezávislú justíciu a táto kauza nebola spolitizovaná tak, ako sám Andrej Babiš tvrdil," uviedla Nerudová. Dodala, že rozsudok nemení nič na tom, že Babiš v politike dlhodobo presadzuje iba svoje záujmy a prispieva k rozpadu demokracie. "V druhom kole Andreja Babiša porazím," vyhlásila.

"Babišovi posilnenému rozhodnutím súdu... sa musí postaviť niekto, kto má potrebné skúsenosti a najväčšie bitky už za sebou. S vašou podporou Babiša vo voľbách porazím. Poďte voliť," vyzval Čechov Petr Pavel. Prvé kolo prezidentských volieb v Česku sa uskutoční 13. a 14. januára 2023, prípadné druhé kolo potom o dva týždne neskôr, 27. a 28. januára. O prezidentský post v Česku sa bude uchádzať osem kandidátov vrátane Nerudovej, Pavla a Babiša.

Aktualizované 10:59 Rozsudok nezávislého súdu treba rešpektovať, uviedol k dnešnému rozhodnutiu v kauze Čapí hnízdo vo vyjadrení pre ČTK premiér Petr Fiala (ODS). Naozajstné politické zápasy sa v demokracii odohrávajú vo voľbách, nie v súdnych sieňach, myslí si. Pražský mestský súd bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreja Babiša (ÁNO) aj jeho niekdajšiu poradkyňu Janu Nagyovú neprávoplatne oslobodil.

"Rozsudok nezávislého súdu treba rešpektovať. Na mnoho rokov prebiehajúci prípad, ktorý verejnosť sledovala, si každý vytvoril nejaký názor," uviedol Fiala. "Čo je ale podstatné: Tie skutočné politické zápasy sa v demokracii odohrávajú vo voľbách, nie v súdnych sieňach," doplnil. Vyzval občanov, aby túto príležitosť využili v piatok a v sobotu v prezidentských voľbách.

Česká vláda rokovala v Kyjeve s ukrajinskou
Zobraziť galériu (3)
Česká vláda rokovala v Kyjeve s ukrajinskou  (Zdroj: Facebook/Petr Fiala)

Právny štát podľa vicepremiéra a ministra vnútra Víta Rakúšana (STAN) stojí na tom, že rozhodnutie justície je rešpektované, bez ohľadu na to či sa niekomu osobne páči alebo nepáči. "O charaktere pána Babiša si verejnosť urobila názor sama nielen počas procesu - verejne priznaná lož, správanie k vlastnej rodine. A svoj osobný súd nech si každý vynesie sám, napríklad pri voľbách," dodal Rakúšan.

Podľa sudcu Jana Šotta sa v kauze Čapí hnízdo, ktorá sa týka päťdesiatmiliónovej dotácie na stavbu kongresového areálu v stredných Čechách, nepreukázalo, že by skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu môže odvolať na Vrchný súd v Prahe.

Aktualizované 8:59 Pražský mestský súd dnes neprávoplatne oslobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreja Babiša (ANO) aj jeho niekdajšiu poradkyňu Janu Nagyovú v kauze Čapí hnízdo, ktorá sa týka päťdesiatmiliónovej dotácie na stavbu kongresového areálu v stredných Čechách. Sudca Ján Šott teraz číta výrok rozsudku, svoje rozhodnutie následne zdôvodní. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu môže odvolať na Vrchný súd v Prahe.

Jana Nagyová, Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
Jana Nagyová, Andrej Babiš  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová, Petr David Josek)

Obaja obžalovaní vinu odmietajú

Obžaloba tvrdí, že Babiš zabezpečil na prelome rokov 2007 a 2008 vyvedenie spoločnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a predaj akcií svojim deťom a partnerke. Podľa prokurátora Jaroslava Šarocha to urobil preto, aby farma zdanlivo spĺňala podmienky na získanie dotácie pre malé a stredné podniky.

Nagyová podľa obžaloby úspešnú žiadosť o dotáciu podala. Obaja obžalovaní vinu odmietajú, na dnešné vyhlásenie rozsudku neprišli.Nagyová čelí obžalobe z dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov EÚ, Babiš potom z pomoci k dotačnému podvodu. Vyhlásenie rozsudku si dnes nevypočuli, obaja sa z pojednávania ospravedlnili. Obžalobu od začiatku odmietajú.

Babiš kauzu označuje za politický proces

Podľa Babiša, ktorého v tomto týždni čaká prvé kolo prezidentskej voľby, je kauza vykonštruovaná, označuje ju za politický proces. Vo svojej záverečnej reči sa venoval najmä tomu, ako podľa neho rôzni ľudia v prípade zneužili jeho syna z prvého manželstva Andreja Babiša mladšieho, ktorý trpí schizofréniou.

Ten tvrdí, že otec naneho previedol akcie Čapího hnízda bez jeho vedomia a urobil si z neho bieleho koňa. Babiš, Nagyová aj ich obhajcovia na súde tiež minulý týždeň povedali, že nebol predložený žiadny dôkaz, že obžalovaní urobili niečo protizákonné.

Šaroch navrhoval pre Babiša aj Nagyovú trojročné podmienky s päťročnou skúšobnou dobou. Chcel pre nich tiež peňažné tresty, u Babiša desať miliónov korún, pri Nagyovej pol milióna korún. Žalobca vo svojom záverečnom návrhu uviedol, že sú splnené všetky podmienky pre uloženie trestu pod zákonnou sadzbou, ktorá je päť až desať rokov väzenia.

Kauza Čapí hnízdo sa vyšetruje od roku 2015

V kauze päťdesiatmiliónovej dotácie pre farmu Čapí hnízdo čelili nakoniec trestnému stíhaniu už len Babiš (ANO) a Nagyová (predtým Mayerová). Pôvodne policajti obvinili viacerých ľudí vrátane členov Babišovej rodiny a vtedajšieho podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhanie bolo postupne zastavené, prokurátor tak pôvodne rozhodol aj v prípade Babiša a jeho exporadkyne. V ich prípade ale zasiahol bývalý najvyšší prokurátor Pavel Zeman.

Babiš i Nagyová vinu odmietajú, napríklad predvlani v lete neúspešne podali návrh na zastavenie stíhania. Pojednávacie kauzy sa začali vlani v septembri. Dnes súd dnes expremiéra Andreja Babiša i jeho bývalú poradkyňu Janu Nagyovú oslobodil.

Spoločnosť patrila Babišovmu Agrofertu

Spoločnosť Farma Čapí hnízdo, vtedy ešte pod názvom ZZN AGRO Pelhřimov, patrila Babišovmu Agrofertu. V decembri 2007 sa firma premenila na akciovú spoločnosť s akciami na majiteľa. O rok neskôr získala európsku dotáciu v programe pre malé a stredné podniky, na ktorú by ako súčasť Agrofertu nemala nárok. Po niekoľkých rokoch sa spoločnosť vrátila pod Agrofert. Babiš vlastnil holding do februára 2017, potom ho vložil do zverenských fondov.

Babišovi k oslobodzujúcemu rozsudku zablahoželal aj Orbán

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok na sociálnej sieti Twitter privítal oslobodzujúci rozsudok voči českému expremiérovi a predsedovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo. "Som rád, že na faktoch stále záleží! Prajem všetko najlepšie, Andrej Babiš. Bojuj ďalej!" napísal Orbán.

Ako pripomína maďarský spravodajský server index.hu, Babiš s Orbánom dlhodobo udržiavajú dobré vzťahy a majú podobné názory na viacero tém. Maďarský premiér prišiel pred českými parlamentnými voľbami v septembri 2021 do Prahy osobne podporiť Babiša. Ten to Orbánovi vlani v apríli plánoval opätovať, avšak cestu musel napokon zo zdravotných dôvodov zrušiť.

Viac o téme: SlobodaSúd Andrej BabišČapí hnízdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu