Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sadistický kňaz zo Slovenska: Mužovi odrezal semenník! Lieči sa na psychiatrii, súd ho do väzenia neposlal

Tomáš Plavnický Zobraziť galériu (2)
Tomáš Plavnický (Zdroj: Farnost Zbraslavice)

PLZEŇ - Podmienečný trest tri roky väzenia so skúšobnou dobou na štyri roky, ochranné ústavné sexuologické liečenie a prepadnutie radu zdravotníckych pomôcok uložil dnes Krajský súd v Plzni šesťdesiattriročnému mužovi obžalovanému z neoprávneného odobratia tkanív a orgánov. Muž zo Slovenska, ktorý pôsobil ako kňaz na Pelhřimovsku, podľa súdu vlani na Chebsku inému mužovi pri vopred dohodnutých sadomasochistických sexuálnych praktikách neplánovane odobral ľavý semenník.

Na vine a treste sa obžalovaný dohodol s prokurátorom, vzdal sa teda prejednania prípadu na súde. Obžalovaný aj prokurátor sa vzdali práva na odvolanie. Mužovi hrozilo až 12 rokov väzenia. Na jar sám dobrovoľne nastúpil na sexuologickú liečbu.

Skutok sa podľa súdu stal 17. augusta 2021 popoludní na Chebsku. Obžalovaný prišiel po predchádzajúcej písomnej dohode cez erotický zoznamovací portál do bydliska dvadsaťštyriročného muža, aby mu umiestnil vopred dohodnutý intímny piercing. Poškodenému ale neplánovane odrezal ľavý semenník. Z bytu odišiel bez toho, aby sa staral o zdravotný stav poškodeného, uviedla sudkyňa v rozsudku.Na vec sa prišlo po deviatich dňoch, keď sa poškodený muž kvôli zapálenej rane obrátil na lekára a skončil v nemocnici, kde podstúpil zákrok.

"Obžalovaný nikdy nespochybňoval, že sa zúčastnil na tom konaní, ktoré mu bolo kladené za vinu, že sa zišiel s poškodeným a že v rámci ich stretnutia došlo k odobratiu jedného semenníka. Svoje konanie ľutuje a sám dobrovoľne už v marci nastúpil na ochrannú sexuologickú liečbu, ktorá stále pokračuje," povedal novinárom právny zástupca obžalovaného Jaroslav Marek.

Práve zachovanie kontinuity sexuologickej liečby bolo podľa neho hlavnou motiváciou k uzavretiu dohody o vine a treste. Ak by išiel obžalovaný do väzenia, jeho liečba by sa prerušila. Zo správ z psychiatrickej nemocnice, kde sa muž viac ako polroka lieči, vyplýva, že liečba pokračuje správnym smerom, uviedol obhajca. Správu pochopil tak, že nemožno vylúčiť, že sa muž, ktorý podľa neho trpí poruchou sexuálnej preferencie, raz vylieči.Obžalovaný muž sa tiež ospravedlnil rodine poškodeného a ponúkol satisfakciu. Poškodený požadoval za spôsobenú ujmu 300 000 korún (cca 12 260 eur), súd jeho nárok odkázal na občianskoprávne konanie.

Žilinka preveril podmienku kňaza, ktorý zneužíval dievača: Personálna dohra! (Zdroj: FB/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Právnik nevedel povedať, či sa jeho klient po prípadnom vyliečení ešte niekedy vráti k pôvodnej činnosti duchovného. "Ťažko povedať, či sa ešte niekedy vráti k svojej predchádzajúcej práci, nie je to len na ňom, ale skôr by som to vylúčil. Nepredpokladáme, že by sa k svojej profesii vracal," dodal Marek.

Viac o téme: ČeskoTrestKňazSemenník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu