Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žilinka si posvietil na kňaza, ktorý dostal za zneužívanie maloletej podmienku: Personálna dohra!

František Ondrek dostal za sexuálne zneužívanie maloletej dievčiny podmienku.
František Ondrek dostal za sexuálne zneužívanie maloletej dievčiny podmienku. (Zdroj: Instagram)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor preveril prípad kňaza Františka Ondreka, ktorého súdili za sexuálne zneužívanie maloletej dievčiny. Celé Slovensko šokoval rozsudok, podľa ktorého dostal Ondrek len podmienku.

Okresný súd v Dolnom Kubíne odsúdil ešte v júni kňaza Františka Ondreka. Za pokračujúci zločin sexuálneho zneužívania maloletého dievčaťa dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky. To vyvolalo vlnu pobúrenia a znechutenia. Po masívnej medializácii si na prípad posvietil generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

"V trestnej veci odsúdeného kňaza F. O. za pokračovací zločin sexuálneho zneužívania, v ktorej Okresný súd Dolný Kubín dňa 28. júna 2022 schválil dohodu o vine a treste a odsúdenému uložil podmienečný trest odňatia slobody, som preskúmal postup námestníčky okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne a dospel som k záveru, že nebol v súlade so zákonom. Námestníčka okresnej prokurátorky postupom pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nezabezpečila náležité zistenie skutkového stavu veci, získané dôkazy nesprávne vyhodnotila a aj v dôsledku toho nesprávne a neúplne kvalifikovala skutok," zverejnil Žilinka na sociálnej sieti. 

Žilinka preveril podmienku kňaza, ktorý zneužíval dievača: Personálna dohra! (Zdroj: FB/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Podľa generálneho prokurátora miernejšie právne posúdenie, čiže podkvalifikovanie skutku, potom spôsobilo aj neprimeraný trest, v ktorom bola v tomto prípade len podmienka. "Na tejto skutočnosti nemôže zmeniť nič ani fakt, že v konečnom dôsledku schválil dohodu o vine a treste, uzavretú medzi obvineným a námestníčkou okresnej prokurátorky, sudca Okresného súdu Dolný Kubín. Zistené reťazenie pochybení v danom prípade je takého charakteru, že ho nie je možné tolerovať a bude mať personálnu konzekvenciu," pvedal Žilinka.

Dodal, že krajskému prokurátorovi v Žiline uložil prijať určité opatrenia,  aby k obdobným porušeniam zákonnosti v budúcnosti nedošlo. Žilinka zároveň riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky uložil vykonať previerku zákonnosti postupu prokurátorov v obvode Krajskej prokuratúry Žilina v konaní o dohode o vine a treste.

Viac o téme: ObťažovanieKňazPodmienkaSexuálne obťažovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu