Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusi útočia na Ukrajinu dronmi kamikadze: Čo vieme o tejto zbrani, ktorú Kremľu dodal Irán?

Iránske drony Shahedy-136 (kamikadze) vypustili Rusi aj na Ukrajinu.
Iránske drony Shahedy-136 (kamikadze) vypustili Rusi aj na Ukrajinu. (Zdroj: Youtube/ MILITARY TUBE TODAY)

KYJEV/MOSKVA – Rusko zmenilo svoju vojenskú stratégiu v bojoch na Ukrajine. Kyjev a ďalšie veľké mestá sú pod raketovou paľbou. Útočí sa aj na ihriská, škôlky a civilné ciele v centrách miest. Kremeľ pri týchto náletoch začal používať zbrane, ktoré v začiatkoch invázie nevyužil.

Začiatkom týždňa spustilo Rusko na Ukrajine najväčší útok na civilné ciele za použitia dronov. Nad obytnými štvrťami aj strategickými miestami (väčšinou elektrárne) krúžilo po celej krajine dokopy 43 bezpilotných lietadiel, informuje ABC News. Ukrajinské letectvo hlásilo, že sa im podarilo zostreliť takmer všetky, vo vzduchu ostalo len šesť, no pri útoku boli zabití najmenej štyria civilisti a v Kyjeve sa zrútila jedna z obytných budov. Rusko vojnu prehráva a Kremeľ s tým musel niečo robiť. Okrem toho, že Putin povolal do bojov generála Surovikina, zmenila sa aj stratégia ruských bojov.

Dôkaz

Podľa západných predstaviteľov si Rusi objednali z Iránu bezpilotné lietadlá kamikadze, oficiálny názov (Shahed-136), pretože takýmto zbraňovým systémom nedisponovali. Irán však poprel, že by Kremľu dodal zbrane, ktoré boli použité v bojoch na Ukrajine. prezývku kamikadze dostali pre svoj účel. Neboli vyrobené s cieľom, aby sa po úspešnej misii vrátili naspäť. Zostrelené drony uverejňuje ukrajinská armáda pravidelne na sociálnych sieťach. Pre svoje charakteristické krídla sa nedajú zmýliť so žiadnym iným vojenským systémom.

Rusi použili názov v azbuke, ГЕРАНЬ-2, čo sa prekladá ako Geranium-2. Neexistujú však žiadne informácie o bojových bezpilotných systémoch, ktoré by pod týmto označením používala ruská armáda. Predpokladá sa, že tento názov bol lokálne aplikovaný na Shahed-136 (kamikadze).

Čim sa vyznačuje?

Drony kamikadze poháňa malý motor z nemeckého modelu, po šterte mu asistuje aj raketový pohon. navádzaný je komerčným GPS systémom. "Pre protiraketové systémy je pomerne ľahkým cieľom. K zemi padne niekoľko sekúnd po zameraní, Problém predstavuje len vtedy, keď s ním nepriateľ zaútočí vo väčšom počte," ozrejmil Samuel Bendett, expert na ruské bezpilotné vojenské systémy v CNA, výskumnej skupine pre bezpečnosť v americkej Virgínii.

Hoci sú ruské rakety s plochou dráhou letu oveľa pokročilejšou zbraňou, drony kamikadze majú tiež svoje zaujímavé špecifiká. Letia síce pomaly (do 185 km/h), no nízko nad zemou, čo robí problémy s ich zameraním druhou stranou. Dron je dlhý 3,5 metra (rozpätie krídiel 2,5 metra). Tieto parametre mu neumožňujú vzlietnuť z pristávacej dráhy, no zvykne sa vypúšťať z raketových systémov alebo veľkých bojových lietadiel, uvádza Air Data news.

Najväčšia výhoda 

Jeden dron váži zhruba 50 kg, no celková hmotnosť môže byť niekoľkokrát väčšia, keďže jedna hlavica pod krídlom má hmotnosť 40 kg. Pri plnej výbave to je 200 kg. Po vypustení strely je dosah rakety podľa Iránu až 2 500 km. Západ však o tom pochybuje. Ich najväčšia výhoda spočíva v cene 20 000 dolárov), ktorá je oproti iným raketovým systémom pomerne nízka. Napríklad taký turecký dron Bayraktar TB2, stojí jeden až päť miliónov dolárov. Prvé kusy boli vyrobené v roku 2021.

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

"Cieľom útoku s týmito Shahedmi je skôr oslabiť psychiku nepriateľa. Nejde o totálne zbombardovanie územia. Rusi nimi útočia vo vlnách a snažia sa medzi ľudí šíriť stres a paniku. Protivzdušná obrana Ukrajiny zase prichádza o muníciu," dodal Bendett na záver. 

Viac o téme: Irán RuskoDronyShahed-136Vojna naUkrajineBezpilotné lietadlaDron kamikadze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu