Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veliteľ Revolučných gárd v Iráne požiadal o okamžité ukončenie demonštrácií

Protesty v Iráne Zobraziť galériu (2)
Protesty v Iráne (Zdroj: SITA/AP Photo/Middle East Images, File)

TEHERÁN - Veliteľ iránskych Revolučných gárd generál Hosejn Salámí vyzval v sobotu na ukončenie viac než 40 dní trvajúcich pouličných protestov, ktoré zachvátili celú krajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Demonštranti by nemali trpezlivosť systému preťažovať," varoval generál, ktorého citovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA. "Našej mládeži to hovoríme ešte raz: dnes je posledný deň nepokojov. Už viac nevyjdite do ulíc," vyhlásil.

Protesty v Iráne
Zobraziť galériu (2)
Protesty v Iráne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Middle East Images, File)

Nikto podľa neho demonštrantom nedovolí ďalej podnecovať neistotu a meniť univerzity v krajine na "bojové pole". Nepokoje, ktoré v krajine zúria od smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej v polovici septembra, označil Salámí za sprisahanie zo strany USA, Británie, Izraela a Saudskej Arábie. Tieto krajiny totiž podľa neho počas uplynulých rokov utrpeli od Iránu politické porážky. "Nebuďte šachovými figúrkami nepriateľov krajiny," odkázal generál mládeži v krajine. "Cesta späť je pre vás ešte otvorená," uviedol ďalej v odkaze adresovanom demonštrantom.

Pozorovatelia označili prejav hlavného veliteľa iránskych Revolučných gárd ako varovanie, aby sa protesty okamžite skončili - hoci je nepravdepodobné, že s tým bude mať úspech, cituje DPA. Mahsá Amíníová (22) zomrela v Teheráne 16. septembra, tri dni po zatknutí mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. Jej smrť vyvolala najväčšie protesty v islamskej republike za uplynulé tri roky, voči ktorým iránske úrady tvrdo zasiahli.

Viac o téme: ProtestVeliteľIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu