Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Ukrajinu prichádza vlna KORONAVÍRUSU: Hrozí nedostatok kyslíka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že súčasná vlna koronavírusu na Ukrajine dosiahne svoj vrchol v októbri, keď zrejme najviac zaťaží tamojší zdravotnícky systém. Uviedol to v pondelok šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra Reuters.

"Na Ukrajine môžeme sledovať nárast prípadov COVID-19. Predpokladáme, že prenos (ochorenia) dosiahne vrchol začiatkom októbra a nemocnice sa vtedy môžu dostať na okraj svojich kapacitných možností," povedal Tedros na konferencii WHO v Tel Avive, pričom upozornil na nízku mieru zaočkovanosti proti covidu na Ukrajine. "Predpovedáme nedostatok kyslíka, pretože jeho dodávky sú potrebné v okupovaných častiach krajiny," pokračoval šéf WHO. Kyslík sa využíva nielen pri liečení pacientov s ochorením COVID-19, ale aj pri liečení sepsy, niektorých tehotenských komplikácií, pôrodoch, či zraneniach.

Na Ukrajinu prichádza vlna
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ruská vojenská invázia na Ukrajine má obrovský vplyv na miestne zdravotníctvo. Samotná WHO potvrdila už vyše 500 útokov na zariadenia zdravotníckej infraštruktúry na Ukrajine, ktoré zapríčinili smrť asi 100 ľudí. Podľa Tedrosa by vojna na Ukrajine mohla viesť aj k rozsiahlejšiemu šíreniu detskej obrny v dôsledku nedostatočnej zaočkovanosti a veľkých presunov obyvateľstva. Vlani na Ukrajine zaznamenali len dva prípady detskej obrny. Tento rok potvrdili toto ochorenie aj v Izraeli, Británii či Spojených štátoch.

Viac o téme: VlnaKyslíkUkrajinaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu