Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Do Česka dorazili nové vakcíny proti omikronu: Očkovať nimi začnú vo štvrtok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Do Česka prišli upravené vakcíny na nové varianty koronavírusu. Očkovať nimi od štvrtka začne Fakultná Thomayerova nemocnica (FTN) v Prahe, ktorá to uviedla na sociálnej sieti.

"Dnes do FTN dorazila nová vakcína proti ochoreniu COVID-19. Celkovo ide o 480 ampuliek novej vakcíny. Jedna ampulka predstavuje šesť dávok," spresnila nemocnica. Celkovo teda ide o takmer 2900 dávok novej vakcíny.

 

❗❗❗DO FTN DNES DORAZILA NOVÁ VAKCÍNA PROTI COVIDU-19❗ ✅Dnes do FTN dorazila nová vakcína proti nemoci Covid-19. Celkem...

Posted by Fakultní Thomayerova nemocnice on Wednesday, September 7, 2022

Vakcína je určená na posilňujúcu dávku

Nemocnica uviedla, že vakcína je určená na tretiu a štvrtú (resp. prvú a druhú posilňujúcu) dávku. Podľa dát českého ministerstva zdravotníctva sa v Česku dalo prvou dávkou zaočkovať 6,97 milióna ľudí, teda približne 65 percent obyvateľov. Prvú posilňujúcu dávku si nechalo aplikovať približne 38 percent a druhú posilňujúcu dávku majú necelé dve percentá obyvateľov.

Výrobcom novej vakcíny je konzorcium Pfizer/BioNtech. Ide o upravenú pôvodnú verziu vakcíny, ktorá je zacielená okrem pôvodného kmeňa vírusu aj proti omikronovému subvariantu BA.1. Inovovanú verziu vakcíny schválila Európska lieková agentúra minulý týždeň vo štvrtok. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v súčasnosti spôsobuje omikronový subvariant BA.5 celosvetovo takmer 80 percent prípadov nákazy koronavírusom.

Viac o téme: ČeskoOčkovanieVakcínaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu