Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump sa na prokuratúre viac než 400 ráz odvolal na právo nevypovedať

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Dosluhujúci americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

NEW YORK - Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump využil svoje právo nevypovedať pri viac než 400 otázkach prokuratúry v súvislosti s obvineniami z podvodov v jeho rodinnej firme. Vo štvrtok o tom informovali americké médiá, píše agentúra AFP.

Amerického exprezidenta v stredu štyri hodiny vypočúvali v úrade newyorskej generálnej prokurátorky Letitie Jamesovej, ktorá vyšetruje obchodné praktiky v Trumpovej firme. Denník The Washington Post uviedol, že Trump len povedal svoje meno a potom namiesto odpovedí na otázky vyšetrovateľov o obchodoch, nehnuteľnostiach a bankových pôžičkách viac ako 400-krát odcitoval piaty dodatok ústavy, ktorý umožňuje občanom nevypovedať.

Posledná predvolebná prezidentská debata v USA
Zobraziť galériu (2)
Posledná predvolebná prezidentská debata v USA  (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

"Keď sa vaša rodina, firma a všetci vo vašom okolí stanú cieľom bezdôvodného, politicky motivovaného honu na čarodejnice, podporovaného právnikmi, prokurátormi a dezinformačnými médiami, tak nemáte inú možnosť," povedal Trump. Prokuratúra Trumpa podozrieva, že jeho firma umelo navyšovala hodnotu svojich nehnuteľností, keď žiadala o bankové pôžičky, a znižovala, keď mala platiť dane. 

Trump a jeho najstaršie deti Donald junior a Ivanka mali vypovedať ešte v júli, avšak ich výsluch odložili pre úmrtie jeho niekdajšej manželky Ivany. Trumpovci obvinenia odmietajú a považujú ich za politicky motivované.

Viac o téme: ProkuratúraDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu