Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boris Johnson opustil zámok Balmoral: Britská kráľovná vymenovala Trussovú za novú premiérku

Boris Johnson odovzdal svoju rezignáciu ako premiér Británie Zobraziť galériu (5)
Boris Johnson odovzdal svoju rezignáciu ako premiér Británie (Zdroj: SITA/Andrew Milligan/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Boris Johnson opustil zámok Balmoral v Škótsku po tom, ako tam v utorok mal podľa očakávaní odovzdať svoju rezignáciu ako premiér do rúk kráľovnej Alžbety II. Informuje o tom denník The Guardian na svojej webovej stránke.

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľovná Alžbeta II. prijala rezignáciu Borisa Johnsona. Niekdajší starosta Londýna a minister zahraničných vecí Johnson sa premiérom stal v júli 2019, keď vystriedal Theresu Mayovú.

Britská kráľovná vymenovala Trussovú za novú premiérku

Novozvolená líderka britskej Konzervatívnej strany Liz Trussová sa v utorok oficiálne stala premiérkou. Kráľovná Alžbeta II. ju poverila zostavením vlády vo svojom škótskom sídle Balmoral. Informuje o tom agentúra AP.

Britská kráľovná vymenovala Trussovú za novú premiérku
Zobraziť galériu (5)
Britská kráľovná vymenovala Trussovú za novú premiérku  (Zdroj: SITA/Jane Barlow/Pool Photo via AP)

Doterajšia ministerka zahraničných vecí Trussová vo funkcii premiérky nahradí Borisa Johnsona. V pondelok ho nahradila aj na čele Konzervatívnej strany po vnútrostraníckom hlasovaní, v ktorom  zvíťazila nad bývalým ministrom financií Rishim Sunakom. Proces výberu nového predsedu Konzervatívnej strany sa začal v júli po tom, ako Johnson oznámil svoju rezignáciu. Do súboja sa prihlásilo osem kandidátov, dvaja najúspešnejší - Trussová a Sunak - postúpili do záverečného kola.

Trussová od roku 2012 pôsobila na viacerých ministerstvách vo funkcii štátnej tajomníčky či vedúcej rezortu. Ministerkou zahraničných vecí sa stala v novembri 2021. V pondelok po oznámení víťazstva vo vnútrostraníckom hlasovaní sľúbila priniesť riešenia v oblasti rastúcich cien energií a znížiť dane s cieľom zabrániť hospodárskej recesii, píše BBC.

Boris Johnson s manželkou Carrie
Zobraziť galériu (5)
Boris Johnson s manželkou Carrie  (Zdroj: SITA/Yui Mok/PA via AP)

Trussová má tri priority – dane, energie a zdravotníctvo

Nová britská premiérka Liz Trussová vo svojom prvom prejave vo funkcii v utorok podvečer predstavila tri priority svojej vlády. Prvou je zníženie daní, druhou boj proti energetickej kríze "spôsobenej Putinovou vojnou" na Ukrajine a treťou podpora zdravotníctva.

Daňová reforma novej premiérky má pomôcť pracujúcim aj podnikom a viesť k zvýšeniu investícií. Vďaka jej reformným plánom má Británia "pracovať, budovať a rásť". Trussová je odhodlaná zabezpečiť v krajine vysoké platy aj verejnú bezpečnosť. Prisľúbila zvýšené investície po celej krajine, okrem iného aj v oblasti infraštruktúry. Zároveň chce zaistiť energetickú bezpečnosť Británie. Sľubuje opatrenia, ktoré majú občanom pomôcť platiť čoraz drahšie energie. V súvislosti s krízovým stavom v Národnej zdravotnej službe (NHS) uviedla, Britom chce zabezpečiť riadny prístup k zdravotnej starostlivosti, a to aj prostredníctvom hospodárskeho rastu.

Svojmu predchodcovi Borisovi Johnsonovi vyslovila uznanie za to, že Britániu vyviedol z Európskej únie, spustil očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a "postavil sa proti ruskej agresii". "Dejiny sa naňho budú pozerať ako na veľmi dôležitého premiéra," poznamenala.

Orbán zagratuloval Trussovej a vyjadril podporu silným maďarsko-britským vzťahom

Maďarský premiér Viktor Orbán zablahoželal v utorok Liz Trussovej, ktorú v priebehu dnešného dňa vymenuje kráľovná Alžbeta II. do funkcie britskej premiérky, oznámil jeho hovorca. Informuje o tom agentúra MTI.

Orbán vo svojom telegrame adresovanom Trussovej uviedol, že vzťahy Maďarska a Británie stoja na pevných základoch a vyznačujú sa vzájomným rešpektom, ako aj spoločnými záujmami a cieľmi. "V dôsledku súčasných výzev je medzinárodne partnerstvo dôležitejšie než kedykoľvek predtým," uviedol Orbán. Zároveň dodal, že maďarská vláda je spoluprácu so Spojeným kráľovstvom odhodlaná ďalej posilňovať. "Maďarsko ostane lojálnym spojencom Británie," uviedol podľa MTI maďarský premiér.

Lavrov nešetril kritikou na adresu novej premiérky

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov kritizoval v utorok novú britskú premiérku Liz Trussovú, že nie je ochotná hľadať kompromisy. Zosmiešnil tiež jej výrok o francúzskom prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, o ktorom povedala, že ešte nevie, či je priateľom alebo nepriateľom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Šéf ruskej diplomacie na tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Trussovej postoj nepomôže Británii na medzinárodnej scéne. Podľa Lavrova sa totiž Trussová snaží "brániť britské záujmy bez toho, aby svojím spôsobom brala ohľad na stanoviská iných, a bez akejkoľvek snahy o kompromis". "Nemyslím si, že to pomôže Británii zachovať si alebo posilniť svoju pozíciu na medzinárodnej scéne, ktorá sa jasne otriasla po tom, čo odišla z Európskej únie," dodal Lavrov.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (5)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Počas tlačovej konferencie si tiež šéf ruského rezortu diplomacie doberal Trussovú za jej nedávne vyjadrenie o Macronovi, dôležitom spojencovi Británie. "Pre Liz Trussovú by mali byť skôr prioritou vzťahy s najbližšími susedmi (Británie) – a v tejto súvislosti najmä rozhodnutie, či prezidenta Macrona považuje za priateľa alebo nepriateľa. Táto otázka stále visí vo vzduchu," povedal Lavrov.

Ruskí politici a médiá kritizovali Trussovej protiruské stanoviská, reagujúc s dešpektom na jej zvolenie za novú vodkyňu britskej Konzervatívnej strany i za britskú premiérku, všíma si Reuters. Podľa Lavrova sa Británia snaží "kompenzovať" brexit prijímaním "drastických krokov na svetovej scéne", pričom sa chová "agresívne v súvislosti so situáciou na Ukrajine".

Biden zablahoželal Trussovej hneď po jej prvom prejave

Krátko po skončení prvého prejavu novej britskej premiérky Liz Trussovej v utorok podvečer jej k funkcii zablahoželal americký prezident Joe Biden. Na sociálnej sieti Twitter napísal, že budú spolupracovať v rozličných globálnych záležitostiach vrátane podpory Ukrajiny. "Teším sa na prehĺbenie osobitného vzťahu medzi našimi krajinami a úzku spoluprácu pri riešení globálnych výziev vrátane ďalšej podpory Ukrajine, brániacej sa ruskej agresii," napísal Biden.

Profil novej britskej premiérky Liz Trussovej

Elizabeth (Liz) Trussová sa narodila 26. júla 1975 v Oxforde v rodine profesora matematiky a zdravotnej sestry. V rokoch 1979 - 1985 žila spolu s rodičmi v škótskom meste Paisley. Štúdium filozofie, politológie a ekonómie absolvovala na Merton College v Oxforde. Počas štúdia sa pripojila k stredoľavicovým liberálnym demokratom. Na konferencii tejto strany v roku 1994 v Brightone sa vyslovila za zrušenie monarchie.

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Ku koncu štúdia na univerzite sa jej politické názory posunuli doprava a v roku 1996 vstúpila do Konzervatívnej strany. Po ukončení štúdia pracovala pre spoločnosť Shell a neskôr v telekomunikačnej firme Cable & Wireless. Jej vstup do vysokej politiky je spojený s rokom 2010, keď ju zvolili do britského parlamentu za volebný obvod juhozápadný Norfolk. Členkou britského vládneho kabinetu je od roku 2012 a zastávala v ňom viacero funkcií. Počas vlády Davida Camerona v rokoch 2014 – 2016 pôsobila ako ministerka životného prostredia a vidieka. V referende o brexite v roku 2016 bola na strane zotrvania Spojeného kráľovstva v Európskej únii.

V čase, keď krajinu viedla premiérka Theresa Mayová, šéfovala Elizabeth Trussová ministerstvu spravodlivosti (2016 - 2017) a počas svojej politickej kariéry zastávala tiež post hlavnej tajomníčky ministerstva financií. Keď v júli 2019 do kresla premiéra zasadol Boris Johnson, Trussová sa ujala vedenia rezortu medzinárodného obchodu (2019 – 2021) a bola tiež šéfkou vládneho úradu pre rovnosť príležitosti. Na post ministerky zahraničných vecí nastúpila v septembri 2021.

Boris Johnson opustil zámok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

Pri vnútrostraníckom hlasovaní konzervatívcov o novom predsedovi, na ktorom sa zúčastnilo 82,6 percent z viac než 160.000 členov strany, Trussová získala 81.326 hlasov. Jej protikandidáta, bývalého ministra financií Rishiho Sunaka, podporilo 60.399 konzervatívcov. Nová líderka britskej Konzervatívnej strany v prejave po zverejnení výsledkov hlasovania sľúbila, že naplní svoje volebné sľuby. Plánuje znížiť dane a zaistiť hospodársky rast krajiny.

Elizabeth Trussová, ktorá je po Margaret Thatcherovej a Therese Mayovej treťou premiérkou krajiny, je vydatá a má dve deti.

Viac o téme: VymenovaniePremiérkaBritániaKráľovná Alžbeta II.Liz Trussová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu