Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Erdogan sa opäť vyhrážal Grécku: Môžeme tam raz náhle v noci prísť

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok opäť dôrazne varoval susedné Grécko v súvislosti s údajným narušovaním vzdušného priestoru nad Egejským morom. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Je čas, aby sa Atény "spamätali", povedal Erdogan novinárom v Ankare pred svojím odchodom na trojdňovú cestu po Balkáne. "V opačnom prípade - ako vždy hovorím - môžeme tam raz náhle v noci prísť," povedal turecký líder, pričom použil rétoriku, ktorú často používa, keď Turecko hrozí vojenskou operáciou. Erdogan narážal na grécke systémy protivzdušnej obrany S-300 sovietskej výroby, ktoré podľa neho zameriavajú turecké lietadlá nad Egejským morom. Atény tieto obvinenia odmietajú.

Turecko a Grécko sa obviňujú navzájom

Erdogan počas uplynulého víkendu obvinil Grécko, ktoré je rovnako ako Turecko členskou krajinou NATO, z "okupácie" demilitarizovaných ostrovov v Egejskom mori. Turecko tvrdí, že Grécko nezákonne vyzbrojuje svoje ostrovy vo východnej časti Egejského mora, čo je podľa Lausannskej zmluvy z roku 1923 a Parížskej zmluvy z roku 1947 zakázané. Atény zase opakovane obviňujú turecké lietadlá z prelietavania nad gréckymi ostrovmi nachádzajúcimi sa v blízkosti tureckého pobrežia.

Viac o téme: OstrovyVyhrážkyGréckoRecep Tayyip ErdoganEgejské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu