Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Švajčiarsky prezident na stretnutí s Lavrovom vyjadril obavy z jadrovej hrozby

Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis Zobraziť galériu (2)
Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

NEW YORK - Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v stredu na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom vyjadril znepokojenie Švajčiarka nad hrozbou použitia jadrových zbraní. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky denníka Neue Zürcher Zeitung.

"Rusko som vyzval, aby upustilo od organizácie tzv. referend na okupovaných územiach na Ukrajine," napísal Cassis na sociálnej sieti. "Švajčiarsko je takisto veľmi znepokojené v súvislosti s akoukoľvek hrozbou použitia jadrových zbraní," uviedol švajčiarsky prezident, ktorý sa s Lavrovom stretol na okraji 77. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Neutralita a dobré vzťahy sú podľa Cassisa aj naďalej "nástrojmi" na dialóg.

Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis
Zobraziť galériu (2)
Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

Cassis je od roku 2017 na čele švajčiarskeho rezortu diplomacie. Švajčiarsky parlament ho vlani v decembri zvolil aj za prezidenta krajiny. Funkčné obdobie švajčiarskej hlavy štátu trvá jeden rok. Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Ruskej federácii. Putin okrem toho varoval Západ, že ak bude pokračovať v "jadrovom vydieraní", Moskva odpovie celým svojím obrovským arzenálom zbraní.

Viac o téme: RuskoŠvajčiarskoSergej LavrovIgnazio Cassis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu