Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trussová začala zostavovať vládu: Novým ministrom zahraničných vecí je James Cleverly

Novým britským ministrom zahraničných vecí je James Cleverly
Novým britským ministrom zahraničných vecí je James Cleverly (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

LONDÝN - Ministrom zahraničných vecí vo vláde novovymenovanej britskej premiérky Liz Trussovej sa stal doterajší minister školstva James Cleverly. Vo funkcii šéfa diplomacie nahradí práve Trussovú. Informuje o tom televízia Sky News.

Päťdesiattriročný Cleverly bol počas referenda v roku 2016 zástancom odchodu Británie z Európskej únie. Jeho matka pochádza zo Sierra Leone, otec je Brit. Ben Wallace zostáva ministrom obrany. Vicepremiérkou a ministerkou zdravotníctva bude doterajšia ministerka sociálnych vecí Therese Coffeyová, ktorá v lete viedla volebnú kampaň Trussovej, keď sa uchádzala o post líderky Konzervatívnej strany.

Novým ministrom financií je Kwasi Kwarteng, ktorý bol doteraz šéfom rezortu obchodu, energetiky a priemyselných stratégií. Je synom imigrantov z Ghany; matka je právnička a otec ekonóm. Podľa pozorovateľov je blízkym spojencom novej premiérky. Rezort vnútra povedie doterajšia generálna prokurátorka Anglicka a Walesu Suella Bravermanová. Je dcérou imigrantov indického pôvodu.

Príspevok na sociálnej sieti Twitter vyjadrujúci potešenie z odchodu doterajšej ministerky vnútra Priti Patelovej v utorok nakrátko označil symbolom "páči sa mi" oficiálny účet ministerstva zahraničných vecí. Všimol si to novinár denníka The Times, ktorý z príspevku vyhotovil snímku obrazovky. Ministerstvo zahraničných vecí medzičasom zrušilo lajk tohto príspevku.

Z vlády odchádza aj ďalší spojenec Trussovej volebného rivala Rishiho Sunaka – minister životného prostredia George Eustice, ktorý bol vo funkcii deväť rokov. Sky News predtým informovala, že kabinet opúšťa vicepremiér a minister spravodlivosti Dominic Raab, minister zdravotníctva Steve Barclay aj minister dopravy Grant Shapps.

Viac o téme: VládaZostavenieBritániaLiz TrussováJames Cleverly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu