Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakúsko eviduje 31 vlkov: Expert vyzýva na zmiernenie zákonov o ich ochrane

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIEDEŇ - Počet vlkov v Rakúsku sa zvyšuje, na jeho území sa ich teraz pohybuje 31. V piatok to podľa agentúry DPA uviedol Albin Blaschka, riaditeľ združenia Österreichzentrum Bär Wolf Luchs, ktoré monitoruje stavy vlkov, medveďov a rysov v Rakúsku.

Vlky sa udomácnili najmä v spolkových krajinách Korutánsko, Tirolsko, ako aj v Dolnom Rakúsku. V Korutánsku a Tirolsku tento rok dokázateľne zabili takmer 483 zvierat, najmä ovce, kozy a jednu kravu. Očakáva sa, že počet vlkov sa v najbližších troch rokoch zdvojnásobí, povedal biológ Klaus Hackländer z univerzity BOKU vo Viedni v rozhovore pre rakúsku verejnoprávnu televíziu ORF. Hackländer vyzval na prehodnotenie pravidiel ochrany druhov. Uviedol, že prísne zákony o ochrane vlkov pochádzajú ešte z čias, keď bola ich populácia v ohrození, no už to tak nie je.

Rakúsko eviduje 31 vlkov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Zákony sú v rozpore s realitou," povedal Hackländer. "Máme prísne chránený druh, ktorý už v skutočnosti nie je ohrozený," dodal. Tvrdí tiež, že v prípade zvierat vykazujúcich problematické správanie by malo byť jednoduchšie ich zastreliť. V tejto súvislosti poznamenal, že na alpských pastvinách v Rakúsku sa pohybuje zhruba 460.000 prevažne nechránených hospodárskych zvierat. DPA pripomína, že v utorok bolo v Tirolsku stiahnuté povolenie na zastrelenie dvoch vlkov a vrátené na opätovné posúdenie úradom. Problematika rastúceho počtu vlkov je taktiež témou kampane pred septembrovými krajinskými voľbami.

Viac o téme: VlciOchrana Rakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu