Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Búrky ukázali svoju silu: Zaplavené cesty, obmedzenia a hroziace povodne! Najhoršia situácia je v TÝCHTo okresoch

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB / Dopravný servis Orava, Dopravný servis - PO, KK, SN)

BRATISLAVA - Situácia s počasím sa ku koncu víkendu začala zhoršovať. Na mnohých miestach, najmä na východe Slovenska, sa totiž vyskytli mimoriadne intenzívne búrky, ktoré so sebou prinášajú intenzívne zrážky a lokálne povodne. Najkritickejšia situácia je aktuálne v okolí Prešova. Meeorológovia vydali aj viaceré výstrahy.

Aktualizované 22:05 V okolí miest Trstená a Tvrdošín intenzívne pršalo, 24-hodinnový úhrn zrážok tu od sobotňajšieho (20. 8.) večera dosahuje 60 až 100 milimetrov. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti zaznamenal aj výrazný vzostup vodných hladín. Intenzívnu zrážkovú činnosť pozorovali meteorológovia v posledných hodinách predovšetkým v povodí hornej Torysy a hornej Oravy. "Na ostatnom území úhrny zrážok len výnimočne presiahli 25 milimetrov," priblížil SHMÚ, podľa ktorého boli zväčša v intervale do desať milimetrov.

Búrky ukázali svoju silu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / SHMÚ)

Zrážkomerná stanica Lipovce v povodí hornej Torysy zaznamenala za veľmi krátku dobu úhrn 80,1 milimetra. Meteorológovia upozornili, že tam prichádzalo ďalšie pásmo zrážok, preto sa podľa nich táto hodnota s vysokou pravdepodobnosťou ešte navýši. V súvislosti s intenzívnym dažďom zaznamenal SHMÚ v Trstenej na toku Oravica dosiahnutý tretí stupeň povodňovej aktivity a v Studenom potoku vo vodomernej stanici Oravský Biely Potok prechodne dosiahnutý prvý stupeň povodňovej aktivity. Krátkodobý výrazný vzostup zaznamenala aj vodomerná stanica v Sabinove na Toryse. "Výskyt povodňových úkazov sme počas nedeľného popoludnia zaznamenali aj mimo monitorovaných tokov," poznamenal SHMÚ.

Na ostatných tokoch prevláda ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín. "Výnimkou je len slovenský úsek Dunaja, kde aktuálne dochádza k výraznému vzostupu v jeho hornej časti," priblížili meteorológovia. Dôvodom sú podľa nich výdatnejšie zrážky v nemeckej a rakúskej časti povodia. Hladina Dunaja v Devíne počas vrcholu vlny by nemala presiahnuť 300 a v Bratislave 400 centimetrov, čo sú hodnoty hlboko pod hranicou prvého stupňa povodňovej aktivity. Zvlnený studený front a blízkosť výškovej tlakovej níže spôsobovali počas nedeľného popoludnia tvorbu silnejších búrok na východe územia. Zrážkové pole s trvalejším dažďom sa podľa SHMÚ aktuálne nachádza nad severozápadným Slovenskom.  

Zaplavená diaľnica


V nedeľu popoludní dorazili na územie východu Slovenska búrky, ktoré za sebou nechávajú prvé následky a škody. Aktuálne najvážnejšia situácia je v okolí Prešova, kadiaľ sa prehnala intenzívna prietrž mračien. Z dôvodu veľkého úhrnu zrážok, ktoré tvoria lokálne povodne, je na diaľnici D1 pri Prešove zatopená cesta. Konať už musela aj polícia, ktorá na ceste avizuje dopravné obmedzenia. "Z dôvodu znečistenia cesty po búrke je diaľnica D1 v smere od Prešova na Poprad, v úseku Chminianska Nova Ves - Bertotovce uzavretá. Tunel Branisko je plne prejazdný. Obchádzka je vedená po ceste I/18. Daný úsek cesty v opačnom smere (Poprad - Prešov) je prejazdný, avšak s obmedzením rýchlosti. Vodičov žiadame o rešpektovanie dopravného značenia a zvýšenú pozornosť pri prejazde uvedeným úsekom," informovali na sociálnej sieti. 

 

AKTUÁLNE: DOPRAVNÉ OBMEDZENIE NA D1 Z dôvodu znečistenia cesty po búrke je diaľnica D1 v smere od Prešova na Poprad, v...

Posted by Polícia SR - Prešovský kraj on Sunday, August 21, 2022

Po sociálnych sieťach už kolujú videá a fotografie, ako to na mieste vyzerá. Jedno z nich bolo zdieľané v skupine Dopravný servis - okres PP, KK, SN, kde vidieť, ako na diaľnici stojí voda a na cestu tečie voda z kopca s nánosmi bahna. Podľa portálu imeteo.sk je neprejazdný aj úsek Jarovnice - Hermanovce. Najviac zrážok padlo v Lipovciach - a to 80 milimetrov. 

Najviac zrážok za dnešný deň však padlo na severe Slovenska - a to v Trstenej, kde v priebehu 6 hodín spadlo takmer 96 milimetrov zrážok (k 17. hodine). Nasleduje Tvrdošín s vyše 87 milimetrami a následne spomínané Lipovce na východe Slovenska. Ako informuje SHMÚ na sociálnej sieti, v nedeľu podvečer postupne pribúdajú oblasti so zrážkami a vyskytujú sa aj búrky, ktoré sú ojedinele veľmi intenzívne. "Taká búrka sa vyskytla aj na severovýchode územia, v okrese Prešov. Zasiahla aj obec Lipovce, kde je umiestnená naša zrážkomerná stanica. Za hodinu tam spadlo približne 70 milimetrov zrážok," uvádza SHMÚ.

Búrky ukázali svoju silu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

V nedeľu veľké teplotné rozdiely aj intenzívne búrky Počasie je v týchto dňoch náročné na predpovedanie. V našej...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, August 21, 2022

Zábery zo sociálnych sietí ukazujú, ako to aktuálne na Orave vyzerá. Vodný tok Oravica v Trstenej je rozvodnený a divoký. Ako dodal, osada Oravice pri Tvrdošíne je vplyvom bleskovým povodní zatopená. V skupine Dopravný servis - Orava vidieť, ako je cesta medzi Zubercom a Oravicami zatopená a nachádza sa na nej veľa vody. Zo svahom sa valí voda s nánosmi bahna. V Trstenej sa naopak vylial potok a na ceste je veľa vody. Oravica okrem toho už dosiahla druhý stupeň povodňovej aktivity a aktuálne dosahuje 286 centimetrov a stále stúpa. Za normálnych okolností má vodný tok hladinu do 95 centimetrov. 

Vydané výstrahy

Počet okresov, pre ktoré vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred povodňami, stúpol. Búrky rozšírili ich počet v Prešovskom kraji. Aktuálne sa výstraha pred povodňami týka na východe Slovenska okresov Svidník, Stropkov, Humenné, Prešov, Sabinov, Spišská Nová Ves a Levoča. S výnimkou posledných dvoch ide o zvýšenú výstrahu druhého stupňa s platnosťou do 19.00 h. Pre okres Tvrdošín platí najvyšší stupeň výstrahy pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ho vydal s platnosťou do 20.15 h. Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach zaznamenávajú meteorológovia výrazný vzostup vodných hladín na toku Oravica v Trstenej. "Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uviedol SHMÚ. Do 20.15 h sú vydané aj výstrahy prvého stupňa pred povodňou v okresoch Námestovo a Liptovský Mikuláš. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Búrky ukázali svoju silu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

K situácii po búrkach sa vyjadrila aj samotné mesto Trstená. “Po zasadaní Krízového štábu mestá Trstená bol o 17.00 hod. vyhlásený III. stupeň pôvodňovej aktivity na vodnom toku Vlčí potok na sídlisku Západ, ktorý sa v dôsledku silného dažďa vybrežil. Boli zahájené záchranné práce v súčinnosti s ostatnými záchrannými zložkami. Nakoľko predpoveď počasia nie je priaznivá, vyzývame obyvateľov najmä v okolí vodných tokov o zabezpečenie majetku a domov pred prípadnou povodňou.
Vodné toky v meste budú počas celej noci monitorované,”
uviedli na sociálnej sieti.

 

Po zasadaní Krízového štábu mestá Trstená bol o 17.00 hod. vyhlásený III. stupeň pôvodňovej aktivity na vodnom toku Vlčí...

Posted by Mesto Trstená on Sunday, August 21, 2022

 

Viac o téme: PovodneBúrkyPrietrž mračienPolícia OravaBleskové povodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu