Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Unikla nová armádna dohoda: Nemci píšu o darovaní slovenských tankov Ukrajine, Naď to popiera

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

BERLÍN - Slovensko napokon dosiahlo dohodu s Nemeckom, že na Ukrajinu pošle 30 svojich starých tankov T-72 a od Berlína za to dostane kompenzáciu v podobe 15 moderných tankov Leopard 2. Prvý tank z Nemecka by mal prísť na Slovensko ešte tento rok. Dohodu by mali oficiálne oznámiť v priebehu tohto týždňa. Informujeme o tom na základe utorkového článku v nemeckom vydaní magazínu Business Insider, ktorý sa odvoláva na svoje zdroje v nemeckej vláde.

Ako pripomína magazín, ešte pred dvoma mesiacmi hrozilo, že plán výmeny sa napokon neuskutoční. Slovensku sa totiž 15 nemeckých leopardov výmenou za 30 strojov typu T-72 zdalo príliš málo, keďže Slovensko by potom nemalo dostatok tankov na vlastnú obranu. Hovorkyňa slovenského ministerstva obrany vtedy povedala pre Business Insider, že iné krajiny vrátane Českej republiky v rámci podobných výmen dostávajú viac, než Nemecko núka Slovensku.

Jaroslav Naď privítal tajomníka Ministerstva obrany Spolkovej republiky Nemecko Benedikta Zimmera

Jaroslav Naď privítal tajomníka Ministerstva obrany Spolkovej republiky Nemecko Benedikta Zimmera (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Na Ukrajinu dodajú jedno zariadenie a za to dostanú z Nemecka alebo inej krajiny dve zariadenia. Slovensko vlastní 30 tankov T-72. Takže 15 tankov Leopard pre nás nie je riešením, keďže pre tankový prápor potrebujeme 30 tankov," povedala vtedy hovorkyňa.

MIMORIADNE Unikla nová armádna
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Podpísanie dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom

Podpísanie dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Minister obrany Jaroslav Naď správu o dohode poprel. Priznal, že k dohode s Nemcami síce došlo, ale netýka sa tankov T-72. Viac má oznámiť dnes na tlačovej konferencii.

MIMORIADNE Unikla nová armádna
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

UVEDENÁ INFORMÁCIA SA NEZAKLADÁ NA PRAVDE❗️ Považujem tento prístup za maximálne profesionálne zlyhanie. Prebrať správu...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Tuesday, August 23, 2022

SR dá Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty, od Nemecka dostane 15 tankov 

Slovensko daruje Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1). Nemecko za ne Slovensku poskytne 15 kusov tankov Leopard 2A4 vrátane munície, náhradných dielov a komplexného výcviku. Vyplýva to z dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom, ktorú v utorok podpísali predstavitelia oboch rezortov obrany. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

MIMORIADNE Unikla nová armádna
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Výrazným spôsobom teda posilníme bojaschopnosť ťažkej mechanizovanej brigády a obranyschopnosť Slovenskej republiky. Zároveň sa postupne zbavujeme závislosti na Rusku tým, že sa zbavujeme starej sovietskej techniky," vyhlásil Naď.

Tanky Leopard podľa neho využíva 18 spojeneckých krajín, čo umožní spoluprácu. Ako vysvetlil slovenský minister, po dodaní leopardov budú ozbrojené sily disponovať celkovo 45 tankami, splnia teda počet tankov odporúčaný zo strany NATO. Predpokladá, že neskôr bude vôľa vymeniť aj staršie tanky T-72. Ako doplnil, v tomto momente Slovensko neuvažuje o darovaní tankov T-72 Ukrajine.

MIMORIADNE Unikla nová armádna
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odovzdanie BVP na Ukrajinu očakáva v priebehu niekoľkých týždňoch, po sfinalizovaní právnych krokov. Do konca roka by podľa Naďa mal prísť na Slovensko z Nemecka minimálne jeden tank. Všetkých 15 leopardov by mali dodať v priebehu budúceho roka. "Sú vo veľmi dobrom stave a ešte prejdú komplexnou generálnou opravou zo strany Nemecka," spresnil.

O budúcnosti migov sa rokuje, ich hodnota je približne 300 miliónov eur

Na budúcnosti stíhacích lietadiel MiG-29 po ich uzemnení zatiaľ nie je dohoda. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval v utorok. Ako dodal, ich hodnota je približne 300 miliónov eur. Cieľom je získať za ne po prípadnom darovaní Ukrajine finančnú alebo materiálnu náhradu.

"Rokujeme o tom, čo ďalej s migmi. Hodnota, ktorá je za migy, je niekde na úrovni 300 miliónov eur. Buď dostaneme finančnú náhradu, že to niekto kúpi, alebo materiálnu náhradu v takejto hodnote. Finančnú by sme použili na nákup inej techniky," načrtol minister. O budúcnosti migov sa podľa neho vedú rokovania na medzinárodných fórach i s jednotlivými krajinami. Minister zároveň potvrdil, že ochranu vzdušného priestoru SR prostredníctvom nadzvukového letectva od septembra preberú Poľsko a Česká republika. Odmieta tvrdenia, že od 1. septembra tak Slovensko stratí suverenitu nad ochranou vzdušného priestoru SR.

"Ochranu vzdušného priestoru zabezpečuje Severoatlantická aliancia od nášho vstupu," zdôraznil. Ako vysvetlil, doteraz to bolo prostredníctvom rôznych prvkov protivzdušnej obrany na Slovensku, po novom bude zapojené aj poľské a české nadzvukové letectvo.

Viac o téme: TankyNemeckoSlovenskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu