Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemdesiaty piaty (27. august 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval pred potenciálnou jadrovou katastrofou v súvislosti s obliehanou Záporožskou atómovou elektrárňou na juhu Ukrajiny po tom, čo pre požiar spôsobený ostreľovaním boli núdzovo odstavené dva atómové reaktory.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 184

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 184 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:30 Rusko 27. augusta ostreľovalo Charkov v dôsledku čoho zomrela jedna osoba a jedna osoba bola zranená. "Nepriateľ pokračuje v terorizovaní civilistov v Charkovskej oblasti," povedal guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

21:17 Rusko zasiahlo Nikopol dvoma raketami 27. augusta. Mykola Lukašuk, predseda Rady Dnepropetrovskej oblasti, uviedol, že v dôsledku útoku bola poškodená vládna budova a dva viacposchodové obytné domy. Neboli hlásené žiadne obete.

20:39 Ruské rakety zasiahli podnik v Charkove. Starosta Charkova Ihor Terekhov uviedol, že Rusko zasiahlo továreň nachádzajúcu sa v mestskej časti Ševčenkivskij raketou Uragan. Neboli hlásené žiadne obete.

19:43 V Moskve podpálili auto zástupcu náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Jevgenija Sekretareva, ktorý je zodpovedný za vojenskú cenzúru.

19:11 Rusko vrátilo Ukrajine telá 541 padlých ukrajinských vojakov. Oleg Kotenko, ukrajinský komisár pre nezvestné osoby za zvláštnych okolností, uviedol, že z Mariupolu priviezli 428 tiel, z ktorých viac ako 300 boli obrancovia Azovstalu.

18:40 Rusko zablokovalo prijatie Deklarácie OSN o jadrových zbraniach. Rusko sa postavilo proti časti textu záverečného dokumentu, ktorý vyjadril „vážne znepokojenie“ nad vojenskými akciami v okolí ukrajinských elektrární vrátane jadrovej elektrárne Záporoží, ktorá je pod okupáciou Ruska. Informuje o tom portál Nexta.

17:55 Ukrajina odstúpila od zmluvy o spolupráci s Ruskom v oblasti jadrovej energetiky. Oznámil to zástupca kabinetu ministrov Najvyššej rady Taras Melnychuk. Spolupráca v oblasti jadrovej energie medzi Ukrajinou a Ruskom začala v roku 1993.

17:11 Ruské útoky zničili 10 000 civilných miest v Mykolajivskej oblasti. Podľa vojenskej správy Mykolajivskej oblasti medzi zničené miesta patrí 6 466 domov a bytových domov, 331 vzdelávacích inštitúcií, 117 priemyselných podnikov, 67 zdravotníckych zariadení.

16:26 Ruský prezident Vladimír Putin podpísal výnosy umožňujúce utečencom z neuznávaných separatistických republík na východe Ukrajiny aj z ďalších ukrajinských regiónov časovo neobmedzený pobyt v Rusku a zabezpečujúce týmto osobám sociálne dávky. Oznámili to dnes ruské tlačové agentúry.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

15:45 Rusko v piatok zabránilo prijatiu spoločnej deklarácie po skončení štvortýždňovej konferencie o plnení Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT), ktorá sa konala v sídle OSN v New Yorku. Informuje o tom agentúra AFP. Zmluva o nešírení jadrových zbraní, ktorú ratifikovalo viac ako 190 štátov, má za cieľ znížiť riziko šírenia jadrových zbraní po celom svete. Implementácia tejto zmluvy sa má kontrolovať každých päť rokov.

15:14 V dôsledku pretrvávajúceho ostreľovania existuje riziko úniku radiácie zo Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, oznámil v sobotu jej prevádzkovateľ spoločnosť Enerhoatom. Informuje o tom agentúra AFP. Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ruská armáda "opakovane ostreľuje" túto jadrovú elektráreň ležiacu na juhu Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

14:45 Americké úrady a pozorovateľská misia OSN dostali informáciu, že v bojoch na východe Ukrajiny prišiel o život americký občan Alan Joshua bojujúci na strane ukrajinských vládnych jednotiek. Oznámila to dnes ombudsmanka separatistickej Doneckej ľudovej republiky Darja Morozovová.

14:12 Ukrajinským námorníkom bolo dovolené opustiť krajinu za prácou. Premiér Denys Shmyhal 27. augusta povedal, že muži v povolaní, ktorí sú zamestnaní ako členovia posádky na námorných alebo riečnych lodiach, budú môcť ísť do zahraničia, aby sa dostali na svoje pracovisko.

Viac o téme: SporElektráreňKonflikt Vladimir PutinVolodymyr ZelenskyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu