Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Experti odhalili Achillovu pätu ruskej armády: Takto sa dá podľa nich poraziť Putinova vojnová mašinéria

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

MOSKVA - Môže to byť naozaj také jednoduché? Experti z think tanku Royal United Services Institute (RUSI) zverejnili správu, v ktorej nielen odhalili slabé miesto vo vojnovej mašinérii Vladimira Putina, ale vysvetlili aj to, ako ju možno jedným ťahom ochromiť. Vladimirovi Putinovi sa táto správa pravdepodobne vôbec nebude páčiť. Odborníci odhalili slabé miesto v ruskej vojnovej mašinérii. Zároveň dali odporúčanie, ako jednoduchými prostriedkami zastaviť kremeľského tyrana Putina.

Britský Express s odvolaním sa na predmetnú analýzu RUSI uvádza, že výskumníci zistili, že ruské zbrane a rakety obsahujú viac ako 450 komponentov z krajín Európy a Ázie, ale aj zo Spojených štátov. Odborníci sa preto domnievajú, že Rusko sa vyhýba západným sankciám používaním spletitých zásobovacích trás na získanie dielov, ktoré potrebuje, a to často bez vedomia západných výrobcov.

Experti odhalili Achillovu pätu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandro)

Analýza RUSI je doteraz najpodrobnejším dokumentom zaoberajúcim sa úlohou, ktorú zohrali západné zložky vo vojne Ruska proti Ukrajine. Experti v rámci nej skúmali neporušené alebo čiastočne poškodené ruské zbrane, ktoré ukrajinská armáda dokázala zachytiť alebo zachrániť z bojiska.

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Počas demontáže sa zistilo, že 27 ruských zbraní a vojenských systémov, vrátane riadených striel a systémov protivzdušnej obrany, je založených prevažne na západnej technológii. Dve tretiny samotných komponentov vraj pochádzajú od spoločností so sídlom v USA. Našli sa aj komponenty od japonských, juhokórejských, nemeckých, holandských a švajčiarskych spoločností.

Experti odhalili Achillovu pätu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Emergency Service via AP)

Ako sa dá poraziť Putinova vojnová mašinéria

Odborníci z RUSI zároveň dali odporúčanie, ako paralyzovať Putinovu vojnovú mašinériu. Medzinárodné spoločenstvo by malo uzákoniť všeobecný zákaz vývozu komponentov vyrobených v zahraničí. To by ruskému prezidentovi sťažilo doplnenie arzenálu. Napríklad ruská riadená strela 9M727, jedna z najmodernejších zbraní, aké má Putinova armáda k dispozícii, obsahovala 31 cudzích komponentov.

Viac o téme: ZbraneRaketyRuskoPutin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu