Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Máte české bankovky? POZOR, o pár hodín definitívne končia a už s nimi nezplatíte

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA/PRAHA - Ak patríte medzi tých, ktorí majú doma okrem eur aj české koruny, vedzte, že s nimi už možno u našich západných susedov nepochodíte. Česi totiž hromadne sťahujú z obehu niektoré typy bankoviek, čo znamená okrem iného aj to, že sa nimi nebude dať platiť v obchodoch. Dnes je posledný deň, kedy je ešte možné ich použiť.

Česi ku konci júna sťahujú z obehu bankovky s tenkým strieborným pásikom. Od júla sa totiž ich platnosť končí. Upozornil na to portál tn.nova.cz. "K 30. júnu 2022 sa skončí platnosť týchto vzorov bankoviek: 100 Kč vzorov 1995 a 1997, 200 Kč vzorov 1996 a 1998, 500 Kč vzorov 1995 a 1997, 1000 Kč vzoru 1996 a 2000 Kč vzorov 1996 a 1999," uviedla Česká národná banka na svojom webe.

Máte české bankovky? POZOR,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČNB)

Bankovky môže mať doma aj veľa Slovákov, ktorí buď žijú v pohraničných oblastiach a do Česka cestujú napríklad na nákupy, alebo chodia do krajiny pracovať. V prípade, že ste Českú republiku navštívili ako turista, mali by ste sa dobre popozerať, či vám náhodou nezostala niekde spomínaná bankovka s tenkým prúžkom. Zaplatiť s ňou síce už nemôžete, ale do 30. júna 2024 vám ich v vymenia niektorých českých bankách.

Máte české bankovky? POZOR,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČNB)

V čom sú iné?

Bankovky najľahšie podľa ČNB rozlíšite na základe šírky strieborného pruhu, čo je ochranný prvok, ktorý vertikálne pretína bankovku. Rozdiel je aj v tom, že pásik je nielen tenší, ale pri naklonení sa jeho farba nemení. Na rozdiel od toho pásik na bankovkách, ktoré ostávajú v obehu, je nielenže hrubší, ale pri naklonení sa jeho farba mení z hnedo-fialovej na zelenú. Odlišné sú aj niektoré ďalšie ochranné prvky.

Viac o téme: BankovkyČeská korunaČNB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu