Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Studená sprcha pre Zelenského: Ukrajina podľa Francúzska nevstúpi do EÚ skôr ako o 15 či 20 rokov

Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Ukrajina nevstúpi do Európskej únie skôr ako o "15 až 20 rokov", vyhlásil v nedeľu štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Clément Beaune. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry AFP.

Francúzsky politik tak schladil nádeje ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina sa po invázii Ruska rýchlo začlení do EÚ. "Musíme byť úprimní. Ak niekto povie, že Ukrajina sa stane členom EÚ o šesť mesiacov, alebo o rok či o dva, klame," povedal Beaune pre rozhlasovú stanicu Radio J. "Bude to zrejme o 15 či 20 rokov, bude to trvať dlho," dodal. "Nechcem v Ukrajincoch vyvolávať žiadne ilúzie, ani tvrdiť im klamstvá," uviedol štátny tajomník. A zopakoval návrh prezidenta Emmanuela Macrona vytvoriť voľnejšie "Európske politické spoločenstvo", ktoré môže pomôcť Ukrajine skôr vstúpiť do EÚ.

Emmanuel Macron sa stal znovu prezidentom Francúzska
Zobraziť galériu (4)
Emmanuel Macron sa stal znovu prezidentom Francúzska  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

Zelenskyj takéto kompromisy odsúdil

Tento návrh prijal Zelenskyj chladne. V sobotu "takéto kompromisy" odsúdil a trval na okamžitom začatí prístupového procesu, ktorý povedie k úplnému členstvu Ukrajiny v EÚ. Beaune však uviedol, že Macronov návrh nie je "alternatívou k členstvu v európskom politickom spoločenstve. Nebráni neskoršiemu členstvu v Únii".

Studená sprcha pre Zelenského:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Podľa Macronovho plánu "by malo existovať voľné, širšie zoskupenie (štátov) v Európe a mohlo by získavať z európskeho rozpočtu financie na obnovu a oživenie týchto štátov, ich spoločností a ekonomík", dodal Beaune. Aj ďalší lídri v EÚ prejavili málo ochoty rýchlo prijať za člena Ukrajinu, ktorej prozápadné túžby sú vnímané ako hlavný dôvod, prečo tam ruský prezident Vladimir Putin začal 24. februára inváziu. O Macronovom nápade vytvoriť "Európske politické spoločenstvo" budú lídri debatovať na summite EÚ koncom júna.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz
Zobraziť galériu (4)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP)

Viac o téme: VstupVojna na UkrajineEmmanuel MacronVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu