Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podľa Američanov sa má útok Ruska odohrať budúcu stredu: Hrozí aj pokus o zvrhnutie vlády!

Ozbrojené sily ukrajinskej národnej gardy Zobraziť galériu (4)
Ozbrojené sily ukrajinskej národnej gardy (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Vplyvom ruských vojenských cvičení v blízkosti Ukrajiny a členských krajín NATO sa situácia okolo možného otvoreného konfliktu naďalej vyostruje. Jeden z možných, a čoraz viac pravdepodobnejších scenárov, je ten, že invázia na Ukrajinu sa môže uskutočniť už v priebehu niekoľkých dní. Podľa neoverených informácií by k tomu mohlo dôjsť budúcu stredu.

Diplomati a predstavitelia vlád sa snažia obnoviť rozhovory s cieľom odvrátiť vojnu na Ukrajine, informuje agentúra AP. Čo sa deje v jednotlivých krajinách a aký majú plán v najbližšom čase? Snažia sa všetci o mierové riešenie sporov? Ide naozaj len o vojenské cvičenia a ukážku vojenskej sily ako formy zastrašovania?

Biely dom

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena stále nevie, či sa ruský prezident Vladimír Putin rozhodne pre inváziu na Ukrajinu. Napriek tomu však zo strany USA padlo vyhlásenie, že Rusko rozmiestnilo svoje sily tak, aby prípadná invázia prebehla rýchlo. Mnohí analytici sa domnievajú, že invázia by nemala začať skôr ako 20. februára, teda po ukončení zimných olympijských hier v Pekingu. "Zatiaľ ešte nevieme určiť čas útoku Ruska na Ukrajinu, ale táto možnosť je každým dňom čoraz viac pravdepodobnejšia," vyhlásil poradca Bieleho domu Jake Sullivan.

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan
Zobraziť galériu (4)
Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Útok je podľa spravodajcov naplánovaný na stredu. Predstavitelia USA, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, keďže nemajú oprávnenie hovoriť o tejto veci verejne, uviedli, že určitý počet amerických diplomatov by mohol byť premiestnený na krajný západ Ukrajiny, blízko hraníc s Poľskom, ktoré je spojencom NATO, aby si USA mohli udržať diplomatickú prítomnosť v krajine. Na demonštráciu amerického záväzku voči spojencom v NATO posiela Pentagon do Poľska ďalších 3000 bojových jednotiek, aby sa pripojili k 1700, ktorí sa tam už zhromaždili.

Vojenské cvičenia

Na rumunskú leteckú základňu v blízkosti prístavu Konstanca prichádzajú ďalšie posily v podobe amerických vojakov. Ide o náznak toho, že v oblasti Čierneho mora, kde majú svoje základne Rusko, Ukrajina a traja spojenci NATO, dochádza k posilňovaniu strategicky výhodných miest. "NATO v tomto náročnom období posilňuje svoju prítomnosť od Čierneho až po Baltské more," vyjadril sa generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Okrem Rumunska sa posilní aj susedné Bulharsko. Do krajiny priletí niekoľko vojenských lietadiel zo Španielska. 

Lode ruskej flotily už dorazili do prístavu v Sevastopole (Krym), kde sa stávajú súčasťou čiernomorskej flotily. Moskva ohlásila na najbližšie dni rozsiahle cvičenia v Čiernom a Azovskom mori a uzavrela niektoré oblasti pre komerčnú dopravu. V Ukrajine to následne vyvolalo silné protesty. Na severnej hranici Ukrajiny sa začalo ohlásené desaťdňové vojenské cvičenie, ktoré zahŕňa aj používanie zbraní s ostrými nábojmi. "Okrem možnej invázie hrozí aj pokus o zvrhnutie vlády v Kyjeve," dodal Stoltenberg. 

Nádej po rozhovoroch s Britániou

Napriek viacerým rozhovorom medzi vysokými predstaviteľmi krajín, sa situácia nezmenila. Obe strany čakajú, kedy ustúpi ich oponent. Jediná pozitívna správa prišla v piatok z Moskvy, kde britský minister Ben Wallace povedal, že mal "konštruktívny a úprimný rozhovor" s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu. "Jasne som počul ako povedal, že nemajú v úmysle napadnúť Ukrajinu. Pravdivosť tohto vyhlásenia však ešte nevieme potvrdiť. Uvidíme, ako budú Rusi ďalej postupovať," dodal. 

Sergej Šojgu
Zobraziť galériu (4)
Sergej Šojgu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Rozhovory v Berlíne medzi Ukrajinou a Ruskom, ku ktorým sa pridalo Nemecko a Francúzsko, sa spočiatku vyvíjali dobre, pretože sa rokovalo až do piatkového rána. Nakoniec však nič nepriniesli. "Deväťhodinové rozhovory skončili bez výraznejších výsledkov," povedal zástupca náčelníka ruského štábu Dmitrij Kozak. 

Porušovanie dohody z roku 2015

Mierová dohoda z roku 2015, ktorú sprostredkovalo Francúzsko a Nemecko, pomohla na istý čas zastaviť rozsiahle boje na východe Ukrajiny medzi vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistami. Nepokoje však Naďalej pokračujú. Kremeľ obvinil Kyjev zo sabotáže dohody, v ktorej sa stanovilo, že Ukrajina získa úplnú kontrolu nad svojimi hranicami s Ruskom na "povstaleckých územiach" až po zvolení miestnych lídrov a zákonodarných orgánov.

Mnoho Ukrajincov sa však na dohodu díva ako na zradu národných záujmov. Predstavitelia Ukrajiny v posledných týždňoch tvrdili, že táto dohoda by ich krajine len uškodila. "Jednoducho povedané, naďalej vidíme veľmi znepokojujúce známky ruskej eskalácie, vrátane nových síl prichádzajúcich k ukrajinskej hranici. A ako sme už povedali, Rusko môže začať s inváziou kedykoľvek," povedal Blinken.

Zelenskyj žiada dôkaz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že chce vidieť dôkaz o tom, že Rusko plánuje zaútočiť na jeho krajinu 16. februára. Informujú o tom UNIAN a TASS. Zelenskyj počas stretnutia s médiami po kontrole špeciálnych taktických cvičení v Chersonskej oblasti vyzval na poskytnutie stopercentných informácií o možnom útoku zo strany Ruskej federácie, počnúc 16. februárom, ak sú takéto údaje dostupné. Dodal, že všetky takéto informácie budú predmetom analýzy.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

"V informačnom priestore je príliš veľa informácií o hlbokej totálnej vojne zo strany Ruskej federácie. Hovorí sa dokonca o vhodných dátumoch. Chápeme všetky riziká, chápeme, že existujú... Nikoho sa nebojíme, žiadna panika, všetko je pod kontrolou," zdôraznil Zelenskyj. Poznamenal, že množstvo informácií o možnej ruskej invázii len vyvoláva paniku a "panika v našej krajine je najlepším priateľom nášho nepriateľa".

Zelenskyj je presvedčený, že Ukrajina by sa mala v prvom rade spoliehať na svoju armádu a svojich občanov a byť stále pripravená. Zdôraznil však, že jediný spôsob, ako vyriešiť konflikt, je výlučne diplomacia. "Denne komunikujeme s vedením rôznych štátov... Pretože veríme, že diplomatická cesta je jedinou cestou k deeskalácii a deokupácii," dodal.

Viac o téme: RokovaniaRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu