Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Libanon dostal od Ruska satelitné zábery z výbuchu v prístave v Bejrúte

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb s ruským kolegom Sergejom Lavrovom Zobraziť galériu (3)
Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb s ruským kolegom Sergejom Lavrovom (Zdroj: SITA/Evgenia Novozhenina/ Pool Photo via AP)

MOSKVA - Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb v pondelok oznámil, že Rusko odovzdalo jeho krajine satelitné zábery z prístavu v Bejrúte zo dňa vlaňajšieho ničivého mohutného výbuchu, ktoré môžu pomôcť zistiť, čo sa tam stalo. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Búhabíb je na návšteve Moskvy a vyjadrenia dal po stretnutí s ruským kolegom Sergejom Lavrovom. "Za satelitné zábery z výbuchu v prístave v Bejrúte zo 4. augusta 2020 sme sa poďakovali a ich odovzdanie vysoko oceňujeme. Posunieme ich libanonskej justícii s nádejou, že pomôžu odhaliť pravdu o tejto tragédii, ktorá otriasla Libanonom," povedal na tlačovej konferencii Búhabíb. Ruská vesmírna agentúra Roskosmos predtým oznámila, že satelitné zábery poskytne na žiadosť libanonského prezidenta Michela Aúna.

Mesto Bejrút je zničené
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Lavrov podľa svojich slov dúfa, že zábery pri vyšetrovaní pomôžu. Dodal, že zachytávajú prístav v libanonskej metropole Bejrút pred výbuchom a tiež scénu po výbuchu. "Odborníci z Roskosmosu povedali, že snímky by špecialistom mali pomôcť zistiť, čo sa stalo, a to podľa druhu vzniknutých škôd," vysvetlil Lavrov. "Dúfajme, že libanonskí odborníci, zrejme s pomocou zahraničných kolegov, vyriešia túto vec, ktorá sa stala vážnym politickým problémom Libanonu. Chceme to pomôcť vyriešiť čo najrýchlejšie," doplnil.

Výbuch bol označený ako jedna z najhorších nejadrových explózií na svete

V bejrútskom prístave bolo celé roky nesprávne uskladnených takmer 3000 ton dusičnanu amónneho, vysoko výbušného materiálu používaného v hnojivách. Dusičnan sa 4. augusta 2020 vznietil, čo spôsobilo obrovský výbuch, pri ktorom zahynulo vyše 216 ľudí a zranenia utrpelo ďalších viac ako 6000 ľudí. Zároveň to zničilo celé časti mesta.

Libanon dostal od Ruska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Výbuch bol označený ako jedna z najhorších nejadrových explózií na svete. Avšak aj viac než po roku stále nie je známe, čo vyvolalo prvotný požiar, ktorý vyústil do explózie, kto bol za uskladnenie materiálu v prístave zodpovedný a prečo tam zostal tak dlho.

Vyšetrovanie výbuchu vyvoláva domáce politického spory a libanonskí predstavitelia buď spochybňujú integritu vyšetrujúceho sudcu alebo s ním odmietajú spolupracovať. Tárik Bítár je už druhý sudca, ktorý vedie vyšetrovanie. Prvého odvolali súdnym príkazom práve pre podobné obvinenia voči jeho osobe. Politici, z ktorých mnohí vedeli o prítomnosti hnojiva v prístave, obviňujú sudcu zo zaujatosti alebo z politizovania vyšetrovania. Bítár požiadal krajiny, ktoré majú nad Libanonom umiestnené satelity, aby úradom poskytli zábery zachytené pred výbuchom a po ňom, keďže môžu pomôcť pri vyšetrovaní.

Viac o téme: PrístavRuskoLibanonBejrútSatelitné zábery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu