Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Traja príslušníci Hamasu prišli o život pri streľbe počas pohrebu svojho druha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Zaatari)

BEJRÚT - Traja členovia palestínskeho islamistického hnutia Hamas prišli v nedeľu o život pri streľbe počas pohrebu príslušníka Hamasu, ktorý sa konal v utečeneckom tábore pri meste Súr na juhu Libanonu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá uviedla, že Hamas zo zodpovednosti za streľbu obvinil militantov z konkurenčného hnutia Fatah.

AFP dodala, že streľba si vyžiadala aj šiestich zranených. Jeden z obyvateľov palestínskeho utečeneckého tábora pre AFP uviedol, že po streľbe na pohrebný sprievod došlo ešte aj k ozbrojenému stretu medzi znepriatelenými militantmi, pričom už pred prvým incidentom boli v tábore rozmiestnené ozbrojené zložky Fatahu a Hamasu.

Libanon je domovom viac ako 192.000 palestínskych utečencov, z ktorých väčšina žije v 12 táboroch. Podľa dohody libanonská armáda do týchto táborov nevstupuje a o bezpečnosť a poriadok sa tam starajú palestínske frakcie - vybavené ručnými strelnými zbraňami. V týchto táboroch sa tak v posledných desaťročiach odohrali útoky, ale aj atentáty a strety medzi súperiacimi ozbrojenými skupinami.

Silný výbuch pri prístavnom meste Súr

V piatok došlo v tábore Burdž Šamálí pri prístavnom meste Súr k silnému výbuchu, ktorý si vyžiadal jednu obeť - práve tú v nedeľu pochovávali. Hamas ako príčinu výbuchu uviedol skrat v elektrickom vedení skladu bômb so zemným plynom a kyslíkových fliaš pre pacientov s covidom, zatiaľ čo libanonský vojenský zdroj uviedol, že k výbuchu došlo v sklade zbraní a munície. Hamas toto tvrdenie rozhodne odmietol.

Viac o téme: PohrebObeteStreľbaZraneníLibanonHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu