Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Chaos pred letiskom v Kábule: V tlačenici zahynulo niekoľko ľudí, Spojené štáty sú v kontakte s Talibanom

Lietadlo C-17, ktoré odštartovalo z Kábulu Zobraziť galériu (13)
Lietadlo C-17, ktoré odštartovalo z Kábulu (Zdroj: SITA/Senior Airman Taylor Slater/U.S. Air Force via AP)

WASHINGTON - Nákladné lietadlo amerických vzdušných síl preplnené afganskými utečencami, ktorého fotografia sa v posledných dňoch šírila na internete, v skutočnosti viezlo ešte viac ľudí, než sa pôvodne uvádzalo - nebolo ich 640, ale až 823.

V prípade tohto typu lietadla ide o nový rekord v počte pasažierov. Informovali o tom samotné americké vzdušné sily, ktoré v sobotu citovala tlačová agentúra AP. Veliteľstvo leteckej prepravy vzdušných síl (AMC) v piatok v krátkom vyhlásení napísalo, že pôvodný počet pasažierov v lietadle C-17, ktoré odštartovalo z afganského hlavného mesta Kábul uplynulú nedeľu, bol stanovený na 640, ale do tohto údaju nebolo omylom zahrnutých 183 detí sediacich na kolenách dospelých ľudí.

Vo vyhlásení sa tiež uvádzalo, že správny počet 823 pasažierov je rekord v prípade strategického transportného lietadla C-17. Z letiska v Kábule odštartovalo, keď radikálne hnutie Taliban nečakane rýchlo vpadlo do mesta a prevzalo moc v krajine. To prinútilo tisíce Afgancov a cudzincov ponáhľať sa na letisko a snažiť sa opustiť krajinu - niektorým sa podarilo dostať na vzletovú dráhu.

Pred letiskom v Kábule je chaos

Spojené štáty vyzvali v sobotu svojich občanov v Afganistane, aby necestovali na medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule z dôvodu "potenciálnych bezpečnostných hrozieb", informovala agentúra AFP. Spravodajca britskej stanice Sky News videl, ako pred letiskom vypukla panika a tlačenica, pri ktorej zahynulo niekoľko ľudí.

"Dnes sa to v okamihu zmenilo na chaos. V priebehu niekoľkých minút išlo o núdzovú situáciu, ktorá nemala nič spoločné s procesom; vojaci odrazu museli zachraňovať životy. V prednej časti radu boli ľudia ušliapaní na smrť," opísal situáciu spravodajca Sky News Stuart Ramsay, ktorý sa nachádza na letisku. Presný počet obetí sobotňajšej tlačenice však zatiaľ nie je známy.

"Vzhľadom na potenciálne bezpečnostné hrozby pred bránou kábulského letiska odporúčame občanom USA, aby sa v tomto čase vyhýbali cestovaniu na letisko a vyhýbali sa vstupnej bráne letiska, pokiaľ od zástupcu vlády USA nedostanú iný pokyn," píše sa vo vyhlásení americkej ambasády v Afganistane. Evakuácia z afganskej metropoly Kábul patrí podľa amerického prezidenta Joea Bidena medzi najväčšie a najťažšie vzdušné mosty v dejinách. 

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhammad Sajjad)

Sme v pravidelnom kontakte s Talibanom, tvrdí Pentagón

Spojené štáty sú v pravidelnom kontakte s vedúcimi predstaviteľmi afganského hnutia Taliban, "najmä s tými, ktorí majú na starosti kontrolné stanoviská," povedal v sobotu hovorca amerického ministerstva obrany (Pentagón) John Kirby. Informovala o tom britská stanica Sky News. V reakcii na otázku o bezpečnostných hrozbách v Kábule Kirby uviedol, že v meste existuje "celý rad" hrozieb. USA sa však budú aj naďalej sústrediť na evakuáciu, pričom plánujú z Afganistanu dostať "čo najviac ľudí čo najrýchlejšie," dodal Kirby.

Pentagón zároveň potvrdil, že počas uplynulých 24 hodín bol vstup na letisko niekoľkokrát "krátkodobo" zatvorený. Kirby odmietol poskytnúť podrobnosti o bezpečnostnej hrozbe, v dôsledku ktorej americká ambasáda v Afganistane odporučila v sobotu občanom USA vyhnúť sa letisku. Povedal však, že odporúčanie má zaistiť, "aby bol pohyb (ľudí) pri letisku bezpečný a usporiadaný". Letisko je momentálne otvorené, dodal Kirby. Predstaviteľ Talibanu medzitým uviedol, že hnutie sa počas víkendu "snaží zlepšiť situáciu a zabezpečiť hladký odchod".

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhammad Sajjad)

Spravodajca Sky News Stuart Ramsay videl, ako v sobotu ráno pred letiskom vypukla panika a tlačenica, pri ktorej zahynulo niekoľko ľudí. "Dnes sa to v okamihu zmenilo na chaos. V priebehu niekoľkých minút išlo o núdzovú situáciu, ktorá nemala nič spoločné s procesom; vojaci odrazu museli zachraňovať životy. V prednej časti radu boli ľudia ušliapaní na smrť," opísal situáciu Ramsay, ktorý sa nachádza na letisku. Presný počet obetí sobotňajšej tlačenice však zatiaľ nie je známy.

Americký generálmajor William Taylor priblížil, že bezpečnosť letiska v Kábule zabezpečuje 5200 vojakov. Za uplynulých 24 hodín odletelo z Kábulu šesť vojenských lietadiel C-17 a šesť charterových lietadiel s dokopy 3800 osobami na palube. USA presídlili z Afganistanu od konca júla 22.000 ľudí, 17.000 z nich od začiatku súčasnej evakuačnej misie. Približne 2500 z týchto 17.000 osôb sú americkí občania.

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhammad Sajjad)

Taliban v Kábule nepúšťa do úradov Afgancov, ktorí sa vracajú do práce

Afganským vládnym zamestnancom v Kábule zabránili v sobotu militanti z hnutia Taliban vrátiť sa do práce, bol to pritom prvý deň pracovného týždňa. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Odvtedy, čo radikálne islamistické hnutie pred šiestimi dňami prevzalo moc v Afganistane, sú vládne budovy, banky, pasové oddelenia, školy a univerzity väčšinou stále zatvorené. Posledných niekoľko dní funguje iba malý počet súkromných telekomunikačných spoločnosti. "Išiel som dnes ráno do úradu, ale členovia Talibanu, ktorí stáli pri vchode, nám povedali, že nedostali žiadne príkazy znovu otvoriť vládne úrady," opísal situáciu vládny zamestnanec Hamdulláh. "Povedali nám, aby sme sledovali televíziu alebo počúvali rádio, kde bude zverejnený oznam, kedy sa pracoviská otvoria," dodal.

Taliban po stiahnutí amerických a zahraničných síl z Afganistanu nečakane rýchlo obsadil metropolu Kábul a prevzal moc. Taký náhly vývoj situácie ohromil svet. V chaose po páde afganskej vlády je jednou z hlavných obáv Afgancov to, či budú ďalej dostávať plat. Väčšina ciest v hlavnom meste Kábul bola do veľkej miery prázdna, keďže Taliban má na nich rozmiestnené kontrolné stanovištia a militanti tam hliadkujú. Cesty vedúce k ministerstvu zahraničných vecí v center Kábulu boli takisto uzatvorené, uviedol pre AFP zamestnanec ministerstva.

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jafar Khan)

"Nikomu nedovoľujú vojsť do budovy ministerstva," povedal zamestnanec pod podmienkou zachovania anonymity. "Jeden z talibov mi dokonca odporučil, aby som počkal, kým nebude vymenovaný nový minister a riaditelia oddelení," dodal. Zatvorený bol aj devízový trh, keďže čakal na inštrukcie od centrálnej banky, uviedli obchodníci. Ďalší zamestnanec mestskej radnice v Kábule vyhlásil, že bol sklamaný, že Taliban neotvoril úrady. "Prišiel som s veľkou nádejou, ale odišiel som sklamaný," dodal. Zamestnanci ministerstva pre obnovu vidieka v Kábule však mohli vojsť do budovy, keď sa preukázali dokladom totožnosti, informoval jeden zamestnanec.

V Kábule údajne hrozia Američanom útoky zo strany Islamského štátu

Potenciálne hrozby voči americkým občanom zo strany teroristickej organizácie Islamský štát (IS) prinútili americké sily nájsť nové spôsoby, ako dopraviť evakuantov na kábulské letisko, uviedol v sobotu nemenovaný predstaviteľ vlády USA. Informoval o tom agentúra AP. Malé skupiny Američanov, avšak možno aj iní civilisti, dostanú konkrétne pokyny o tom, ako sa dostať na miesta, odkiaľ ich armáda dopraví na letisko, priblížil predstaviteľ, ktorý prehovoril pod podmienkou anonymity. Vládni predstavitelia odmietli o hrozbe poskytnúť bližšie informácie, k žiadnemu útoku však podľa nich zatiaľ nedošlo.

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jafar Khan)

Správa prichádza bezprostredne po tom, čo americká ambasáda v Afganistane vydala varovanie o bližšie nešpecifikovaných "potenciálnych bezpečnostných hrozbách" a odporučila Američanom vyhnúť sa letisku, pokiaľ od zástupcu vlády USA nedostanú iný pokyn. Spravodajca Sky News Stuart Ramsay videl, ako v sobotu ráno pred letiskom vypukla panika a tlačenica, pri ktorej zahynulo niekoľko ľudí.

"Dnes sa to v okamihu zmenilo na chaos. V priebehu niekoľkých minút išlo o núdzovú situáciu, ktorá nemala nič spoločné s procesom; vojaci odrazu museli zachraňovať životy. V prednej časti radu boli ľudia ušliapaní na smrť," opísal situáciu Ramsay, ktorý sa nachádza na letisku. Presný počet obetí sobotňajšej tlačenice však zatiaľ nie je známy.

Predstavitelia Afganistanu a Pandžšíru diskutovali o budúcnosti tejto provincie

Vodca afganskej Najvyššej rady pre národné zmierenie (HCNR) Abdulláh Abdulláh rokoval s vedúcimi predstaviteľmi Pandžšíru o budúcnosti tejto jedinej provincie, ktorú dosiaľ nedobylo hnutie Taliban. Abdulláh Abdulláh sa stretol s kmeňovými staršinami, náboženskými učencami, predstaviteľmi a veliteľmi z provincie Pandžšír. Na Twitteri o tom informoval samotný Abdulláh s tým, že diskutovali o "súčasnom vývoji v krajine a spôsoboch podpory mieru a stability". Prominentní predstavitelia Pandžšíru nedávno avizovali, že neuznajú talibov ako legitímnych vodcov Afganistanu.

Afganský veľvyslanec v Tadžikistane Záhir Aghbár vyhlásil v stredu, že Pandžšír bude slúžiť ako pevnosť odboja pod vedením viceprezidenta Amrulláha Sáliha, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny. Hnutie Taliban, ktoré v nedeľu ovládlo väčšinu krajiny,  nedobylo Pandžšír ani počas svojej vlády v rokoch 1996 – 2001, a to aj napriek tomu, že provincia je od hlavného mesta Kábul vzdialená len približne 100 kilometrov. Pandžšír totiž leží v hornatom údolí, ktorého vchod je úzky a tým pádom sa dá pomerne ľahko brániť, analyzuje DPA.Talibovia v ostatných mesiacoch vykonali útoky v takmer všetkých afganských provinciách, v Pandžšíre však len zriedkavo, všíma si DPA.

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jafar Khan)

Pandžšír bol domovom Ahmada Šáha Masúda, veliteľa protitalibanskej Severnej aliancie podporovanej Spojenými štátmi. Jeho vraždu, ktorá sa odohrala 9. septembra roku 2001 - len dva dni pred teroristickými útokmi na USA - mali na svedomí Taliban a teroristická sieť al-Káida, pripomína DPA. Jedným z jeho najbližších spojencov bol práve súčasný šéf HCNR Abdulláh Abdulláh. Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Z Kábulu sa stále snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Leyenová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo afganských utečencov

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyzvala v sobotu medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo afganských utečencov. Uviedla to počas návštevy španielskeho prijímacieho strediska pre osoby evakuované z Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP. "Presídlenie zraniteľných ľudí je nanajvýš dôležité. Je to naša morálna povinnosť," povedal Leyenová v stredisku zriadenom na vojenskej základni pri meste Torrejón de Ardoz. V sprievode španielskeho premiéra Pedra Sáncheza s ňou boli aj predseda Európskej rady Charles Michel a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Predsedníčka eurokomisie Ursula von
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Aris Oikonomou)

"Som vďačný Španielsku, že zriadilo zariadenie na dočasné prichýlenie afganských spolupracovníkov EÚ a ich rodín. Pomáhate im, zároveň však pomáhate aj EÚ plniť svoju morálnu povinnosť," napísal Michel na Twitteri. Zriadenie legálnych a bezpečných trás z Afganistanu pre tých, ktorí potrebujú ochranu, musí byť podľa Leyenovej prioritou virtuálneho summitu krajín G7, ktorý je naplánovaný na budúci týždeň. Dve lietadlá už doviezli do tohto zariadenia, ktoré má podľa Sáncheza kapacitu 800 osôb, 158 Afgancov, ktorí spolupracovali so Španielskom a ich rodiny. Tretí let s ďalšími 110 pasažiermi už odletel z Kábulu do Dubaja, odkiaľ evakuované osoby poletia do Madridu.

Na vojenskej základni zároveň pristávajú aj lety Európskej služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) s ľuďmi, ktorých evakuujú iné členské krajiny EÚ. Predstavitelia Únie a Španielska si však uvedomujú, že najväčšou prekážkou je pre ľudí v Kábule samotný presun na letisko, komentuje AP. Madrid potvrdil, že na ich letoch boli prázdne miesta. "Je to veľmi ťažká situácia, ktorá sa každých pár minút mení, ale intenzívne sa pracuje na tom, aby sme túto veľmi ťažkú situáciu čo najlepšie zvládli," povedala Leyenová.

RSF vyzývajú USA na vytvorenie plánu na evakuáciu afganských novinárov

Organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala v sobotu amerického prezidenta Joea Bidena, aby vytvoril "špeciálny plán na evakuáciu ohrozených afganských žurnalistov" z metropoly Kábul, ktorá je pod kontrolou militantného hnutia Taliban. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Podľa organizácie RSF sa v súčasnosti zdá, že USA sa starajú iba o evakuáciu "svojich vlastných občanov a bývalých zamestnancov". "Toto bráni evakuácii tých ľudí na zoznamoch osôb v citlivej situácii, ktorí sú v ohrození," dodala organizácia. "Dostávame desiatky a desiatky naliehavých žiadostí o evakuáciu," vyhlásil šéf RSF Christophe Deloire. "Problémom dnes nie je dostať vízum alebo sedadlo v lietadle - týmto ľuďom treba umožniť vôbec sa dostať do lietadla," vysvetlil Deloire.

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jafar Khan)

Táto mimovládna organizácia vyzýva USA, aby odložili ukončenie svojej vojenskej operácie na letisku v Kábule dovtedy, kým sa do lietadiel nedostanú novinári a ľudskoprávni aktivisti z rôznych krajín a organizácií. "Bude fyzicky nemožné dokončiť evakuáciu všetkých týchto veľmi ohrozených ľudí, vrátane afganských novinárov, do 31. augusta," doplnili RSF.

"V stávke je povesť Spojených štátov ako ochrancu slobody tlače a ľudských práv," uviedol Deloire. Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) oznámila, že dostala "stovky žiadostí o pomoc" od afganských žurnalistov, väčšinou od žien, ktoré prežívajú "paniku a strach". Taliban v stredu hľadal novinára z rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle (DW). Ten sa však už nachádza v Nemecku, a tak militanti zastrelili člena jeho rodiny a vážne zranili ďalšieho príbuzného, uviedla nemecká rozhlasová stanica.

Európske štáty evakuujú svojich občanov a Afgancov za extrémne ťažkých podmienok

Viaceré európske krajiny letecky evakuujú svojich občanov alebo afganských spolupracovníkov z letiska v metropole Kábul, kde vládne chaos a strach po nedeľnom, nečakane rýchlom dobytí Afganistanu militantným hnutím Taliban. Informácie o evakuáciách za extrémne ťažkých bezpečnostných podmienok z Kábulu do Holandska, Francúzska, Talianska, Turecka či Rumunska priniesla v sobotu tlačová agentúra AP.

Vojenské lietadlo s 15 rumunskými občanmi a štyrmi Bulharmi, ktorých najprv evakuovali z Kábulu do pakistanského Islamabadu, pristálo bezpečne v sobotu popoludní na leteckej základni na letisku Otopeni v Bukurešti. Ľudí evakuovaných lietadlom typu C-130 Hercules privítali rumunský minister zahraničných vecí Bogdan Aurescu a minister obrany Nicolae Ciuca. Šéf diplomacie označil Afganistan za miesto "mimoriadneho ľudského zúfalstva a utrpenia". Podľa jeho slov "úrady budú naďalej zachraňovať vlny zraniteľných skupín, ako sú afganskí novinári, ktorých sme sa snažili evakuovať včera". Rumunsko podniklo tento týždeň tri evakuačné lety z kábulského letiska, celkovo evakuovalo 23 ľudí vrátane 16 Rumunov. V posledných dňoch bolo evakuovaných ďalších 30 Rumunov lietadlami partnerských štátov.

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Let spoločnosti Turkish Airlines na palube so 160 ľuďmi z Kábulu pristál v sobotu v Istanbule, uviedla turecká štátna tlačová agentúra Anadolu. Tureckí občania a "ďalší štátni príslušníci" odleteli najprv tureckým vojenským lietadlom do pakistanskej metropoly Islamabad. V správe Anadolu sa uvádza už len to, že medzi pasažiermi bolo 14 bábätiek. Netureckí občania boli umiestnení do pandemickej karantény v hoteloch.

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel, File)

Francúzsko v sobotu oznámilo, že od pondelka evakuovalo z Kábulu svojimi vojenskými lietadlami vyše 570 ľudí, vrátane najmenej 407 afganských občanov. Ministerstvo obrany vo vyhlásení dodalo, že štvrté evakuačné lietadlo pristálo v Paríži v piatok večer a priviezlo štyroch francúzskych občanov a 99 Afgancov, väčšinou ľudí, ktorí spolupracovali s francúzskou vládou alebo francúzskymi skupinami v Afganistane. Ministerstvo tiež uviedlo, že štátne služby a francúzske veľvyslanectvo, ktoré sa presťahovalo na kábulské letisko, "sú stále v plnej mobilizácii, aby čo najskôr zaistili nové lety". Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok prisľúbil, že Francúzsko neopustí Afgancov, ktorí pracovali pre krajinu, a takisto sa bude snažiť ochrániť žurnalistov, umelcov, aktivistov a ďalších ľudí ohrozených po prevzatí moci Talibanom.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Holandské ministerstvo obrany oznámilo, že prvá skupina Afgancov evakuovaných z Kábulu holandskými vojenskými transportnými lietadlami pricestovala do kasární v severnom Holandsku, ktoré boli premenené na dočasné ubytovacie stredisko. Holandské úrady informovali, že zatiaľ sa im podarilo podniknúť päť letov z Kábulu s takmer 300 pasažiermi. Nie je jasné, koľkí z nich boli Afganci. Holandská vláda sa snaží evakuovať afganských občanov a ich rodiny, ktorí pracovali pre holandskú armádu počas jej pôsobenia v Afganistane a aj pre veľvyslanectvo - ale tiež personál z humanitárnych projektov.

Taliansko informovalo, že jeho armáda evakuovala z Kábulu za posledných päť dní takmer 1000 afganských občanov. Ministerstvo obrany uviedlo, že dva lety s 207 Afgancami pristáli v sobotu v Ríme - dorazili z Kuvajtu, ktorý Taliansko využíva ako východisko pre evakuácie z Kábulu. Taliansko vyslalo vyše 1500 vojakov a vojačiek, aby zaisťovali letecký most z Kábulu do Kuvajtu, a slúžia na to štyri taktické dopravné lietadlá typu C130J. Z Kuvajtu potom evakuovaných ľudí prevážajú na štyroch strojoch KC-767 do bezpečia v Taliansku.

Taliansko spustilo evakuačnú operáciu Aquila Omnia v júni a dosiaľ priviezlo do bezpečia 1532 afganských občanov. V sobotu ich dorazilo na základňu na severe krajiny 80, vrátane 33 žien, a strávia tam desaťdňovú covidovú karanténu. Na videu zverejnenom ministerstvom Afganec pri príchode na základňu poďakoval "talianskym ozbrojeným silám, ktoré nás nenechali v Afganistane osamotených". Cesta podľa jeho slov trvala dva dni. "Sme unavení. Sme šťastní. Teraz sme v bezpečnej krajine," dodal. Ako ešte povedal, dúfa, že jedného dňa, "ak sa Afganistan stane bezpečnou krajinou, sa tam budeme môcť vrátiť".

Chaos pred letiskom v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Viac o téme: LietadloUtečenciUSAAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu