Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Taliban zabil afganského komika: Bojovníkom sa vysmieval do tváre aj cestou na popravu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/India Blooms News Service)

KÁBUL - Nazar Mohammad, známy aj pod menom Khasha Zwan. bol afganskou hviezdou TikToku. Na tejto sociálnej sieti zverejňoval svoje komické videá, v ktorých sa vysmieval aj militantom z hnutia Taliban. Po tom, čo bojovníci koncom júla vstúpili do mesta Kandahár, stal sa muž obeťou ich pomsty. Našli ho zastreleného a s prerezeným hrdlom. Na internete sa objavilo video, ktoré zobrazuje Mohammeda v aute s príslušníkmi Talibanu, ktorí ho odvliekli z vlastného domu.

Ženy v Afganistane žijú v strachu: Predávali ich ako sexuálne otrokyne! Začala sa nová vláda teroru

Podľa organizácia Human Rights Watch sa Taliban v Afganistane zameriava na známych kritikov útoku napriek tvrdeniu, že svojim bojovníkom nariadil správať sa zdržanlivo. Patricia Grossmanová, riaditeľka organizácie pre Áziu uviedla, že Khashu Zwana popravili pravdepodobne preto, že si robil srandu z vrcholných predstaviteľov militantného hnutia. "Jeho vražda a ďalšie nedávne týranie dokazujú ochotu veliteľov Talibanu násilne rozdrviť aj tú najkrotšiu kritiku alebo námietku," vysvetlila.

Komika mali bojovníci uniesť z jeho domu na juhu Kandaháru 22. júla. Video, ktoré pravdepodobne zachytáva jeho posledné chvíle medzi živými, ukazuje, že v takejto situácii sa Mohammad drží svojho presvedčenia a bojovníkov sa vysmieva. Za to mu jeden z mužov, ktorý sedí vedľa neho v aute, strelí facku a druhý sa na tom dobre baví. S kalašnikovom v ruke má predsa len zjavnú prevahu.

Podľa správ sa mali objaviť fotografie, na ktorých je komik najprv uviazaný o strom a potom leží na zemi s prerezaným hrdlom. Predtým ho však mali ešte zastreliť. Taliban najprv poprel účasť na Mohammadovej smrti. Neskôr však potvrdil, že obaja muži v aute boli bojovníkmi. Hnutie ďalej uviedlo, že boli zatknutí a budú súdení na ich súde. Taktiež pripustilo, že komik bol mučený a zabitý, no namiesto usmrtenia mal taktiež čeliť súdu.

VIDEO Taliban zabil afganského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/India Blooms News Service)

Nazar predtým pracoval pre afganskú národnú políciu, čo z neho tiež robilo terč vražednej pomsty. Bol známy svojimi bezočivými vtipmi a vtipnými piesňami a tancami. Po sebe zanechal manželku a dcéry. Medzi tými, ktorí jeho zabitie odsúdili, bol do dobytia Kábulu vtedajší afganský viceprezident Sarwar Danesh. Uviedol, že dať facku Zwanovi je rovnaké ako facka všetkým afganským ľuďom, a povedal, že jeho zabitie je proti afganskej kultúre.

Viac o téme: PopravaKomikAfganistanTalibanNazar MohammadKhasha Zwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu