Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vráťte nám brady: Profesor odštartoval na univerzite bizarnú petíciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PROVO - Na univerzite v americkom štáte Utah môžu študenti navštevovať prednášky iba do hladka oholení, nanajvýš s malými fúzikmi. Emeritný profesor teraz začína petíciu proti zákazu nosenia brady. Pritom odkazuje aj na Bibliu.

Americký profesor na dôchodku zahájil petíciu proti zákazu nosenia brady na univerzite, ktorú prevádzkuje mormónska cirkev. Vysoká škola v štáte Utah vyžaduje, aby sa študenti dostavili na prednášky s do hladka oholení alebo nanajvýš s malými fúzami. Warner Wordsworth tomu chce zabrániť svojou petíciou "Bring back the beard" ("Vráťte naspäť bradu").

ROZHOVOR s Petrom Visolajským: Zatváranie škôl nemá zmysel, lockdown nás už nezachráni!

Nariadenie Univerzity Brighama Younga v meste Provo sa datuje do 60. rokov minulého storočia, keď boli dlhé brady na tvári spojené s hnutím hippie, ktoré bolo v rozpore s učením mormónskej cirkvi. Výnimkou sú iba náboženské dôvody, napríklad pre moslimských študentov. Vo výnimočných prípadoch je možné nosiť fúzy aj zo zdravotných dôvodov - napríklad ak dotknutá osoba trpí vrastenými chlpmi.

Wordsworth neprejavuje sympatie k zastaralému nariadeniu na svojej univerzite: „Potrebujeme novú, etickejšiu a humánnejšiu politiku, ktorá umožní fúzy na akademickej pôde,“ píše vo svojej petícii. Vedenie univerzity v šesťdesiatych rokoch minulého storočia nesprávne spájalo brady s ľavicovými, pacifistickými názormi. Chĺpky na tvári sú „jasne prorocké“. Brady nosili „spravodliví muži“ po stáročia, počnúc predkom Adamom.

Wordsworth doteraz do mesiaca vyzbieral niekoľko stoviek podpisov pod svoju petíciu. Univerzita má okolo 36-tisíc študentov.

Viac o téme: PetíciaZákazUniverzitaFúzyProfesorBrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu