Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Celosvetovo nenávidená loď môže odísť: Súd povolil prepustenie Ever Given

Loď Ever Given, ktorá zablokovala Suezský prieplav
Loď Ever Given, ktorá zablokovala Suezský prieplav (Zdroj: SITA/©Maxar Technologies via AP)

KÁHIRA - Egyptský súd vydal v utorok nariadenie umožňujúce prepustenie obrovskej kontajnerovej lode Ever Given, zadržiavanej celé mesiace za to, že tento rok už skôr zablokovala Suezský prieplav a narušila tak celosvetový obchod. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Šéf Ekonomického súdu v meste Ismáílíja schválil žiadosť podanú Úradom pre správu Suezského prieplavu (SCA), aby bol zrušený príkaz na zadržiavanie nákladnej lode plaviacej sa pod vlajkou Panamy, informoval štátny egyptský denník al-Ahrám.

SCA aj japonský majiteľ lode tento týždeň uviedli, že dosiahli dohodu v spore o odškodné požadované úradmi spravujúcimi prieplav a že loď bude môcť odplávať v stredu 7. júla.

Ever Given dlhá 400 metrov, jedna z najväčších kontajnerových lodí na svete, narazila na plytčinu v Suezskom prieplave v marci a na šesť dní zablokovala dôležitú námornú trasu medzi Áziou a Európou.  Plaví sa pod vlajkou Panamy a pred nehodou si ju prenajala spoločnosť so sídlom na Taiwane.

Keď ju vyslobodili z plytčiny, zabránili jej opustiť Veľké horké jazero, ktoré oddeľuje severnú a južnú časť Suezského prieplavu.

Suezský prieplav s dĺžkou 193 kilometrov spája Stredozemné a Červené more, pričom predstavuje najkratšiu lodnú trasu medzi Európou a Áziou. Táto rušná dopravná tepna patrí popri cestovnom ruchu a remitanciách (peniazoch) posielaných domov migrantmi medzi kľúčové zdroje príjmov pre egyptskú ekonomiku.

Viac o téme: EgyptSuezský prieplavEver Given
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu