Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Silný účinok v boji s nákazou: Nový ivermektín? Ďalší liek proti parazitom môže pomôcť pri KORONAVÍRUSE!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Berlínska nemocnica Charité skúma použitie prípravku obvykle používaného proti pásomniciam na liečbu koronavírusovej infekcie. Ako v pondelok oznámila univerzitná nemocnica, v súčasnosti sa vykonáva klinická štúdia, ktorá zisťuje, či je liek na pásomnice Niclosamid účinný proti Covidu-19.

Vedci z Nemeckého centra pre výskum infekcií v nemocnici Charité a univerzite v Bonne analyzovali podľa informácií, ako vírus preprogramuje metabolizmus hostiteľskej bunky v jeho prospech. Ako uviedli v časopise Nature Communications, dokázali identifikovať štyri účinné látky, ktoré inhibujú replikáciu vírusu v bunkách: telu vlastné látky spermín a spermidín, experimentálny liek proti rakovine MK-2206 a liek proti pásomnici Niclosamid. Posledne menovaný liek znížil produkciu infekčných častíc Sars-CoV-2 o viac ako 99 percent a preukázal tak najväčší antivírusový účinok.

Liek proti pásomnici je najsľubnejším kandidátom

„Niclosamid preukázal najsilnejší účinok v našich štúdiách na bunkových kultúrach a je tiež liekom, ktorý je už roky schválený pre infekcie pásomnicami,“ vysvetlil Marcel Müller z Virologického ústavu v Charité. Je tiež dobre tolerovaný v potenciálne účinných dávkach. „Myslíme si, že je to najsľubnejší zo štyroch nových kandidátov na účinnú látku.“

KORONAVÍRUS Minister Lengvarský varuje: Na jeseň hrozí lockdown, len takto sa mu vyhneme

Bude prebiehať klinická štúdia

V klinickej štúdii chce Charité skontrolovať, či je látka u pacientov s nedávno diagnostikovaným Covidom-19 bezpečne používateľná, tolerovaná a efektívna. Pre štúdiu teraz hľadajú účastníkov.

Viac o téme: ŠtúdiaLiekKoronavírusPásomniceCovid-19Charité
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu