Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Varovanie expertov: Už onedlho hrozí Európe ďalšia vlna pandémie KORONAVÍRUSU

Karl Lauterbach je politik SPD, ale aj lekár a epidemiológ.
Karl Lauterbach je politik SPD, ale aj lekár a epidemiológ. (Zdroj: TASR/DPA - Ralf Hirschberger)

BERLÍN - Nemecký expert na zdravie a politik zo strany SPD Karl Lauterbach varuje pred novou vlnou infekcií spôsobených vracajúcimi sa cestujúcimi alebo mutáciami. Indická mutácia sa pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch rozšíri do mnohých európskych krajín, uviedol Lauterbach. A dodal: „Keď sa ľudia vrátia na cesty, mutácia sa najneskôr v jeseni rozšíri v Nemecku,“ uviedol Lauterbach.

Rozsah je stále nejasný, je však potrebné predpokladať, že koncom tohto leta by mohla v Európe hroziť nová vlna infekcií. Môže sa tiež stať, že na jeseň sa rozšíri nová vírusová mutácia, „ktorú sme zatiaľ nepoznali,“ uviedol politik SPD pre nemecké médiá.

Môže byť potrebné vykonať preočkovanie

Okrem posilňovacích očkovaní môže byť potrebné očkovať širokú verejnosť aj upravenou látkou, ktorá bude pôsobiť proti možnej novej mutácii.

Hrozivá predpoveď epidemiológa o pandémii KORONAVÍRUSU: A toto možno postihne ľudstvo v ďalších desaťročiach

Pandémia ešte zďaleka neskončila

WHO tiež začiatkom tohto týždňa varovala, že koronavírusová pandémia sa ešte zďaleka neskončila. „Je realitou, že nás ešte čaká veľa práce, aby sme ukončili túto pandémiu,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Povzbudzuje nás, že počet hlásených infekcií a úmrtí na celom svete naďalej klesá, ale bolo by monumentálnou chybou, ak by si ktorákoľvek krajina teraz myslela, že hrozba sa skončila.“

Rakúsky lekár Hans-Peter Hutter nedávno varoval: „Nie, vírus si nerobí letnú prestávku.“ Ale očkovanie, opatrenia a sezónny efekt znamenajú, že v súčasnosti má menej šancí. To tiež umožňuje otváranie a návrat k sociálnej spolupatričnosti.

Pocit, že je všetkému koniec

„Na druhej strane je tiež zrejmé, že táto pandémia sa ešte neskončila,“ uviedol lekár. Psychologička Barbara Juen verí, že ľuďom musíte vždy sprostredkovať obe správy: dobré aj zlé. "Inak sa dostaví pocit, že je po všetkom. A na jeseň si zrazu uvedomíme, že to ešte koniec nebol." To by samozrejme bolo tiež veľmi zlé po psychologickej stránke.

KORONAVÍRUS Mrazivá predpoveď WHO: Pandémia sa v Európe skončí, len ak dosiahneme toto

Pandémia pravdepodobne opäť ožije na jeseň

Je však celkom možné, že naozaj nebude koniec. Aj pri optimistických predpokladoch odborníci prichádzajú k záveru, že pandémia sa na jeseň znovu oživí.

Viac o téme: JeseňVlnaOčkovaniePandémiaMutáciaKarl Lauterbach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu